Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Problem z zestawem głośnomówiącym - wyłącza radio, nic nie słychać w głośnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z fabrycznie zamontowanym zestawem głośnomówiącym. A mianowicie: z prawej strony konsoli głównej mam zamontowany uchwyt na który zakłada się adapter (ja mam do Nokia 6210/6310i). Po podłączeniu adaptera i włożeniu telefonu wyłącza się radio (oryginalne Audi CONCERT z CD) i na wyświetlaczu radia pojawia się napis: "PHONE". Jak wykonuje połączenia na ten telefon lub z tego telefonu to nie ma dźwięku w głośnikach tylko w telefonie (6310i). Nie wiem dlaczego po podłączeniu telefonu wyłącza się radio (powinno być tak, że podczas połączenia przychodzącego/wychodzącego radio się wycisza). W MENU radia nie ma żadnych ustawień związanych z telefonem. Mogę tylko ustawić czy głos z telefonu ma być w lewym głośniku, prawym lub lewy+prawy. Czy ktoś miał taki lub podobny problem? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano

witam,

jesteś pewien, że możesz używać tel. Nokia 6310i, bo ja mam taki sam zestaw w swojej :audi: i na moim adapterze a dokładniej na jego odwrocie są podane modele tel. które mogę używać i nie ma tam Noki 6310i. Może dlatego zestaw głośnomówiący nie działa tak jak trzeba.

Pozdrawiam

ZeeBee

Opublikowano

Witam,

ja tez mam adapter na którym są modele: 6210/6110/7110 (adapter firmy CULLMANN), ale udalo mi sie znalezc zabytkową Nokie 6210 i sprawdzałem i efekty są takie same jak z Nokią 6310i. A u Ciebie działa prawidłowo?

pozdrawiam

maniek603

Opublikowano

Ja tez mam ori :audi: zestaw głośnomówiący, niestety poprzedni właściciel nie zostawił mi prezentu w postaci telefonu. Kiedyś pożyczyłem od kumpla Nokie 6210 i niestety zestaw nie zadziałał. Myślałem, że w Twoim przypadku problem tkwi w źle dobranym modelu telefonu dlatego też pozwoliłem sobie na komentarz. Jestem zainteresowany tym tematem dlatego będę go śledził.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za powodzenie akcji :)

Opublikowano

Witam,

ZeeBee chyba problem rozwiazany:)Jeszcze nie mam 100% pewnosci ale problem tkwi w wersji oprogramowania w telefonie jaki montujesz w ten adapter. Dla Nokia 6310i powinno być minimum v. 7.0. Dla Nokia 6210 minimum v. 5.56. Zaraz smigam do komisu zeby mi wgrali takie oprogramowanie i bede testowal. Dam znac jak bedzie dzialalo.

Pozdrawiam

Maniek[br]Dopisany: 18 Styczeń 2008, 15:34 _________________________________________________Witam,

jednak to nie w wersji oprogramowania telefonu tkwi problem:(A już myślałem, że będzie działało:( W dalszym ciągu takie same objawy i dodam jeszcze, że jak podłączam telefon do adaptera to dosłownie na sekunde pojawia się na wyświetlaczu telefonu ikona informująca o podłączeniu telefonu do zestawu głośnomówiącego i za chwile znika. Działa ładowanie telefonu. Jeżeli ktoś miał podobny problem to proszę o podpowiedzi jak go rozwiązać.

Pozdrawiam

Maniek

Opublikowano

Witaj maniek603,

qrcze chyba ciężko nam będzie rozwiązać ten problem, ale mam nadzieje, że w końcu znajdzie się jakiś spec i nas uszczęśliwi.

Słuchaj, teraz tak sobie pomyślałem, może w telefonie trzeba uruchomić jakąś funkcje np. włączyć opcje zestawu głośnomówiącego albo coś podobnego :mysli:. Ja dzisiaj u siebie wyciągnąłem radio żeby zobaczyć czy aby na 100% mam podłączone kable od zestawu (no i mam ) tak tylko sobie gdybam bo sam już nie wiem co może być powodem tego, że to nie działa :disgust:

Pozdrawiam i nie traćmy wiary :)

Opublikowano

tak ma być!! radio wycisza się gdy Ty dzwonisz lub gdy dzwoni ktoś do Ciebie abyś mógł słyszeć dzwoniącego w głośnikach. Mam to samo , zestaw cullmann(czy jakos tak) oraz Nokia 6310i. Dodatkowo mam sterowanie z kiery gdzie mogę sobie wyświetlać spis telefonów który pojawia się na FISie , połączenia tak przychodzące jak i wychodzące wyświetlane są na FISie jak i na RNS-E.

a wygląda to tak jak na avatarze obok ;)

pozdro

Opublikowano

Witaj Trzeniu,

czyli u ciebie zestaw głośnomówiący działa, tak?

