spanky Opublikowano 22 Września 2006 Opublikowano 22 Września 2006 Wymiana filtra powietrza w Audi A4 1.9 TDI silniki AFN/AVG [zdjecia dotyczą silnika AVG] Tak wyglada standardowy silnik 1.9 TDI AVG. jak widac powietrze doprowadzane jest do filtra powietrza poprzez kierownice.Skladaja sie one z dwoch czesci . Pierwsza czesc przykecona jest z jednej strony do pasa przedniego (na dwie sruby krzyzakowe) natomiast z drugiej strony jest wciskana w druga czesc kierwonicy. Druga czesc z jednej strony łaczy sie z wyzej wymieniona, natomiast z drugiej wchodzi bezposredni do obudowy filtra powietrza. po zdjeciu kierownic odkrecamy cybant (opaska) co by zdjac gumowa rure odchodzaca od przepływomierza,zdejmujemy ja i wyjmujemy wtyczke takze od przepływomierza. nastepnie odpinamy 4 zatrzaski (1 po kazdej stronie) od obudowy filtra aby mozna bylo zdjac górna czesc.Po zdjeciu ukazuje nam sie zasyfiały stary filtr powietrza (tutaj oryginalny Audi ;-) ). nastepnie powinnismy włozyc nowy filtr powietrza i poskrecac wszystko ..... ja zrobilem troszke inaczej, jako ze wewnatrz obudowa filtra byla mocno zakurzona z odrobinka piasku postanowilem ja wyczyscic. W tym celu odkrecilem srube mocujaca do prawego blotnika i wyjałem cala obudowe a nastepnie umyłem ja wraz z kierownicami nastepnie wkreciłem spowrotem ,włozyłem nowy filtr powietrza (Filtron AB 063/1) i poskrecałem wszystko spowrotem. mam nadzieje ze ten mały opis wraz z fotkami przyda sie poczatkujacym uzytkownikom Audi A4 .... Pozdrawiam....
Ja4rek Opublikowano 17 Lipca 2008 Opublikowano 17 Lipca 2008 Super opisane "co i jak" krok po kroku, dzięki
kielbu Opublikowano 25 Lipca 2008 Opublikowano 25 Lipca 2008 No i to jest taki opis jaki był mi potrzebny. Dobra robota
Kobuch5 Opublikowano 22 Listopada 2013 Opublikowano 22 Listopada 2013 opis zwarty i taki jaki powinien być, nawet po takim czasie się przydał dzięki:decayed:
Rekomendowane odpowiedzi