Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Felgi 8Jx17", opony 225x45 R17, obniżone zawieszenie 40 mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prośbę o radę - kupiłem alufelgi ori (mam nadzieję, że są takie ORI) Audi 8Jx17" ET 48, opony 225x45 R17. Zawieszenie jest obniżone o 40 mm (wg papierów z Niemiec). Felgi niby weszły do auta, ale z przodu jest naprawdę na styk z wahaczem. Kapicarz mówił, że nowa opona by nie weszła - ta ma jedynie 2 mm do bieżnika, więc do nowej jej trochę brakuje :) - akurat takie opony miałem.

Teraz mam dylemat, czy montować dystanse ? Jeżeli tak to jakie i czy trzeba kupić na obie osie ? Dorzucam zdjęcie jak wyglada na obniżonym zawiasie.

P.S. Szukałem chyba ze 2h podobnego tematu - nic nie mogłem znaleźć, bo każdy raczej pisze że takie felgi z ET 35-45 wejdą bez problemu. Czyżby to, że są ET48 robiło taką różnice ?

Auto teraz normalnie jeździ na tych kołach i nic nie obciera - jednak jakoś psychicznie się obawiam, że jest to trochę za blisko.

zdj281cie0035.th.jpg

Opublikowano

Ja na twoim miejscu dałbym dystans jak się obawiasz :wink4:

Ale 2 mm do wahacza? :mysli: Może chodzi o zwrotnicę bo u mnie jak badałem to też mam oponę bardzo blisko ale zwrotnicy właśnie :)

Jak coś to przodu się nie obawiaj tylko lepiej tył sprawdź :naughty:

Opublikowano

Mam prośbę o radę - kupiłem alufelgi ori (mam nadzieję, że są takie ORI) Audi 8Jx17" ET 48, opony 225x45 R17. Zawieszenie jest obniżone o 40 mm (wg papierów z Niemiec). Felgi niby weszły do auta, ale z przodu jest naprawdę na styk z wahaczem. Kapicarz mówił, że nowa opona by nie weszła - ta ma jedynie 2 mm do bieżnika, więc do nowej jej trochę brakuje :) - akurat takie opony miałem.

Teraz mam dylemat, czy montować dystanse ? Jeżeli tak to jakie i czy trzeba kupić na obie osie ? Dorzucam zdjęcie jak wyglada na obniżonym zawiasie.

P.S. Szukałem chyba ze 2h podobnego tematu - nic nie mogłem znaleźć, bo każdy raczej pisze że takie felgi z ET 35-45 wejdą bez problemu. Czyżby to, że są ET48 robiło taką różnice ?

Auto teraz normalnie jeździ na tych kołach i nic nie obciera - jednak jakoś psychicznie się obawiam, że jest to trochę za blisko.

zdj281cie0035.th.jpg

Aby napisać czy dane et będzie dobre w b5 musisz zwracać też uwagę na szerokość felgi. Twoja ma 8 cali :gwizdanie:

Ja miałem 7.5cala et45 i opony 225/45/17 i z tyłu przy glebie było na styk. Na serii nie było problemów.

Ty masz większe zarówno et jak i szerokość felgi, rozglądaj się za dystansami :gwizdanie:

5mm to minimum (może nie będziesz musiał zmieniać śrub na dłuższe), chociaż 10mm byłoby lepsze ale wtedy śruby koniecznie.

