Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Błąd P1793 Multitronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, postów o multitronicu czytałem już sporo, z kilkoma osobami również udało mi się na ten temat pogadać. Z racji iż jestem "świeży w temacie" mechaniki skrzyń biegów wszystko powoli mi się zaczyna mieszać i ogólnie mam stresa, że puszcze sporo kasy i stracę sporo czasu. Do rzeczy:

autko na chodzie mam od tygodnia (świeży zakup), 91500 km, wymieniłem rozrząd, wymiana oleju itp. Od samego początku komputer pokazywał dwa błędy ;P79 Regulacja ciśnienia doładowania- odchyłka regulacji ujemnej oraz P1793 czujnik obrotów wałków wyjściowych 2 - brak sygnału.

Turbinę naprawiono, jeden z mechaników podpowiadał iż błąd skrzyni oraz to że autko wpada w tryb awaryjny to wina błędów od turbiny. Po ich eliminacji błąd skrzyni jednak pozostał. Ma jednak dość specyficzne objawy - brak mocy, pedał w podłodze autko toczy się do 70km, na wstecznym mam trudność żeby wyjechać z dość stromego przydomowego podjazdu, zapala się podświetlenie wszystkich biegów na raz - zapala się na jakiś czas by potem zniknąć na dłuższa chwile - nie ma reguły. Czasem pali się od razu po dopaleniu, czasem wymaga to dłuższej jazdy.

Nawet kiedy wszystko wydaje się być ok, i autko wydaje się napędzać to za moment wpada znów w tryb awaryjny . Oznaczenie mojej skrzyni to GYJ.

Auto nie szarpie, nie gaśnie, nie pokazuje innych dziwnych objawów.

Rozmawiałem z jednym z mechaników z pod Łodzi, który na naszym forum był kilkukrotnie chwalony za napraweę sterowników - twierdzi ze naprawa sterowników za 1600pln załatwi sprawę. Czy Waszym zdaniem naprawa/ regeneracja kompa skrzyni jest skuteczna? - czytałem rownież opinie o tym iż faktycznie pomaga to w 25% przypadków.

Jeden ze znajomych w vw tiguanie miał podobny problem kiedy sprowadził i uruchomił swoje autko - diagnoza okazała się dość prozaiczna - brakowało po prostu oleju w skrzyni. Wiem ze to są inne rodzaje skrzyń ale tak jak zaznaczałem na początku jestem w temacie "zielony" a dwa staram to jakoś sobie racjonalnie złożyć do kupy - u mnie póki co olej nie był sprawdzany. Jeśli macie jakiś pomysł lub jesteście w stanie coś podpowiedzieć to będę wdzięczny. Z góry dzięki

Pozdrawiam serdecznie,

Paweł :wallbash:

Opublikowano

Sterownik do naprawy ewentualnie do wymiany, ja miałem to samo tylko mniej szczęścia i zapłaciłem dwa razy najpierw za naprawe u oszusta z Gdańska a potem nówka sterownik za 3800 PLN z serwisu po zniżkach.

Opublikowano

Sterownik skrzyni do naprawy. Jeśli możesz zostawić auto w zaprzyjaźnionym warsztacie - demontuj sterownik (trzeba spuścić ATF ze skrzyni) i wysyłaj do Ozorkowa do naprawy (nie pamiętam ile teraz woła - 500zł... 400zł...). Dodatkowe koszty to wspomiane powyżej zostawienie auta w warsztacie i ponowne zalanie oleju (tego samego jeśli nie będzie przepalony).

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję Panowie za potwierdzenie diagnozy. Na piątek jestem właśnie już umówiony w Ozorkowie. Podpowiedzcie mi tylko jeszcze proszę czy te 300 km do Ozorkowa mogę pojechać swoim autkiem czy faktycznie lepiej demontować u siebie. Chodzi mi o zachowanie pełnej rocznej gwarancji którą proponuje zakład. pozdrawiam,

Paweł

Opublikowano

Jeśli skrzynia cały czas jest w trybie awaryjnym to nie ryzykowałbym jazdy 300km.

Opublikowano

zanim dojedziesz skrzynia moze byc juz historią

Opublikowano

Moja przejechala na trybie awaryjnym 2tysiace km

Zapalalem auto na N i przelaczalem odrazu na D i tryb awaryjny sie niepojawial, ale to bylo w poprzednim a4

Ale tak jak mowi Bartas i Czaki mialem poprostu farta, w nowej a4 nigdy bym tego nie zaryzykowal:D

Opublikowano
  • Autor

Witajcie !

Dziękuje za informacje i porady. Autko mam już na lawecie, jutro melduje się w Ozorkowie. Autka nie odpalałem przez ostatnie dwa dni, dzisiaj kontrolnie to zrobiłem - do objawów które miałem wcześniej zapliła się dodatkowo kontrolka silnika. Tak jak pisałem wcześniej begi na fisie zaplają się co jakiś czas- nie ma reguły. Mam nadzieję, że nie oznacza to jakiś dodatkowych kłopotów ze skrzynią. Troszkę się martwię bo nie wiem jak długo z tymi "złymi symptomami" mógł jeździć poprzedni właściciel. Jutro się okaże ;(

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Jak już postawisz sterownik na nogi - zrobi się diagnostykę bloków pomiarowych skrzyni i wszystko się wyjaśni.

Bez nerwów - póki co wygląda to tylko na sterownik więc bądź dobrej myśli.

Opublikowano
  • Autor

Sterownik naprawiony, skrzynia chodzi prawidłowo, problem z turbiną równiez rozwiązany. Odezwe się jak przejade kilka tysiecy km. Dziękuje Wam za rady, odezwe się jeszcze. Pozdrawiam Paweł

Opublikowano

Napisz ile zapłaciłeś za naprawę sterownika .

Opublikowano
  • Autor

Impreza ze sterownikiem kosztowała mnie 1400 zł - demontaż/montaż wraz z wymianą oleju na nowy. ZM Serwis w Ozorkowie prezentuje się dość profesjonalnie - dostałem certyfikat naprawy i rok gwarancji. Może tanio nie zapłaciłem ale jestem zwolennikiem zasady - raz a porządnie (mam taką nadzieję :))