Mam do Ciebie kilka pytań:

1) Powiedz mi czy masz adapter przystosowany do tel. Nokia 6310i czy do 6210 (tel. które pasują do Twojego adaptera wypisane są na odwrocie, czy po prostu założyłeś nowszy tel.)

2) Czy tel. miałeś już na wyposażeniu auta czy kupiłeś oddzielnie

3) Czy po podłączeniu tel. wszystko działało od razu bez żadnych problemów

4) Czy musiałeś wprowadzać jakieś ustawienia np. w radiu lub tel.

Pozdrawiam i thx

ZeeBee

Opublikowano

Witaj Trzeniu,

no właśnie u mnie problem polega na tym, że po podłączeniu telefonu od razu wyłącza mi radio i na wyświetlaczu pojawia się napis PHONE. Wiem, że powinno być tak, że jak jest połączenie przychodzące/wychodzące to wycisza radio, ale u mnie tak nie jest. Według mnie jak tylko podłącze telefon to tak jakby coś się blokowało. Nie wiem jak jest u Ciebie ZeeBee?Tak samo? Wczoraj dowiedziałem sie swoimi kanałami w serwisie, że do konkretnych uchwytów pasują konkretne modele telefonów, ale muszą mieć wgraną odpowiednią wersję oprogramowania (pisałem o tym wcześniej). Sprawdziłem Nokia 6310i bo taką mam (nie działa), ale musze jeszcze pożyczyć od kogoś 6210 i sprawdzić bo w sumie adapter Cullmanna jest do 6210/6110/7110. Trzeniu ja nie mam na kierownicy sterowania do radia/telefonu. Czy masz jakieś dodatkowe ustawienia telefonu oprócz tego w których glosnikach ma być slychać podczas rozmowy?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Maniek603

Opublikowano

Witaj Trzeniu,

czyli u ciebie zestaw głośnomówiący działa, tak?

Tak :th:

Mam do Ciebie kilka pytań:

1) Powiedz mi czy masz adapter przystosowany do tel. Nokia 6310i czy do 6210 (tel. które pasują do Twojego adaptera wypisane są na odwrocie, czy po prostu założyłeś nowszy tel.)

Właśnie sprawdzałem , adapter jest przystosowany do Nokii 6210 , 6310 , 6310i

2) Czy tel. miałeś już na wyposażeniu auta czy kupiłeś oddzielnie

Nie miałem , musiałem kupić w PL

3) Czy po podłączeniu tel. wszystko działało od razu bez żadnych problemów

Tak , włożyłem telefon do adaptera i odrazu wszystko hulało :th:

4) Czy musiałeś wprowadzać jakieś ustawienia np. w radiu lub tel.

Nic nie musiałem ustawiać , jedyne co polecam to zapisywanie kontaktów na karcie sim a nie w pamięci telefonu ponieważ nie będą wtedy się wyświetlały na FISie

Po włożeniu telefonu do adaptera , powininna wyświetlić Ci się na wyświetlaczu taka malutka ikonka z samochodem , dodatkowo włącza się ładowanie baterii.

Pozdro

Trzeniu

Opublikowano

A podłączaliście VAGa? Są błędy? Jakie macie kodowanie? Jaki numer sterownika?

Opublikowano

Trzeniu thx za wyczerpującą odpowiedź

Pozdrawiam

ZeeBee

[br]Dopisany: 20 Styczeń 2008, 13:30 _________________________________________________

Witaj Hack

nie podłączałem VAG-a bo nie mam dostępu do niego, dlatego też nie wiem czy są jakieś błędy :(

Widzę, że chyba będę musiał skorzystać z usług ASO żeby mi to zrobili, po prostu szkoda zestawu głośnomówiącego bo to fajna sprawa.

Thx all pozdrawiam

ZeeBee

Opublikowano

zapomniałem dodać że moj telefon posiada soft 5.60

Opublikowano

a Ty masz Nokie 6310i ???[br]Dopisany: 20 Styczeń 2008, 15:18 _________________________________________________

Witaj Hack,

ja tez nie podłączałem VAG'a bo nie mam dostępu, ale chce jeszcze spróbować podłączyć telefon Nokia 6210 bo coś mi się wydaje, że ten uchwyt nie rozumie Nokia 6310i.

