Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Sprawdzenie chłodnicy oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Najprawdopodobniej będę brał się za wymianę uszczelki pod głowicą ale chciałbym wykluczyć chłodnice oleju. Mam pytanie jak to zrobić i czy można ją jakby co zregenerować? [br]Dopisany: 24 Maj 2011, 23:54_________________________________________________Nie robił nikt tego? :) Szukałem troche tematu czyszczenia ale nie mogłem nic konkretnego znaleźć a jutro zabieram się za rozbieranie a nie chce niepotrzebnie zrzucać głowicy :no: bo to takie troszke duże koszta :confused4:

Opublikowano

moze napisz co ci sie z autkiem dzieje dokladnie to moze wtedy chlopaki ci pomoga :hi:

Opublikowano
  • Autor

tzw "rosołek" w zbiorniczku wyrównawczym :( stawiam na uszczelkę pod głowicą ale chciałbym wcześniej wykluczyć tą chłodnice oleju.

Opublikowano

Weże sa napuchniete i twarde?,jak z ogrzewaniem?,czy dolewasz plynu po dluzszej jezdzie,?czy po ostrej jezdzie potrafi wywalic plyn ze zbiorniczka,wystepuje bulgotanie w nagrzewnicy? :hi:

Opublikowano
  • Autor

Nic z tych rzeczy nie zauważyłem zresztą nie czekałem na żadne objawy a autko od trzech tygodni stoi w garażu :confused4:

Sek w tym, ze autko jutro bedzie naprawiane a ja chciałbym wiedzieć jak jest z tą chlodniczka oleju? [br]Dopisany: 25 Maj 2011, 20:57_________________________________________________Ktoś kiedyś pisał o sprawdzeniu jej gorącą wodą, tzn wystarczy zalać ją wrzątkiem i patrzeć czy nie przecieka, dobrze rozumiem? :rolleyes: [br]Dopisany: 26 Maj 2011, 16:33_________________________________________________No to chłodnica leży na stole :) tylko teraz jak ja zdiagnozować :mysli:

Opublikowano

nie rozumiem dlaczego szukasz problemu w tym wymienniku ciepła-pseudo chłodniczce oleju?

co ma się w nim popsuć?

Opublikowano
  • Autor

yyyyyyyy :blink: jest mnóstwo postow, w których jest napisane, żeby właśnie ją pierwszą wykluczyć ale mi też wydaje się że tam niezbyt jest co się zepsuć :decayed: ale sprawdzic przed zrzuceniem głowicy nie zaszkodzi :wink4:

Opublikowano

Hej i jak udalo Ci sie zdiagnozowac ta chlodnice oleju?

Opublikowano
  • Autor

Wiesz co mam dzisiaj drugą zmiane, wiec mam troche ograniczony czas :wink4: podjade chyba przed praca do garażu i zaleje ja woda a jutro sprawdze czy jej ubyło :) myślałem tez, żeby sprawdzić ja sprężonym powietrzem...

Opublikowano

najlepiej to ściągnij te dwa wężyki z chłodniczki ojejowej i połącz je razem. przepłucz układ chłodzenia i zalej na nowo i obserwuj dalej co się dzieje. w ten sposób najlepiej sprawdzisz czy to wina chłodniczki. a potem zabieraj się za głowice kolego. tylko nie wlewaj zimnej cieczy do rozgrzanego silnika... bo może dojść do uszkodzeń silnika. :hi: pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Silnik jest już wstępnie rozebrany od tygodnia, więc nie ma możliwości odpalenia. Jeśli chodzi o zalanie to miałem na mysli zalanie samej chłodniczki :) Wczoraj zlewając płyn chłodniczy okazało się, że tego oleju było tam już sporo a niedawno wymieniałem płyn i przy zlewanie był on czysty, więc stało się to nagle. Stawiam niestety na uszczelke :confused4:

Opublikowano

tutaj możesz kolego się mylic ,poniewaz czesto zdarza się ze pada chłodniczka oleju.jedynym teraz sposobem jest próba cisnieniowa. i zanurzenie chłodniczki do wody. pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

jedynym teraz sposobem jest próba cisnieniowa. i zanurzenie chłodniczki do wody. pozdrawiam.

o widzisz na to nie wpadłem :wink4: właśnie o taką rade mi chodziło :> podziekować :good::hi:

wezmę ją chyba jutro do pracy, bo tam mam możliwość zrobić taki test i dam znać :)

Opublikowano

Luke84 Ty sie lepiej bierz za uszczelke :hi:

Opublikowano
  • Autor

No to już wiadomo, niestety chłodniczka jest dobra :kwasny: w takim razie jutro głowica leci z samochodu... jak to dobrze, że nie musze płacić za robocizne :wink4:[br]Dopisany: 29 Maj 2011, 23:15_________________________________________________Ok, głowica na zewnątrz :) jutro rano leci do sprawdzenia i ewentualnego planowania... przy okazji okazało się, że odma przy bloku jest pęknięta, jakby mało było problemu :kwasny::wallbash:[br]Dopisany: 31 Maj 2011, 20:43_________________________________________________Przy okazji remontu :) spotkałem sie juz z różnymi opiniami na temat ponownego montażu popychaczy zaworowych. Czy z popychacza należy spuszczać olej np po dotarciu zaworów i po podobnych remontach?

Popychacz jest tak skonstruowany, że olej wędruje z jednej komory do drugiej i na odwrót tak? Więc nie ma konieczności rozbierania popychacza i upuszczania oleju?

Powinno wystarczyć kilkukrotne pokręcenie wałem, na sucho, by spowodować upuszczenie oleju?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Odświeżę troszkę temat. Konkretnie chodzi mi o chłodniczkę oleju w AFN. Otóż ostatnio zauważyłem ze z jednego króćca zaczyna mi wyciekać płyn chłodniczy:facepalm: Czy jest jakaś możliwość pospawania jej zaklejenia? Kolega twierdzi ze mozna ja jakos pospawać ale wole się upewnić. A może odrazu kupić urzywkę i wymienić?

Opublikowano
Witam,

Odświeżę troszkę temat. Konkretnie chodzi mi o chłodniczkę oleju w AFN. Otóż ostatnio zauważyłem ze z jednego króćca zaczyna mi wyciekać płyn chłodniczy:facepalm: Czy jest jakaś możliwość pospawania jej zaklejenia? Kolega twierdzi ze mozna ja jakos pospawać ale wole się upewnić. A może odrazu kupić urzywkę i wymienić?

Kolego nie baw się w spawanie kup sobie używaną i po sprawie .....Może na forum ktoś ma zapytaj ....:hi:

Opublikowano

Tak tez tak myśle tylko kto wie w jakim stanie jest ta używka.. :kwasny:

Opublikowano
Tak tez tak myśle tylko kto wie w jakim stanie jest ta używka.. :kwasny:

No chyba nikt z forum bubla Ci nie sprzeda .a jak nie ufasz to tu masz nowy zamiennik ......

CHLODNICZKA CHŁODNICA OLEJU AUDI A4 A3 (2680825279) - motoAllegro

No chyba ze ori ASO ale to koszt prawie 600zł:kwasny:

No i o nowym oringu (uszczelce pod chłodniczkę ) nie zapomnij w ASO około 40zł:kwasny:

Opublikowano

Nie miałem na myśli ze nie ufam ludziom z forum tylko nikt tak napradę niewie ile ona tak naprawdę wytrzyma. No nic szukam chłodniczki w takim razie:decayed: takżę jakby co to z chęcią przygarnę takową do AFN oczywiście z gwarancją rozruchową :decayed: