Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B8 LIFT 2014 QUATTRO S LINE EXTERIEUR CARBON MMI 3G+ SIM AKEBONO 370/330 mm 20" KW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a to niech sobie bedzie a co on Ci tam przeszkadza :polew: :polew: :decayed: :decayed:

• Odpowiedzi 6,2 tys.
  • Wyświetleń 498 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor

Tak dla ciekawości info dla wszystkich na klemie plusowej jest tez tzw. zapalnik ( AIR BAG bezpiecznik) :decayed:

Dziala on na podobnej zasadzie co poduszka powietrzna tylko jest bez worka :naughty: W razie kolizji zostaje odpalony i odcina zasilanie .

Zapalnik na plusie

PLUS_poduszka.jpg

Sterownik na minusie

sterownik_AKU_minus.jpg

Opublikowano

Tak dla ciekawości info dla wszystkich na klemie plusowej jest tez tzw. zapalnik ( AIR BAG bezpiecznik) :decayed:

Dziala on na podobnej zasadzie co poduszka powietrzna tylko jest bez worka :naughty: W razie kolizji zostaje odpalony i odcina zasilanie .

Pamiętam, że miałem coś takiego w starszym Ducato, kiedyś po malej stłuczce nie można było odpalić auta, zawodnik z serwisu podszedł przycisnął przycisk na tym sterowniku i prund popłynął :)

Opublikowano
:good:
Opublikowano

Jezeli chodzi o skrzynie to nie ma roznicy czy to manual czy afftomat .

nie ma ? no a jak zmieniasz bieg jak auto za bardzo zwolni to wciskasz sprzęgło i wtedy normalnie się tempomat wyłącza a tu nie?

tu niestety tez - ACC rozlaczas sie tak samo jak zwykly tempomat, dlatego w manualu to troche kiepska opcja.

Ani biegu nie zredukuje, ani nie wskoczy na wyzszy przy przyspieszaniu itp.

Grzesiek jak bym go na Twoim miejscu olał - najpierw wywal manuala i wrzuc tipa, a dopiero potem rob ACC :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Przy ACC w manualu naciśnięcie pedału sprzęgła na dłużej niż 20 sekund (takze troche czasu jest na redukcje :decayed: ) prowadzi do dezaktywacji układu regulacji odstępu od poprzednika.

Troszkę jestem przerazony z iloma sterownikami ten układ wspólpracuje :)

ACC_sterowniki.jpg

- Sterownik układu regulacji odstępu od poprzednika

- Sterownik silnika

- Sterownik automatycznej skrzyni biegów -(tylko opcjonalnie występuje w samochodzie)

- Sterownik poduszki bezpieczeństwa

- Interfejs diagnostyczny magistrali danych

- Jednostka wskazań sterownika przedniej jednostki wskazań i obsługi informacji

- Sterownik przedniej jednostki wskazań i obsługi informacji

- Jednostka obsługi systemu Multimedia

- Sterownik rozpoznawania przyczepy (tylko opcjonalnie występuje w samochodzie)

- Centralny sterownik systemu Komfort

- Sterownik instalacji elektrycznej samochodu

- Sterownik elektroniki kolumny kierownicy /czujnik kąta skrętu kierownicy

- Przełącznik układu utrzymywania prędkości

- Sterownik w zestawie wskaźników tablicy przyrządów

- Czujnik kąta skrętu

- Sterownik elektromechanicznego hamulca postojowego

- Sterownik aktywnego układu kierowniczego (tylko opcjonalnie występuje w samochodzie)

- Sterownik systemu ABS

Do realizacji funkcji ( jazda bez poprzednika - utrzymywanie prędkości) czyli jako sam tempomat :) niezbędne są poniższe podzespoły .

Sterownik układu regulacji odstępu od poprzednika , sterownik silnika , przełącznik układu utrzymywania prędkości , sterownik w zestawie wskaźników tablicy przyrządów , sterownik systemu ABS , czujnik liczby obrotów z tyłu po prawej stronie (tylko w samochodach z napędem na cztery koła), czujnik liczby obrotów z przodu po prawej stronie , czujnik liczby obrotów z tyłu po lewej stronie (tylko w samochodach z napędem na cztery koła) i czujnik liczby obrotów z przodu po lewej stronie .

Opublikowano

Troszkę jestem przerazony z iloma sterownikami ten układ wspólpracuje :)

no a co Ty myslales :tongue4:

u mnie do wymiany sa jeszcze czyjniki ABS z koncowkami przewodow hamulcowych i serwo hamowania :)

jakis czas temu to liczylem i wychodzi ok. 4-5tys za graty. Ale pewnie i tak to zrobie - to bedzie wisnia na moim Q7kowym torcie.

