Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana soczewki z odbłyśnikiem bixenon Valeo na soczewki z Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeżeli chcesz więcej światła, to pochyl żarniki ku dołowi ( ja już w sumie odszedłem od tego rozwiązania ) ale odcięcie ustaw takie jak powinno być, czyli poziome !

Opublikowano

Ja swoje lampy jutro ogarnę, dzisiaj podkładki już kupiłem :wink:

Opublikowano

Ziko_, czy mógłbyś rozwinąć kwestię pochylenia żarnika? Jest zauważalna poprawa w jasności? Jak zachowuje się linia odcięcia przy pochyleniu?

Opublikowano

Właśnie, jak to pochylić? Przecież on sztywno siedzi w tym gnieździe i nie da się tego pochylić..

Opublikowano

Napewno trzeba coś podłożyć. Widziałem takie mody w projektorach, w któych żarnik trzymany jest przez druty. Natomiast w b8 jest przekręcany i nie ma chyba miejsca aby coś podłożyć

Opublikowano

w jednych gniazdach soczewek da się pochylić trzonek żarnika, w innych nie(tak jak w moich) Tam gdzie się nie da, trzeba przerabiać sam żarnik(poprzednie żarniki miałem przerobione i światła było o wiele więcej). Jednak to rozwiązanie ma także słabe strony!!! W żarnikach mocowanych do trzonka za pomocą czterech blaszek sprawa jest prosta, w przypadku starszych osramów rzecz jest bardziej skomplikowana. Zawsze przy tego typu modyfikacji ilość światła zwiększamy od strony odcięcia, czyli najdalej auta i najmocniejsza skupiona wiązka pada najdalej - częstsze kontrole - bo na nierównościach ślepimy najdalej ( nieważne czy ma się oryginalne samopoziomowanie czy nie) ci co mają źle ustawione i w dodatku zmodyfikowane projektory to ślepią z zaiste zacnych odległości!)

Opublikowano

Czyli po modyfikacji żarnika zwiększy się zasięg? Mam jakieś stare żarniki d2s, to zaraz sprawdzę czy można podgiąć blaszki. O ile mm obniżałeś żarnik? Częstsze kontrole? policja zatrzymywała za to? Aż taka jest różnica w ilości światła?

Opublikowano

A ty piszesz o samym trzonku żarnika tak? O tej szklanej bańce?

Opublikowano

Chyba sie nie rozumiemy -- zasięg się nie zwiększy odcięcie zostaje tam gdzie było, jeżeli przesłone zostawimy w spokoju, jednak( jakby to opisać ) najwięcej światła jest właśnie przy odcięciu. Jeśli w A4 tak można ( ja mam A3), to przy włączonych światłach i zdjętych mocowaniach żarnika wystarczy ręką poruszać żarnikiem i obserwować różnice.

jeśli nie da się zmienić mocowania żarnika w gnieździe projektora, to pozostaje zmiana położenia szklanej bańki względem jej trzonka- było to poruszane w odleglejszych wypowiedziach. Zasięg można sobie zwiększyć śrubkami do regulacji wysokości świateł, ale to rozwiązanie gorąco odradzam.

Opublikowano
Jestem po zmianie: xenon b6 -> bixenon + soczewki b8. Poniżej zdjęcia robione na tych samych ustawieniach aparatu:

- xenon b6(odbłyśniki w dobrym stanie)

http://s9.postimg.org/begyn01p7/IMG_8549.jpg

bix z b8

http://s9.postimg.org/dx2nnonff/IMG_8550.jpg

Dodatkowo przerobiłem delikatnie jedną soczewkę z b8. Prawa ma lekko niebieskie odcięcie, lewa standardowo. Która według was jest lepsza?

Też mam soczewkę z B8 ale mam inną wiązkę światła.

Prawa

http://s23.postimg.org/wuyb1pjl3/IMG_8256.jpg

Lewa

http://s14.postimg.org/aa5bo63b1/IMG_8257.jpg

Od czego to zależy? Które światło lepsze?

w moich soczewkach (hella A6 C7 ) linia odcięcia zachowuje się tak podczas opuszczania przesłony - światło od zewnętrznych stron się podnosi, aż do uzyskania pełnego półkola (światła drogowe) Przy takim odcięciu będziesz oślepiał tych z naprzeciwka ( masz doświetlanie prawego i lewego pobocza jednocześnie, że tak powiem ) Obie lampy to kicha tak kolokwialnie mówiąc, odcięcie powinno być idealnie poziomą linią zarówno część oświetlająca jezdnie, jak i (po załamaniu) część doświetlająca pobocze.

