Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ile milimetrów ma bieżnik w nowych oponach?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie chciałem kupić nowe zimowe opony ale mnie na to nie stać. Postanowiłem kupić używane i teram zam pytanko - ile mm ma bieżnik w nowej oponie? Potrzebne mi to jest do tego żeby jakoś się ustosunkować do opony używanej np. 6mm bieżnika

Opublikowano

nowe zimowki ok. 9 mm

4 mm to jest minimalna zalecana granica bezpieczenstwa

takze takie 6mm lepiej sobie odpuscic, chyba ze na 1 zime

Opublikowano

Ja w poprzednim aucie miałem takie opony bieżnikowane mają 9 mm i jeżdzi się na nich dobrze:

http://www.allegro.pl/item298867716_opony_bieznikowane_zimowe_195_65r15_wyprzedaz.html

Używanych zimowych nie warto bo w zime chodzi właśnie o to żeby bieżnik był jak najlepszy.

Opublikowano

nie patrz na bieznik , tylko lepiej na date produkcji opony. po 4-5 latach opona traci własciwosci jezdne i chocby miała 7 mm bieznika to bedzie gorsza niz ta która ma pół roku od daty produkcji a ma 3mm bieznika. Ja sobie na zime kupiłem opony Baruma, komplet za 550 pln i smiga auto aż miło. kup tanie nowe a nie używane.

Opublikowano

Kurde 9mm to duzo.

Ja slyszalem, ze jak maja 8 to jest bardzo duzo, a o sredniej slyszalem 7mm :tongue4:

Opublikowano

9 mm w zimówkach to norma.Tylko ,że jest to wysokość całego bieżnika ,natomiast wysokość bieżnika powinno się mierzyć do znacznika wskazującego zużycie a ten ma ok 3mm wysokości.Tak więc proste że 6mm zimówki to nie jest najlepszy pomysł,bo tak naprawdę maja 3mm do zużycia , a to już jest totalna..... :no:

Opublikowano

nie patrz na bieznik , tylko lepiej na date produkcji opony. po 4-5 latach opona traci własciwosci jezdne i chocby miała 7 mm bieznika to bedzie gorsza niz ta która ma pół roku od daty produkcji a ma 3mm bieznika. Ja sobie na zime kupiłem opony Baruma, komplet za 550 pln i smiga auto aż miło. kup tanie nowe a nie używane.

skąd ty wzioleś takie nowinki ?? Opona 3 letnia od daty produkcji jest nadal uważana jaka opona pełnowartościowa !! a ty piszesz ze 4-5 lat to juz opona do smieci :confused4: Polecam ten artykuł http://www.auto-swiat.pl/poradnik/wydania/artykul.asp?Artykul=15781 jak widać bardzo dużo zalezy od warunków w których byla przechowywana

Ja tam nigdy takich problemów nie mialem z oponami, ale jak miałem honde to kupiłem uzywki na giełdzie i bieznika miała z 7-8mm , oponki wyglądaly jak nowki. Rocznikowo były ok, zwaly się frigo dębica :) , przejedz sie na jakas gielde samochodowa w okolicy,albo jakiegos wulkanizatora, tam czesto maja na sprzedaz opony...chociaz w tym momencie zima sie powoli konczy (albo i zaczyna) wiec moze byc ciezej z kupnem oponek zimowych.

Opublikowano

Opona 3 letnia od daty produkcji jest nadal uważana jaka opona pełnowartościowa !

kolego ale to się tyczy opon letnich. a z zimówkami to już jest zupełnie inna bajka. ponieważ te się o wiele szybciej starzeją.

Opublikowano

Opona 3 letnia od daty produkcji jest nadal uważana jaka opona pełnowartościowa !

kolego ale to się tyczy opon letnich. a z zimówkami to już jest zupełnie inna bajka. ponieważ te się o wiele szybciej starzeją.

no ok, ale nie wierze w to że opona 3 letnia zimowa, jest uważana za opone "starą" , oczywiste jest to że inny skład mają opony na lato a inny opony na zime, dostosowany oczywiscie do panujących w okresie zimowym i letnim temperatur...no ale bez przesadyzmu, żeby 5 letnia opona zimowa była już oponą nienadającą się do uzytkowania :confused4:
Opublikowano

żeby 5 letnia opona zimowa była już oponą nienadającą się do uzytkowania :confused4:

no niestety w zasadzie tak właśnie jest...

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wszystki odpowiedzi i sugestie :th:

Kupiłem dzisiaj 4 używki na przednie założyłem michelinki alpine 6,5mm z 2005r. a na tył dunlop 7mm 2005r. Cean była bardzo przyzwoita za 4 opony dałem 220zł :dance: mam gwarancje jak by cos bylo nie tak z oponami. Z założeniem i wywazeniem zapłaciłem 270zł toż to SZOK !!! Na asfalcie mokrym bardzo dobrze trzymają a jutro sprawdze warunki śniegowe bo jade w bieszczedy na narty :)

Opublikowano

no to gratuluje zakupu i dobrego interesu :th:

wszystko jasne to zamykam.