Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Odprowadzenie wody klimatyzacji - woda we wnętrzu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z odprowadzaniem wody z klimatyzacji, normalnie przy właczonej klimie woda skrapla sie na ulice zostawiajac plamy. U mnie ta woda trafia do wnętrza, a dokładniej splywa od góry do wnęki nóg pasażera.

Zaobserwowałem to podczas 20min siedzenia w aucie na klimie, w pewnym momencie poszła woda po dywaniku :wallbash: tak jak na fotce. Wyłaczyłem odrazu klime, wyciek od razu sie skończył

wodak.jpg

Wiec teraz pytanie, czy wie ktoś gdzie dokłądnie leci ten kanalik spustowy klimy i jak on wygląda? W tamtym roku miałem podobny problem, mechanik przedmuchał spręzonym powietrzem zaa tapicerką i był spokój do teraz. Dodam ze cały problem zaobserowowałem w czasie deszczu, ale wykluczam to jako woda z zewnatrz poniewaz woda przestała lecieć zaraz po wyłaczeniu klimy a deszcz dalej padał :gwizdanie:

Opublikowano

jak siedzi pasarzer z wyciągniętymi nogami to przy lewej stopie jest taka rurka która wychodzi z obudowy parownika i wchodzi w podłogę. Sprawdź bo pewnie jest ona nieszczelna. Sprawdź tez czy jest drożna. Nie wiem w którym miejscu dokładnie ona wychodzi żeby od dołu przetkać.

Najprościej będzie odkręcić schowek i wentylator i jak zobaczysz parownik to pod nim powinien być kanalik odpływowy. Nie wiem czy rękę tam zmieścisz ale jakimś drutem lub coś w tym stylu powinieneś tam sie dostać i przetkac bo pewnie jest przytkany, do tego nieszczelny ten odpływ i woda w środku

Opublikowano
  • Autor

No własnie juzw piatek odkręcałem schowek i dostep tam bardzo zły jest :wallbash: dzisiaj jade wode wyciagnać z wnętrza :gwizdanie: to moze znowu sie porwe na ten schowek :disgust:

Opublikowano

jak masz opcje wejść pod samochód to mozesz poszukac od dołu gdzies w okolicy katalizatora odpływu i z tamtąd spróbować jakims drutem to przetkać.

A na koniec bym ten odpływ przy nochach pasarzera odtłuścił i objechał bezbarwnym silikonem i nie powinno sie powturzyć.

Opublikowano
  • Autor

Hmm moze w etce znajde numer- - warto by wymienic, bo mam rozumiec ze ten kanalik to poprostu jakas rurka, czy to sobie tak po prostu spływa po wszystkim :blink:

Opublikowano

to jest coś takiego http://tablica.pl/oferta/audi-a4-b5-rurka-odplywu-wody-ID4rsp.html

nie rozbierałem tego ale podejrzewam ze to jest założone na jakies uszczelki które z czasem parcieją.[br]Dopisany: 11 Lipiec 2011, 11:45_________________________________________________http://audiclub.pl/index.php?topic=27122.0

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Pastaldo, wiec lepiej pojechać na kanał niz bawic sie w rozpierdziel wnętrza :gwizdanie:

Opublikowano

też mi sie wydaje że od dołu łatwiej bedzie przetkać. Tylko pozostaje pytanie czy tam nie trzeba w środku jakoś uszczelnić. Ten odpływ trzeba by tam dokłądnie obejrzeć bo może za kilka zł w ASO jakies uszczelki sie kupuje, wymienia i jest pewność. Choć jak będzie drożne to sadze że nie powinno nic podciekać

Opublikowano
  • Autor

No zobaczymy dzisiaj podjade do znajomego na kanał, jesli bedize miał wolny to udokumentuje fotkami operacje :naughty:

Opublikowano

No zobaczymy dzisiaj podjade do znajomego na kanał, jesli bedize miał wolny to udokumentuje fotkami operacje :naughty:

:good:

to jak ja będe na kanale to tez tam zajrze. lepiej za wczasu zajrzeć niż powiem suszyć. :hi:

Opublikowano

Witam,

mam dokładnie taki sam problem, tylko w A4 B7 avant. Myślicie, że to może być też ta rurka? Czy tam już jest inne rozwiązanie?

pozdr.

Opublikowano

Witam,

mam dokładnie taki sam problem, tylko w A4 B7 avant. Myślicie, że to może być też ta rurka? Czy tam już jest inne rozwiązanie?

pozdr.

nie wiem jak jest w B7 ale można się domyślac że jesli nawet nie identycznie to bardzo podobnie. A zajrzenie tam gdzie nogi pasażera to nic nie kosztuje więc zaglądaj i badaj.

Opublikowano
  • Autor

W B5 numer tego lejka to 8D1 260 113B

Dodam ze jeśli macie z tym problem to woda stoi równiez pod dywanikiem tylnego pasazera.Dzisiaj moze uda mi sie na kanał wjechać :gwizdanie:

Opublikowano

Zdam relację z przebiegu poszukiwań.

pozdr.

Opublikowano
  • Autor

chciałem tylko powiedzieć ze od spodu nie ma tam zadnego dojścia, bez demontażu schowka i odgięciu wykładziny na podłodze nie obejdzie sie :wallbash:

Opublikowano

chciałem tylko powiedzieć ze od spodu nie ma tam zadnego dojścia, bez demontażu schowka i odgięciu wykładziny na podłodze nie obejdzie sie :wallbash:

bo tam od dołu pewnie jest za ta osłona termiczną nad katem. Sam sie kiedys zastanawiałem skąd ta woda leci bo otworu nie widziałem a kapało gdzies właśnie zza tych osłon :mysli:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jak najdzie mnie ochota niszczenia wnętrza to rozbiore to dziadostwo :gwizdanie: [br]Dopisany: 14 Lipiec 2011, 10:59_________________________________________________Dzisiaj rozbebeszyłem wnętrze, ten króciec odprowadzajacy wode wyglada na OK, jeśli ktoś ma powódź w aucie to niech wie ze pod wykłądziną jest dobre 3cm wody :gwizdanie: wyciaganie z wykładziny carszerem wody nic nie da :gwizdanie: trzeba wyjmować albo suszyć jakas farelką :naughty:

rodek3.th.jpg

rdoek2.th.jpg

Woda dostaje sie do wnętrza prawdopdobnie przez uszczelke pod filtrem kabinowym, musze rozebrać od zewnatrz i wymienić mende, chwilowo jezdze bez wykładzony podłogi to bede widział wszystko nabierząco skąd woda sie dostaje :gwizdanie:

Opublikowano

Sprawdź przy okazji odpływy w podszybiu, bo jeżeli przelewa Ci się przez filtr, to pewnie one są nieszczelne. Polej trochę wody po szybie jakimś szlauchem i sprawdź czy woda Ci tam nie stoi.

Tutaj masz lekturkę:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=202932.0

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=26860.0

Opublikowano
  • Autor

To by było zbyt piękne, podszybie mam przeczyszczone, woda nie stoi :wink4:, wczoraj laliśmy po prawej krawedzi szyby wode, zaczeło kapać w środku. W miedzy czasie koleś A4ką przyjechał z tym samym problemem i pokazywał własnie którędy u niego ta woda wlatuje, była to własnie uszczelka zaa filtrem kabinowym

Opublikowano

Tez mam ten problem bo wczoraj po trasie na klimie tez byl mokry dywanik od pasazera wiec tylko w tym trzeba szukac problemu, zreszta jst to dobrze opisane w tym watku.