Generalnie zasada jest taka: dystansów się raczej unika bo mogą powodować bicie na kierownicy i generują niepotrzebne koszty (komplet dystansów i śrub swoje kosztuje). Ale jak już masz takie felgi to chyba nie ma innego wyjścia :wink4:

Opublikowano

Armi dobrze gada ale jeśli ma oponę 225 to nie jest tak że przy feldze 8,5J czy 8J będzie w takiej samej odległości od zwrotnicy? :mysli:

Ja mam naprzykład 8,5J ET 45 bez dystansu i szerokość opony 225 ale ogólnie to delikatny naciąg sprawia że opona ma więcej luzu od zwrotnicy niż sama felga :wink4:

A przecież z przodu to żeby opona tarła o zwrotnicę to musiałby mieć luz na łożyskach bo koło pracuje razem z nią i odległość się nie powinna zmianiać :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

dokładnie od zwrotnicy, nie wahacza. Niby nic nie tarło, ale dla bezpieczeństwa założyłem dystans 5 mm - śruby i tak musiałem kupić, więc wziąłem dzisiaj komplet :) Teraz jest mi już lepiej na duchu. Nie chciałem większych dystansów, ponieważ nawet bez nich było tak idealnie z nadkolem - 5 mm dużo nie zmieniło, więc ciągle jestem zadowolony a zwrotnica ma więcej luzu.

Opublikowano

a z tyłu nie trze? Bo u mnie jak zrzuciłem koła to zauważyłem że jednak trze na dołkach sprężyna o oponę... i nie wiem czy 5mm wystarczy :gwizdanie:

Z tym że u mnie gwint i nie wiem jak to w serii wygląda :wink4:

Opublikowano
  • Autor

nie, z tyłu jest elegancko - ale u mnie jest "tylko -40 mm" - ale i tak mam wrażenie jak jadę po "karbowanych" drogach jakbym jechał taczkami a nie Audi :P

Opublikowano

A ja mam u siebie 225/50/17 i felga 7,5 et 38 i powiem, że miejsca z przodu to mam z 3-5mm, bardzo mało w każdym bądź razie :confused4: czy to wina opony? z tyłu jest ok nic nie jest za blisko a sprężyny mam 1BE do amorów 1BA. Panowie co zrobić, dać z przodu jakieś oponki 215/45? czy poczekać aż te się skończą (bo jeszcze sezon im chyba został) i wtedy szukać węższych?

Rozwiejcie moje wątpliwości :mysli:

Opublikowano
225/50/17

:shocked: masakra

Opublikowano

nie, z tyłu jest elegancko - ale u mnie jest "tylko -40 mm" - ale i tak mam wrażenie jak jadę po "karbowanych" drogach jakbym jechał taczkami a nie Audi :P

Ja to nawet czuje po nowych drogach że są fc**j nierówne :naughty:

A ja mam u siebie 225/50/17 i felga 7,5 et 38 i powiem, że miejsca z przodu to mam z 3-5mm, bardzo mało w każdym bądź razie :confused4: czy to wina opony? z tyłu jest ok nic nie jest za blisko a sprężyny mam 1BE do amorów 1BA. Panowie co zrobić, dać z przodu jakieś oponki 215/45? czy poczekać aż te się skończą (bo jeszcze sezon im chyba został) i wtedy szukać węższych?

Rozwiejcie moje wątpliwości :mysli:

Jakbyś miał prawidłowy rozmiar opony to byś miał przy tym ET minimum 1 cm luzu :wink4: Bo zwrotnica u góry jest wygięta tak jakby na zewnątrz i im wyższa opona tym będzie bliżej zwortnicy...

Zmieniaj opony bo ani korzyści ani wyglądu nie ma na takim balonie :wink4:

Opublikowano
  • Autor

a co to za oznaczenia amorów i sprężyn tu piszecie ? Gdzie to sprawdzić ?

Opublikowano

No o takie wypowiedzi mi chodziło :) zmieni się oponki na wiosnę na jakieś ?/45/17 (wg kalkulatora opon to 225 są najodpowiedniejsze) i będzie gitara :good:

aju.......nie masakra tylko takie były założone jak kupiłem a weź i przekonaj moją żonę, że "te przecież dobre opony na felgach" to są złe :cool1:

aha, na sprężynach masz kolorowe oznaczenia a resztę przy odrobinie chęci już sam znajdziesz :>