Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Plan na Car-audio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Za ile??

tak jak widać z tej aukcji, tez by sie chyba nadał :mysli:

Opublikowano

Do l6c może być ale nic ponad to.

Opublikowano

Kowi, gdybyś nie zauważył to pojawił się na Allegro Glow

Opublikowano
  • Autor

Kowi, gdybyś nie zauważył to pojawił się na Allegro Glow

dzięki za cynk :notworthy: kurde wysoko startuje koleszka ceną, moze nikt nie będzie licytował :naughty:

Opublikowano

No w sumie trochę chce, bo nowy gdzies widziałem za 750 zł, ale wygląda na zadbany.

Opublikowano
  • Autor

No w sumie trochę chce, bo nowy gdzies widziałem za 750 zł, ale wygląda na zadbany.

w aukcjach mozna doaptrzeć sie że zasilał PB S12 wiec nawet ten sub o którym myślałem żeby nabyć, napisałem do goscia ile by chcial za komplecik, odpisał mi że nawet sie nie zastanawiał nad tym :disgust: zaproponować mu 800zł :mysli:

wzmak nowy to 750-800zł wiec te 550zł

sub w skrzynce - 369zł - 250zł

Jka myslicie opłaca sie :mysli:

Opublikowano

...i koszty wysyłki po jego stronie.

Ja bym poprosił go o ofertę i nie wychodził z propozycją. Jak coś zaproponuje to ponegocjujesz jeszcze. Pewnie już pokazałeś, że jesteś napalony ;) , ale spokojnie - to nie jest zestaw który każdy chce wciągnąć.

Opublikowano
  • Autor

...i koszty wysyłki po jego stronie.

Ja bym poprosił go o ofertę i nie wychodził z propozycją. Jak coś zaproponuje to ponegocjujesz jeszcze. Pewnie już pokazałeś, że jesteś napalony ;) , ale spokojnie - to nie jest zestaw który każdy chce wciągnąć.

narazie poszło pytanie tylko ile za całość :wink4: sam nic nie proponowałem, czekam bo i tak jest to licytacja z jednym faktem który mi sie nie podoba - wpłata na konto dla świeżaka(4 pozytywy)

Opublikowano

Zapytaj gdzie gość stacjonuje i czy można sprzęt pomacać osobiście. Może ktoś z forum pomoże chociaż sprawdzić, a transakcji dobijecie sobie sami online. Jak już ktoś będzie wiedział gdzie gość mieszka, to też sie może zastanowi, zanim będzie usiłował zwałkować cokolwiek.

Opublikowano
  • Autor

Mam ciagle dylemat pomiedzy tymi sprzętami

http://allegro.pl/helix-h400-esprit-gwarancja-i1721135507.html

tu jest pewniak od rysia z forum, w lepszym stanie sprzedaje 100zł drozej

http://allegro.pl/u-dimension-u-dimension-glow-4075-i1725615539.html

albo tego glow, sądząc po pozostałych aukcjach siedział w golfie3

narazie nic nie pisałem do typa jeszcze kupe czasu na licytacji, a cenowo sie zdecydować nie potrafi :gwizdanie:

Opublikowano

Glow ale musisz zrewidować plany co do suba.

Esprit jeżeli plany na suba zostają.

Opublikowano
  • Autor

Glow ale musisz zrewidować plany co do suba.

Esprit jeżeli plany na suba zostają.

Z JL zrezygnowałem, chyba padnie na tego PB S12, na mostku powinien miec wystarczajaco mocy zeby grał dobrze, w obu przypadkach mam ponad 200w przy 4ohm, wiec spokojnie wystarczy na zasilenie tego pb

Opublikowano

Ja bym jednak celował w suba Re.

Ten pb to jest straszny muł choć portkami potrafi zatrząść.

Opublikowano
  • Autor

Ja bym jednak celował w suba Re.

Ten pb to jest straszny muł choć portkami potrafi zatrząść.