Chyba kolego nie masz racji, ponieważ przesłonka jest tak skonstruowana że po obu stronach jest ścięta w dół i dlatego odcięcie światła na drodze unosi się w górę. Regulacja nic nie zmieni. Nie wiem tylko czemu na środku odcięcie jest żółte a po bokach niebieskie :mysli:

Opublikowano

kjedm2th7p5x

czyli uważasz, że masz prawidłowy kształt odcięcia? mylisz sie!

---------- Post dopisany at 16:29 ---------- Poprzedni post napisany at 16:21 ----------

Schowek01.jpg

Opublikowano

schemat projektora i światła w nim padającego.

schemat_projektora.jpg

wiązka ma być skupiana tuż za przesłoną

w b8 regulacja przesłony którą można delikatnie regulować linie swiatło-cień i stąd potem różne barwy linii odcięcia spowodowane uciecięciem wiązki świetlnej na przeszkodzie

ale sory kombinować z palnikiem :kwasny: .źródło światła, czyli bańki palnika ma sie znajdować w ogniskowej odbłyśnika.

pamiętajcie ze są tez inni na drodze, auta jadące z naprzeciwka. my mamy widzieć co się dzieje ale oni też.

Opublikowano

Sprawdzałem mod z różnymi ustawieniami żarnika. Osobiście go nie polecam.

Moje spostrzeżenia:

- przesuniecie żarnika powoduje powstanie nierównomiernego rozkładu światła - środek mocno oświetlony, boki słabiej.

- za duże przesunięcie powoduje zaburzenie linii swiatło-cień

- ciężko ustawić identycznie żarniki w obu lampach.

- modyfikując żarnik(podginając blaszki itp) możemy go uszkodzić.

U siebie zostaje przy modzie z podkładkami + regulacja przesłony dla niebieskiej barwy.

Jedna uwaga co do podkładek:

0,7mm - lekko niebieska poświata w centrum

2mm - niebieska poświata na całej linii swiatło-cień, ale niestety odcięcie nie jest ostre, jest mocno rozmyte

Opublikowano

Obniżenie żarnika daje właśnie efekt zwiększenia ilości światła w centralnej części, nie zniekształcając lini cienia, co jest właśnie istotne (jak napisałem wcześniej odszedłem od tego rozwiązania) jednak takie modyfikacje po których zniekształca sie linie cienia i lewa strona oświetla korony przydrożnych drzew to jakaś masakra.

Opublikowano
Obniżenie żarnika daje właśnie efekt zwiększenia ilości światła w centralnej części, nie zniekształcając lini cienia, co jest właśnie istotne (jak napisałem wcześniej odszedłem od tego rozwiązania) jednak takie modyfikacje po których zniekształca sie linie cienia i lewa strona oświetla korony przydrożnych drzew to jakaś masakra.

Jeśli chodzi Ci o rodzaj mojego światła to napisałem że nic nie robiłem tylko tak jest skonstruowana przełonka i tak wygląda świało. Jeżeli uważasz że jest cos źle to napisz co mam zrobić żeby to zmienić.

Opublikowano

Jeżeli nic nie robiłeś z przesłoną, to trochę dziwnie wygląda Twoja wiązka, zupełnie inaczej od mojej. Czy może jeszcze ktoś wrzucić zdjęcie odcięcia na soczewkach z b8?

Opublikowano

Wczoraj swoje przerobiłem, dodałem podkładki 1mm, bo mniejszych nie mogłem znaleźć i świeci teraz na niebiesko :decayed:

Cholernie irytują mnie te adaptery, bo jedna soczewka jakby przekrzywiona jest, odcięcie światła nie jest idealnie płaskie, tylko trochę pod kątem i nie da się tego jakoś normalnie ustawić a jak kręcę śrubą regulacyjną w poziomie to da się to jakoś ustawić wtedy dobrze...

No i prawa H7 świeci mi w podłogę a lewa dobrze :decayed: Podkładkę trzeba dać pod górne albo dolne mocowania.

Opublikowano

Śrubami tego nie ustawisz regulacyjnymi .Musisz przerobic adaptery :)

Opublikowano

To jest zdjęcie ori przesłonki bi z B6 zmodyfikowanej w programie graficznym (paint :decayed:) i wygląda teraz podobnie jak moja z B8 dlatego mam na brzegach światło uniesione w górę. I nic z tym się nie zrobi. Na drodze wygląda bardzo dobrze.

IMG_8288_B8.jpg

Opublikowano

Mnie to wygląda jak przesłona z B6..