Pozdrawiam

maniek603

Opublikowano

a Ty masz Nokie 6310i ???[br]Dopisany: 20 Styczeń 2008, 15:18 _________________________________________________

Witaj Hack,

ja tez nie podłączałem VAG'a bo nie mam dostępu, ale chce jeszcze spróbować podłączyć telefon Nokia 6210 bo coś mi się wydaje, że ten uchwyt nie rozumie Nokia 6310i.

Pozdrawiam

maniek603

maniek603 Trzeniu ma tel. Nokia 6310i pisał już o tym kilka postów wyżej :>

maniek603 ale Ty ponoć sprawdzałeś już na Noki 6210 czy nie? :mysli:

Opublikowano

Witaj Hack,

Pozdrawiam

maniek603

maniek603 Trzeniu ma tel. Nokia 6310i pisał już o tym kilka postów wyżej :>

maniek603 ale Ty ponoć sprawdzałeś już na Noki 6210 czy nie? :mysli:

Tak ZeeBee sprawdzałem na Nokii 6210, ale ona ma soft poniżej 5.56. Jak się dowiedziałem, że wersja oprogramowania w telefonie może mieć wpływ na funkcjonowanie zestawu to szybciutko wgrałem do Nokia 6310i wersje 7.0 i sprawdziłem, ale niestety nie działa. Nokie 6210 miałem pożyczoną jakiś czas temu i nie działało, ale żeby mieć 100% pewność pożyczę jeszcze raz 6210, wgram soft 5.56 lub wyżej i wtedy sprawdze. O wynikach dam znać:)

Pozdrawiam all

maniek603

Opublikowano

maniek603 ja jutro kupuje Nokie 6210 i zobaczymy co się będzie działo. Będę chciał zainstalować soft w wersji 5.60 tak jak ma Trzeniu. O efektach będę informował na forum :)

Opublikowano

ZeeBee, zwroc uwage na to, ze Trzeniu ma N6310i, a Ty chcesz kupic N6210. Takze wersje oprogramowania w tych dwoch modelach sie roznia. Wydaje mi sie ze my (Ty i ja) mamy uchwyty Cullmanna do Nokia 6210 natomiast Trzeniu ma typowo do 6310i. Wedlug serwisu w Nokii 6310i powinien byc soft 7.0 do prawidlowego funkcjonowania, ale jak widac u Trzenia dziala z nizszym softem. Pytanie tylko jaki Trzeniu ma uchwyt aktywny (mowie o tej podstawie na ktora zaklada sie adapter cullmanna). Trzeniu, moze wrzucisz fotke z Twoim uchwytem?

Pozdr

Opublikowano

witaj maniek603

kupiłem wczoraj Nokie 6210 :th: podłączyłem ją do adaptera i co sie okazało? Odp. okazało się, że wszystko gra :thumbup::dance:, normalnie jestem przeszczęśliwy mówię Ci to jest super sprawa. Powiem Ci co się dzieje po włożeniu tel. w adapter, jest tak: jak masz włączone radio i włożysz tel. do adaptera to na chwile radio się wycisza i pojawia się na nim napis PHONE po czym po chwili napis znika i radio gra dalej(to znaczy, że jest aktywny zestaw głośnomówiący). Kolejna sprawa na telefonie Nokia 6210 pojawia się napis ZESTAW SAMOCHODOWY. Dalej jest tak, jak ktoś dzwoni to radyjko się wycisza i słychać w głośnikach sygnał dzwonka a później rozmówcę po skończonej rozmowie na radiu znika napis PHONE i radio powraca do stacji radiowej lub muzyki z płyty CD. :thumbup:.

Cieszę się, że to działa normalnie piękna sprawa. Wcześniej próbowałem na tel. kumpla (tylko ten jego tel. to był taki rupieć, że szkoda gadać), teraz wydaje mi się, a raczej jestem pewien na 100% ten tel. kumpla był uszkodzony. maniek603 moja rada zanim kupisz tel. sprawdź go najpierw na miejscu czy będzie działam a dopiero kupuj :)

Trzymaj się i powodzenia w poszukiwaniach, jak będziesz miał jakieś pytania to wal śmiało

ZeeBee

Opublikowano

witaj ZeeBee,

to super ze masz juz ten problem z glowy. Powiedz mi czy robiles cos z softem w telefonie czy tak jak kupiles od razu sprawdzales? Mozesz sprawdzic jaka jest wersja oprogramowania w tym telefonie?

Pozdrawiam

maniek603