matula Opublikowano 13 Maja 2011 Opublikowano 13 Maja 2011 Witam. To mój pierwszy wątek na tym forum. Mam pewien nieprzyjemny problem z klapami. Wrzucam raport VAG: 3 Faults Found:00604 - Potentiometer Positioning Motor for Air Flow Flap (G113) 30-00 - Open or Short to B+ 00716 - Air recirculation Flap Positioning Motor (V113) 41-10 - Blocked or No Voltage - Intermittent 00735 - Potentiometer in Positioning Motor for Air recirculation Flap (G143) 09-00 - Adaptation Limit Surpassed Po skasowaniu tych błędów zostaje tylko jeden błąd (jest on jakby niekasowalny): 1 Fault Found: 00735 - Potentiometer in Positioning Motor for Air recirculation Flap (G143) 09-00 - Adaptation Limit Surpassed Mimo wszystko przystępuję do nastaw podstawowych klap. Obserwuje wszystkie silniczki i wszystkie robią pełen zakres ruchów. Wcześniej jeden w ogóle nie chciał ruszyć - wymieniłem go. Co o tym myślicie? Skorzystałem z wyszukiwarki i znalazłem całą masę wątków na ten właśnie temat z podobnymi błędami VAG. Niestety większość bez odpowiedzi Proszę o pomoc Pozdrawiam Edit: Czy silniczki (element: silnik+przekładnia+potencjometr) są uniwersalne? Pytam bo przy wymianie założyłem silniczek który pracował w innym miejscu. Edit 2: Próbowałem przełożyć inny silniczek (np "kratek bocznych"), po wykonaniu nastaw podstawowych w VAG wyskakują te same błędy. Może nie ogarniam VAG'a? :/
fahur Opublikowano 14 Maja 2011 Opublikowano 14 Maja 2011 W mechanizmach klap nie psuje się silniczek, a potencjometr, dzięki któremu komputer zna akutalne położenie klapy i może nią sterować. Zamiana silniczków niestety wiele nie da. Tutaj masz wątek, gdzie opisuje sposoby radzenia sobie z tą przypadłością: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=177354.msg2130897#msg2130897 W skrócie: 1. Można spróbować reanimować potencjometr używając płynu PR do potencjometrów - mi się udało część mechanizmów w ten sposób uratować. 2. Jeżeli masz błędy i zrobisz nastawy podstwowe, to nic Ci to nie da. Musisz mieć układ bez błędów - mechnizmy muszą być sprawne (potencjometry), a klapy nie mogą ciężko chodzić lub się blokować. U Ciebie trzeba się zająć mechnizamami V113 (niebieski) i V71 (jasnoniebieski).
matula Opublikowano 15 Maja 2011 Autor Opublikowano 15 Maja 2011 Witaj fahur, dziękuję za odpowiedź. Przed chwilą napisałem długiego posta ale go skasowałem! Pogoda nieciekawa, jest niedziela, % jeszcze trzyma ale idę dłubać! Chyba rozumiem w czym problem - mam podmienione silniczki V113 (niebieski) i V71 (jasnoniebieski). Muszę to sprawdzić! Odezwę się wieczorem.
Rekomendowane odpowiedzi