I pewnie jak tylko to zrobie to.... ja sprzedam :polew:

Opublikowano

Rose rezaj rezaj potem się wymienimy furami, dopłacę Ci 10 zeta i będzie deal :decayed:

Opublikowano

Nie wiem czy byla o tym wczesniej mowa wiec nie bijcie jakby co :tongue4:

Grzegorz mam dla Ciebie propozycje prostego ale zacnego moda :kox: a takze dla innych B ósemkowiczów

W 2010 roku nastapila zmiana diod led montowanych w przednich reflektorach w b8.

Diody maja teraz bardziej niebieskawa barwe.Przy porownaniu dwoch diod obok siebie,stara ma delikatnie...zielono-zólta poswiate a nowa dioda wpada delikatnie w niebieski z fioletem bardziej zblizony do koloru palnika xenon.

Modzisz ? :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Tak była zmiana :) Ktoś juz sie pytał mnie dlaczego ma nieduzą roznice w diodach miedzy lewa a prawa lampa . Wychodzi ze byla zmieniana na tą po 2010 i stąd ta róznica .

Jak coś przymodzić to juz lepiej od razu bixa skrętnego ;) Ale to juz są dość spore koszta (lampy , dodatkowe przetwornice i zmiana sterownika swiateł ) .

Opublikowano

Rose rezaj rezaj potem się wymienimy furami, dopłacę Ci 10 zeta i będzie deal :decayed:

obiecujesz?

Opublikowano
  • Autor

Cały komplet manetek z obsługą ACC i LAINE ASSIST :) Jak juz zmieniać to juz pod następnego MODA .

Pewnie w tym tygodniu zmienię i coś pokoduje w aucie .

Manetki_pod_ACC_i_LAINE.jpg ACC_LAINE.jpg

Opublikowano

Przy LA bedizesz musial raczej szybe wymienic - u mnie tak niestety trzeba :-/

Wibrator jest tez chyba tylko w 4ramiennej kierze :-/

Ja z tego moda sie wypisalem i nie bede go robil, bo w naszych warunkach to ciezko bedzie z niego korzystac bo wymalowanych i widocznych pasow jest jak na lekarstwo :) Pewnie by non stop swiecil jakims info o bledzie itp :)

Btw - jak byly ostatnie te sniezyce, to mialem taki tluman sniegu za soba ze na FISie pojawilo mi sie info "side assist sensor blocked" czy jakos tak i SA sie wylaczyl:)

Jak zwolnilem to bylo ok i wszystko dzialalo poprawnie.

Opublikowano

Btw - jak byly ostatnie te sniezyce, to mialem taki tluman sniegu za soba ze na FISie pojawilo mi sie info "side assist sensor blocked" czy jakos tak i SA sie wylaczyl:)

u mojego ojca to samo

Opublikowano
  • Autor

Przy LA bedizesz musial raczej szybe wymienic - u mnie tak niestety trzeba :-/

Wibrator jest tez chyba tylko w 4ramiennej kierze :-/

Tak przy LAINE ASSIST trzeba zmienić szybę poniewaz jest tam mocowanie kamerki i grzanie szybki ( przynajmniej jest tak w B8 :) )

Do tego jeszcze dochodzi zmiana lusterka wstecznego z szerszą osłoną maskującą (kamera) . A jezeli chodzi o kiere to ciekawi mnie w którym miejscu to jest :mysli: Patrzyłem na kodowanie to ta opcja jest w Steering Wheel Electronics 16

- Rear Wiper (Avant/Wagon) installed

- Board Computer (Driver Information System/DIS) installed

- Cruise Control System (CCS) installed

- Adaptive Cruise Control (ACC) installed

- Multi-Function Steering Wheel (MFL) installed

- Tiptronic installed (ONLY with Multi-Function Steering Wheel)

- Lane Assistant (Vibration Motor) installed

Opublikowano

no lusterko też - zgadza sie... nie piaslem, bo uznalem to za oczywista-oczywistosc ;-)

Co do kiery to skoro jest tylko w 4ramiennej i nie moze byc laczone z grzeniem to wg mnie wsadzili to w lewe dolne ramie tam gdzie jest wlacznik od grzania kiery.

Forme kiery z wydrazonym ramieniem juz mieli, wiec pewnie dopasowali pod to wibrator - to najprostsze i najbardziej ekonomiczne dla nich rozwiazanie.

W kazdym gdybym to ja mial o tym decydowac to tak wlasnie bym zrobil ;-)

Opublikowano

W B8 nie ma grzanej kiery :confused4: nawet tasma nie ma wejscia na wtyke .

Wiem, wiem. Pisalem o niej tylko w kontekscie samego LA i kierownicy z wibratorem :wink4:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Konto

Nawigacja

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.