Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mandat za brak Prawa Jazdy-co zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jazda bez prawka nie kończy się zakazem jego zrobienia np. przez rok, dwa...? Mój kumpel taki zakaz dostał jak miał 16 lat złapali go oczywiście bez prawka i dostał zakaz do 21- roku nie mógł zrobić prawka... :thumbdown: Te 500 zł w porównaniu z takim zakazem :gwizdanie:

Opublikowano

Ty jesteś poprostu wkur..ny że Ci sie dostało raz czy dwa i wychodzisz z założenia że skoro ja dostałem to innym tez trzeba doje..ać z grubej rury. po chu.. ktoś ma mieć lepiej niż ja. Czysta złośliwość i zawiść ludzka :sick3:

Grubo się mylisz, jeśli już jestem wkurwiony to tylko na siebie, że tam zaparkowałem. Nie życze nikomu źle. Z drugiej strony patrząc przyzwalacie na łamanie prawa i bronicie ich przed poniesieniem konsekwencji.

Opublikowano

Kto jest bez winy niech pierwszy żuci kamień :hi:

rzuci

:wallbash:

moim zdaniem musi ponieść konsekwencje swoich czynów (w tym wypadku zapłacić mandat - a nie ukrzyżować jak pisze jeden z Userów).

Opublikowano

Kto jest bez winy niech pierwszy żuci kamień :hi:

rzuci

:wallbash:

czep sie :decayed:

Jak człowiek wkur..ny to pisze jak popadnie :tongue4:

Poprawione :hi:[br]Dopisany: 06 Lipiec 2011, 13:33_________________________________________________

A jazda bez prawka nie kończy się zakazem jego zrobienia np. przez rok, dwa...? Mój kumpel taki zakaz dostał jak miał 16 lat złapali go oczywiście bez prawka i dostał zakaz do 21- roku nie mógł zrobić prawka... :thumbdown: Te 500 zł w porównaniu z takim zakazem :gwizdanie:

to dotyczy złapanych jako niepełnoletnich

Ty jesteś poprostu wkur..ny że Ci sie dostało raz czy dwa i wychodzisz z założenia że skoro ja dostałem to innym tez trzeba doje..ać z grubej rury. po chu.. ktoś ma mieć lepiej niż ja. Czysta złośliwość i zawiść ludzka :sick3:

Grubo się mylisz, jeśli już jestem wkurwiony to tylko na siebie, że tam zaparkowałem. Nie życze nikomu źle. Z drugiej strony patrząc przyzwalacie na łamanie prawa i bronicie ich przed poniesieniem konsekwencji.

może i przyzwalamy ale taka mentalność, a pozatym jak kure..skie państwo nas okrada to czemu nie szukac pretekstu by je tez wyruchac?

Pozatym mówisz o łamaniu prawa. Tylko czemu nikt sie nie weźmie za tych co kradną miliony i zabijaja? Oni mają dobrych prawników za kupe kasy to uchodzi im wszystko bokiem a szary obywatel, taki chłopaczyna bez prawka to go zjeść i najlepiej żeby zapłacił i 1000zł jak ktoś tam wyżej pisał że powinien zapłacić jeszcze więcej.

Opublikowano

Pastaldo trzeba Ci polać :decayed:

[br]Dopisany: 06 Lipiec 2011, 14:00_________________________________________________Dobrze godo!

Opublikowano

po za tym czy jak nie mam na coś kasy, to wolno mi złamać prawo?

poprzez Twoje wypowiedzi ,rozumiem,że nigdy nie zaparkowałeś w miejscu do tego nieprzeznaczonym,nie zajechałeś nikomu drogi,trzymasz się ograniczeń prędkości,jeśli w sklepie źle Ci wydali resztę ,na Twoją korzyść-to wracasz i oddajesz?

Tak to przeczytałem i głupia sprawa...dokładnie tak robię.. :think2::wstydliwy:

Kurde Dominik ja też tak robię... :blink:

Opublikowano

Na szczęście są jeszcze w tym kraju uczciwi ludzie :)

Dla mnie EOT.

Opublikowano

Dla mnie EOT.

To musisz się czuc polsce jak na bezludnej wyspie Panie Uczciwy :przebiegly:

Opublikowano

Pozatym mówisz o łamaniu prawa. Tylko czemu nikt sie nie weźmie za tych co kradną miliony i zabijaja? Oni mają dobrych prawników za kupe kasy to uchodzi im wszystko bokiem a szary obywatel, taki chłopaczyna bez prawka to go zjeść i najlepiej żeby zapłacił i 1000zł jak ktoś tam wyżej pisał że powinien zapłacić jeszcze więcej

tu akurat się nie zgodzę-to że inni łamią Prawo,czy wykorzystują je do własnych celów -nie upoważnia nikogo do Jego łamania.Prawo jest dla każdego takie samo i każdy ma obowiązek Jego przestrzegania,niestety ,w dzisiejszych czasach Prawnicy,a raczej "prawnicy",wykorzystują luki i niedociągnięcia prawne do potrzeb swoich klientów,to nie jest do końca tak,że ktoś,kto ma dużo pieniędzy uniknie kary-czasem tak jest,ale w większości przypadków,głośne sprawy toczą się latami,poprzez odwołania ,kaucje,zmiany składów sędziowskich,ponowne rozpatrywania,co może skutkować przedawnieniem,czy uniewinnieniem,ale to sporadyczne przypadki-większość nie unika kary, choć po kilku/kilkunastu latach rozpraw kara jest śmieszna,lub nieadekwatna do popełnionego czynu-uzasadnienia również,ale chodzi o ten konkretny przypadek-

na jakiej podstawie mandat po 4 miesiącach?

nie ma na to podstaw

Art. 97. § 1. W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:

1) schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,

2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu

w tym także, w razie potrzeby, po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia. Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym mowa w pkt 1, i 30 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 2.

więc Panowie-o czym my tu rozmawiamy :gwizdanie: najpierw kara,a potem wyjaśnienia?po 4 miesiącach-sprawa powinna iść do Sądu bezpośrednio[br]Dopisany: 06 Lipiec 2011, 14:50_________________________________________________

Kurde Dominik ja też tak robię... :blink:

wiem...to był głupi przykład... :wink4:
Opublikowano

Dla mnie EOT.

To musisz się czuc polsce jak na bezludnej wyspie Panie Uczciwy :przebiegly:

No ja czasami odnoszę takie wrażenie... :naughty:

Opublikowano

zaplaci 5 stowek i niech zapomni o sprawie... w innym wypadku narobi sobie tylko problemow - weirzcie mi niech temat sfinalizuje w najlepszy dla niego sposob i bedzie :good:

Opublikowano

To na pewno był donos, a Oni w takich sytuacjach muszą działać.

Wątpię żeby sami na to wpadli...

Opublikowano

To na pewno był donos, a Oni w takich sytuacjach muszą działać.

Wątpię żeby sami na to wpadli...

no i wszytsko w temacie - bankowo tak bylo - musial nie raz nie dwa poszalec i teraz echo :chytry:

Opublikowano

Mała wieś, ktoś wpadł na pomysł kamer a wiedzial że chłopak bez prawa jazdy goni po wsi i go nacięli pewnie po to żeby go ukrucić.

Płacić, nie dyskutować i robić prawko jak najszybciej,

Opublikowano

Płacić, nie dyskutować i robić prawko jak najszybciej,

ta je sefie :wink4:
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...