Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana sprzęgła wiskotycznego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

koledzy i koleżanki, mam takie pytanie, czy ktos z Was miał kiedys cos w spółnego z wymiana samodzielna sprzedgła wiskotycznego w TDI. Przydałoby sie jakies fotostory, ale niestety do A4 TDI nie udało mi sie niestety znależc nigdzie. Planuje jutro wykonac taka wymiane, ale boje sie troche bazowac o fotostory z wymiany tej czesci w silniku 1,8 albo tdi 2,5 w A6:) Moga byc subtelne różnice w układzie poszczególnych elementów silnika a biorąc pod uwagę mocno ograniczoną swobodę ruchów w przypadku wymiany tej czesci bez zdejmowania zderzaka i chłodnicy, różnice w silniku mogą miec znaczenie:)

Jakby ktos z Was dysponował chociaz opisem (oaczkolwiek najlepiej fotoopisem:)) to bylbym bardzi wdzieczny za umieszczenie. Wymiana u mechanika 200 pln a to troche sporo, jesli da sie to wymienic bez zdejmowania calego przodu.

Pozdrawiam, i z góry dziekuje za pomoc!

Opublikowano

Chyba w dziale Warsztat jest fotostory ale nie pamiętam czy do B6 czy B5 :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie przejrzałem Warsztat i niestety nie znalazłem tam zadnego fotostory na ten temat.

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzieki wielkie, takiej informacji potrzebowalem, widzialem wlasnie to fotostory i na nim zamierzam sie wzorowac.

Opublikowano

Tylko z tym że nie na pewno musi mieć takie mocowanie Alternatora w AFN jak na fotkach..:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=138783.0;highlight=wisko

i możność zablokowania wiertłem 5 tak jak na foto ...

U mnie nie ma takiej możliwości ...zupełnie inna łapa mocowania alternatora...

tak samo jak niektórzy piszą ze odkręcą alternator i wyjmą bez problemu dolną śrubę ....

U mnie również nie ma takiej możliwości....bez de montażu wiska....

tak że w moim przypadku potrzeba jest de montaż całego przodu.... :angry:

Opublikowano

Tylko z tym że nie na pewno musi mieć takie mocowanie Alternatora w AFN jak na fotkach..:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=138783.0;highlight=wisko

i możność zablokowania wiertłem 5 tak jak na foto ...

U mnie nie ma takiej możliwości ...zupełnie inna łapa mocowania alternatora...

tak samo jak niektórzy piszą ze odkręcą alternator i wyjmą bez problemu dolną śrubę ....

U mnie również nie ma takiej możliwości....bez de montażu wiska....

tak że w moim przypadku potrzeba jest de montaż całego przodu.... :angry:

Wisco w AFN-ie można wymontować bez konieczności demontażu przodu . Po zdjęciu paska należy odkręcić wisko oraz wymontować alternator. Następnie odkręcasz przy błotnikach śruby przykręcone do przedniego pasa i po jego odchyleniu wyjmujesz cały wentylator.

Opublikowano

rikardo ..

Wisco w AFN-ie można wymontować bez konieczności demontażu przodu . Po zdjęciu paska należy odkręcić wisko oraz wymontować alternator. Następnie odkręcasz przy błotnikach śruby przykręcone do przedniego pasa i po jego odchyleniu wyjmujesz cały wentylator.

tak tylko jak zablokować wisko by go nie zniszczyć a odkręcić śrubę imusową ??

Bo metoda z fotki odpada....

Opublikowano

Dlaczego odpada? Autor książki "Sam naprawiam a4" do odkręcenia wiska poleca zablokować koło pasowe wentylatora śrubą M5x60 i odkręcić kluczem inbusowym o wartości 8 mm. U siebie gdy wentylator odkręcałem pierwszy raz w taki sam sposób odkręciłem wisko. Ponadto niektóre wiska mają sześciokant znajdujący się pomiędzy kołem pasowym a wiatrakiem. Taki sześciokąt jest u mnie i podczas kolejnej naprawy rozpiłowałem klucz i przytrzymałem je za ten sześciokąt. Na forum ktoś raz opisywał, że do zablokowania użył łańcuchowego klucza do filtra oleju. Z tego co wiem to nie wszystkie typy maja ten sześciokąt.

Opublikowano

rikardo

Tak jedynie jak piszesz ....

niektóre wiska mają sześciokąt znajdujący się pomiędzy kołem pasowym a wiatrakiem.

mam coś takiego i muszę raczej dorobić sobie taki klucz s kawałka blachy 3-4mm i popróbować bo ja nie mam żadnego otworu by zablokować śrubą lub wiertłem 5 tak jak to pokazane jest .... sprawdzałem :angry:

Na razie nie mam takiej potrzeby ale klucz sobie dorobię ,jak zajdzie potrzeba by był i będę próbował .....dzięki... :hi:

Opublikowano

rikardo

Tak jedynie jak piszesz ....

niektóre wiska mają sześciokąt znajdujący się pomiędzy kołem pasowym a wiatrakiem.

mam coś takiego i muszę raczej dorobić sobie taki klucz s kawałka blachy 3-4mm i popróbować bo ja nie mam żadnego otworu by zablokować śrubą lub wiertłem 5 tak jak to pokazane jest .... sprawdzałem :angry:

Na razie nie mam takiej potrzeby ale klucz sobie dorobię ,jak zajdzie potrzeba by był i będę próbował .....dzięki... :hi:

Szerokość tego sześciokąta to 46 mm i warto mieć taki przyrząd demontaż wiska jest wówczas bezproblemowy. Ten otworek też musisz mieć tylko jego nie widać ja śrubę w nim umieściłem bardziej na wyczucie niż go widziałem.

Opublikowano
  • Autor

Ja swoje wisko dzisiaj wymieniłem, miałem wlasnie ten nieszczesny szesciokat, ale poniewaz nie byłem wyposażony w sufmiarkę, niestety musiałem ratować się kluczem do filtrów. Udało sie na szczęście, jak sie okazało śruba wiska było dość lekko przykecona. W każdym razie wymiane mam za sobą i mogę potweirdzic ze wydawanie 200 pln jest zbyteczne. Niestety nie udało mi sie zrobi foto ponieważ moim działaniom towarzyszyła dzisiaj cały czas mrzawka. Jeśli chodzi o kolejności to mogę tylko napisać, że najpierw luzujemy asek, potem, odkecały jedną srubę w alternatorze. Następnie odkrecały wisko, po to zeby uwolnic duga śrubę alternatora (wisko uniemożliwoa jej wyciągnięcie) następnie wyjmujemy alternator, i wtedy juz mozemy dosc swobodnie wyciagnać wisko. Składamy oczywiscie w odwrotnej kolejności.