Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6] Drgania podczas jazdy, efekt "jajowatych kół"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Krotko i zwiezle o moim problemie:

- podczas jazdy czuje wibracje/drgania w fotelu kierowcy (pasazer tez to czuje) - uscislajac > pod d*pą :tongue4:

- jadac 15-20km/h mam wrazenie, ze tylnie kola maja ksztalt jaja

- jezdzac w kolo na placu (kola nie sa maksymalnie skrecone) samochod jest "przestawiany" na bok - poza okrag poruszania sie

+ dzis wywazylem wszystkie 4 kola - problem nie zniknal

Poziek obstawia skrzywiony wahacz, ja generalnie nie wiem, bo sie malo znam :) - ale tez mi to chodzilo po glowie.

ps. Jakies 3 tygodnie temu podczas upalania na sniegu delikatnie uderzylem tylnim kolem w kraweznik - ale predkosc byla naprawde niewielka.

A Wy co obstawiacie?

Jak bede znal dokladna diagnoze fachowcow, to napisze na forum.

Opublikowano

Flayer ,

Po "zabawach" na Zlocie z A3 na płytach betonowych zauwazyłem ze przy 10-20 km/h autko mi tak jakby podskakiwało....

pojechałem do Wulkanizatora , wyważył koła problem nie znikł... jakos przy okazji zmiany opon z starych na nowe powiedział ze mam jedną fele troszkę krzywą ( efekt jajka ) no ale coś wymyślił ze wszystko znikło.....

nie wiem moze u Ciebie zupełnie coś innego jest przyczyną drgań....

Opublikowano

No wlasnie problem polega na tym, ze obserwowalem dzis kola podczas wywazania i felgi sa proste (oprocz jednej, ale ona juz wczesniej byla troche krzywa). Poza tym fachowiec od wywazania jest sprawdzony :)

--------------------

Dzis krotki objazd po stacjach diagnostycznych i znajomym mechaniorze.

Amortyzatory ok - przod 94%, tyl 72%

Wahacze, polosie, wal ok. Olej w moscie ok.

Koła kreca sie rowno, swiezo wywazone, opony ok.

Lozysko w przednim prawym kole do wymiany.

Efekt "podskakiwania tylu" (drgania podczas jazdy) jest nadal...

Mechanik twierdzil, ze albo ktorys z przegubow, albo przednia felga (ktora jest troche krzywa) razem z padnietym lozyskiem daja taki efekt... Jednak biorac pod uwage fakt, ze drgania sa dopiero od 1,5 tygodnia, a felga jest krzywa juz kilka miesiecy - sklaniamy sie np. ku przegubom...

Macie jakies pomysly jeszcze?

We wtorek zmieniam kola na stalowe 16" (wszystkie proste) dla testu - jesli drgania nie ustana wina bedzie lezala ewidentnie po stronie zawieszenia...

--------------------

Panowie,

Jest sens robienia geometrii odnoszac sie do mojego problemu?

Opublikowano

Mialem podobny problem. U mnie wibracje pojawialy sie przy ok 70 i wygasaly przy 140 km/h. Okazalo sie ze prawa przednia tarcza jest zwichrowana a do tego z tyłu prawa zaczyna pękac. Po wymianie tarcz i wyważeniu kół wszystko jest OK.

Opublikowano

Problem rozwiazany...

Winne byly opony na tylniej osi, ktore zaczely bic w pare dni po slizganiu sie na sniegu (miasto, kiepski placyk...).

To na razie jedyna i sensowna hipoteza :confused4:

Dzis zalozylem letnie i problem wibracji zniknal.