Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Stacje multimedialne 2din - jakość spasowania i kilka technicznych pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Mam zamiar zafundować sobie stację multimedialną zamiast Navi+. Ceny używanego sprzętu spadły na tyle że dorzucając kilka stówek można kupić sprzęt który ma wszystko co zadowoli każdego - Divix, mp3, wma, dvd.

Żeby Navi+ było tak funkcjonalne trzeba kupić emulator zmieniarki mp3 (posiadam) + tuner TV + adapter multimediów + DVD - wyjdzie grubo ponad 1,5tys zł.

Co za to mamy? Wszystko ale dźwięk pozostaje bez zmian - czyli w moim odczuciu kiepski (słaba dynamika w przypadku Navi+ przy cichym słuchaniu).

Dlatego rozglądam się za stacją multimedialną 2din. Chyba padnie na jakiegoś Pioneera i stąd mam kilka pytań.

1. Czy po zastosowaniu adaptera do tylnych głośników gra również wbudowany ori sub w bagażniku?

2. NAJWAŻNIEJSZE - jak to wszystko na żywo się komponuje w stosunku do reszty tunelu środkowego? Chodzi mi o kolory obudowy w stosunku do klimatronika czy ramki (wiadomo każdy model inny ale niech się wypowiedzą wszyscy którzy mają jakąś wiedzę w tym temacie). Jak to jest spasowane? Czy miło na to spojrzeć czy do ori sprzętu dużo takiej stacji brakuje? Czy dźwięk i jakość rekompensuje stratę wyglądu i człowiek szybko się przyzwyczaja?

3. Jak ma się sprawa zabezpieczenia takiego sprzętu przed kradzieżą? Widziałem jakieś no-name które mają ściągane część klawiszy z przedniego panelu. Czy markowi producenci (Pioneer, Alpine, JVC) również to jakoś rozwiązali? Nic na ten temat nie mogę znaleźć w opisach przedmiotów więc pewnie nie ale pytam.

4. Jak wygląda jakość dźwięku w porównaniu do ori sprzętu Audi i np do markowych produktów 1din (np. Pioneer Deh-6xxxxmp - model z delfinkami).

Tematy o 2din były poruszane jednak w 90% to pierdzielenie nie na temat albo tematy dotyczą spraw czysto technicznych.

Opublikowano

W moim wątku masz troche fotek jak to wyglada

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=184425.0

Podpinasz wszystko tak jak nie fabryczne radio pod ori wiązke przez adaptery, tak jak w tym wątku

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=112310.0

i gra muzyka :wink4:

[br]Dopisany: 23 Maj 2011, 15:59_________________________________________________A co do jakosci dzwięku, miałem concerta(szit jakich mało) później załozyłem pioneer DEH6800MP, seryjne głosniki zaczeły grac, teraz AVH3200BT jakosc jeszcze bardziej sie poprawiła pod wzgledem czystosci dzwięku, ale niebawem i tak zakłądam nowe głosniki :wink4:

Opublikowano

Wlasnie zakupilem u tego samego sprzedawcy co Ty takie samo radio - 3200BT. Mam nadzieje ze w razie pytan odnosnie podlaczenia jakos pomozesz :) Podejrzewam ze bede mial problem z obrazem tak jak Ty miales. Czy divixy teraz czyta czy caly czas sie pluje o rejestracje?

Opublikowano

Wlasnie zakupilem u tego samego sprzedawcy co Ty takie samo radio - 3200BT. Mam nadzieje ze w razie pytan odnosnie podlaczenia jakos pomozesz :) Podejrzewam ze bede mial problem z obrazem tak jak Ty miales. Czy divixy teraz czyta czy caly czas sie pluje o rejestracje?

Spoko zamów odrazu mikrofon do tego radyjka :good: i przesyłke ubezpieczoną. Co do podłaczenia podłączasz to tak jak opisałem w wątku, divixy odtwarza bez problemu polecam program total video converter do konwersji, jak cos to pw. Jak bedziesz miał juz wszystkie adaptery dla tylnych głosników przecinasz niebieski kabelek(prawdopodobnie dostaniesz uniwersalna kostke tak jak ja) i od strony wtyczki radia lutujesz kabelek od adaptera(niebieski do niebieskiego), w ten sposób dajesz sygnał na tyle głosniki. Co do video, w tej wiazce bedziesz miał juz to zrobione. Ja przerabiałem swoją trzeba było zlutować czarny kabelek od kostki wtykanej do radia z wychodzącym z niej żółtym kabelkiem oznaczonym MUTE, video lata jak trzeba :good:

Opublikowano

Spoko zamów odrazu mikrofon do tego radyjka :good: i przesyłke ubezpieczoną. Co do podłaczenia podłączasz to tak jak opisałem w wątku, divixy odtwarza bez problemu polecam program total video converter do konwersji, jak cos to pw. Jak bedziesz miał juz wszystkie adaptery dla tylnych głosników przecinasz niebieski kabelek(prawdopodobnie dostaniesz uniwersalna kostke tak jak ja) i od strony wtyczki radia lutujesz kabelek od adaptera(niebieski do niebieskiego), w ten sposób dajesz sygnał na tyle głosniki. Co do video, w tej wiazce bedziesz miał juz to zrobione. Ja przerabiałem swoją trzeba było zlutować czarny kabelek od kostki wtykanej do radia z wychodzącym z niej żółtym kabelkiem oznaczonym MUTE, video lata jak trzeba :good:

Mam pytanie bo masz ten sam model radia co ja, przyszlo, juz zamontowne, gra i buczy... czy u siebie tez tak masz: pauzujesz jakas mp3 lub film dvd i na skali od 7 w gore slychac szumy - im volume wyzej tym szum wiekszy... silnik ani turbina czy alternator nie zakloca, slychac po prostu szum w tle. Jak gra muzyka tego nie slychac, przynajmniej nie razi i nie przeszkadza to.

Opublikowano

tak u mnie też jest ten szum, to chyba brak masy gdzieś :thumbdown: albo sam nie wiem, na podróbkę to radio nie wygląda

Opublikowano

tak u mnie też jest ten szum, to chyba brak masy gdzieś :thumbdown: albo sam nie wiem, na podróbkę to radio nie wygląda

Podrobka to nie jest na pewno. Dzwiek jest za***iście czysty, podrobka by tak nie zagrala, wystarczy porownac dzwiek z jakims ZENECiem czy Peyingiem. Dzien do nocy ale ten szum mnie zaniepokoil. Zastanawiam sie czy to nie wina adaptera do tylnych glosnikow. Uzywasz go czy masz glosniki podpiete bezposrednio pod radio?

Opublikowano

Przez adapter :wink4: ale wczesniej też miałem pionka 1DIN przez ten adapter podłączonego i nie było tego szumu