PhiL Opublikowano 26 Maja 2011 Opublikowano 26 Maja 2011 Witam, Z okazji, że mam pęknięty "zawór regulacji ciśnienia" - okrągły czarny talerz na pokrywie rozrządu zacząłem się zastanawiać nad zasadą jego działania. Przegooglowałem trochę internetu ale jedyne co udało mi się znaleźć to, że w środku jest jakaś membrana i sprężynka Męczy mnie: - na jakiej zasadzie działa to coś, - jak pomaga w oddzieleniu oleju od powietrza, - czy ma to jakąś sensowną nazwę i czy można to spotkać jeszcze gdzieś w przyrodzie Swoją drogą gdyby ktoś z Was miał taki "talerz" na zbyciu w przystępnej cenie to chętnie się nim zaopiekuję. Z góry dzięki za próby zaspokojenia mojej ciekawości. Pozdrawiam
Sztomel Opublikowano 31 Maja 2011 Opublikowano 31 Maja 2011 Dobrze przeglądałeś, jest w środku sprężyna i membrana. Na poniższym foto widać starszy typ tego zaworu (metalowy) ale w plastikowym jego budowa jest identyczna : i zawór regulacji ciśnienia skrzyni korbowej to najadekwatniejsza jego nazwa. Działa tak, że w czasie spoczynku sprężyna naciska membranę od góry zaciskając wylot gazów ze skrzyni korbowej. Na ten zawór cały czas działa podciśnienie wytwarzane przez turbosprężarkę (im bardziej zasyfiony filtr powietrza tym to podciśnienie z turbo jest większe). Dodatkowo wzrasta cyklicznie ciśnienie gazów w skrzyni korbowej powodując, że jeśli ciśnienie wzrośnie do tego stopnia, że pokona opór sprężyny w tym zaworze to podniesie się w nim membrana i gazy ujdą do dolotu zasysane przez turbo. Po każdym takim przepuszczeniu sprężonych gazów membrana znowu zamknie kanał, którymi one wypływają do dolotu. Cykl znowu się powtórzy jeśli ciśnienie gromadzących się w skrzyni korbowej gazów znowu wzrośnie ponad wartość ugięcia się sprężyny w tym zaworze i tak w kółko. Zawór ten jednak w żaden sposób nie oddziela drobin oleju przenoszonych wraz z cząsteczkami gazów. Od tego jest tzw. separator odmy lub "odolejacz". W niektórych silnikach montowany na zewnątrz silnika (szara lub biała plastikowa puszeczka) na wężu odmy przed tym zaworem a fabrycznie to niby odolejaczem mają być kanaliki w pokrywie zaworów ale to tylko taki pseudo separator czyli pic na wodę, który nie spełnia swego zadania. Skuteczny separator oleju ( z prawdziwego zdarzenia) został zastosowany dopiero w silnikach 2.0 TDI.
Rekomendowane odpowiedzi