Na Re audio tez patrzyłem ten 10 calowy i w sumie nie potrzebuje duzej skrzyni zeby przyzwoicie zagrać

Opublikowano

Myślę że nie uda się sprzedać temu człowiekowi tego Glow`a w cenie 550zł, skoro nowego można mieć za 700 zł i to bez kosztów przesyłki ;)

Opublikowano
  • Autor

Sprzęt kupiony :wink4:

Padło na wzmacniacz Helix H400espirit w uzywce od Rysiuu, oraz kable

http://allegro.pl/zestaw-przewodow-21mm2-do-wzm-4ch-hw-energetic-i1734114824.html

teraz będe szukał suba, ale to pewnie w połowie sieprnia cos wpadnie, narazie musze poisntalować te graty które juz zebrałem :good:

Za wszystko wyszło mniej wiecej tyle co za nowgo Glow :wink4:

A co do tych RE audio co myslicie o tym głosniczku

http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,230,237&kid=237&pid=1472

Skoro PB może okazać sie mułem :gwizdanie:

Opublikowano

mam podobny dylemat co mój przedmówca tz chciałbym zrobić jakieś dobre car audio . posiadam Radyjko JVC KD-R501(kupione już kiedyś) i seryjne głośniki które trzeba zmienić bo już pierdzą. myślałem żeby na przód włożyć jakieś 16 pb -lecz nie koniecznie tej firmy (oczywiście drzwi będę wygłuszał i wiem że trzeba kombinować z umiejscowieniem głośników ) a na tył jakiś sub. a wszystko podpięte pod wzmacniacz. cena jaką bym chciał przeznaczyć to około 1000-1500złmax (w cenie wygłuszenie ,głośniki przód .okablowanie ,wzmacniacz i subwoofer-skrzynia /tuba/ coś co będzie się nadawało do sedana i będzie cieszyć ucho.) co możecie mi zaproponować[br]Dopisany: 31 Lipiec 2011, 18:02_________________________________________________co myślicie o takim wzmacniaczu??http://allegro.pl/boschmann-z-8529x-1900w-5-kanalowy-gwarancja-nowy-i1740438114.html

Opublikowano
  • Autor

Za mniej kupiłem swojego helixa, a mocowo i jakosciowo niebo a ziemia, ten sprzet napewno nie ma takich parametrów co tam ktos napisał :gwizdanie:

Opublikowano

Za mniej kupiłem swojego helixa, a mocowo i jakosciowo niebo a ziemia, ten sprzet napewno nie ma takich parametrów co tam ktos napisał :gwizdanie:

Hi,

a Twoj ma te parametry? pewny jestes?

policzym dla helixa boschmanna i dla mojego najtanszego jvc

Zalozenia

Liczylem "wszystkim" zakladajac sprawnosc wzmacniacza rowna niezalezna od "ohmarzu" 70% oraz zasilaniu 14V

Liczylem ile jest potencjalnie mozliwe przy takim bezpieczniku jaki we wzmaku jest a nie ile wzmacniacz ma (moze miec mniej)

Nie porownuje trwalosci, jakosc czy renomy marki

Boschmann

ogolna uwaga: sprzet do ktorego producent na swoim www nie przygotowal nawet "kartki papieru" gdzie napisalby ze tyle watow przy tyu ohmach i przy takim napieciu" raczej jest malo wiarygodny

Patrzymy

W aukcji pisze sprzedawca

Moc max przy 4 ohm: 225 W x 4 kanały + 1000 W

a na zdjeciu wzmaka widac

1900W stable into 2-ohms

ponizej wersja mocy mniej kosmiczna

Moc RMS przy 2 ohm: 125 W x 4 kanały + 350 W

Liczymy

zaczynamy od wersji supermoc

1900W to 70% z 2700W (zalozona sprawnosc 70%)

dzielimy 2700/14V i wychodzi na to, ze trzeba prawie 200A (liczylem dla 14V mimo ze w aukcji napisane "zasilanie 12V"

... ponownie czytamy w aukcji "Bezpieczniki : 25 A x 3"..czyli 75A - :polew: (to jest fizycznie basniowe)

liczmy z drugiej strony (ile mogloby byc realne przy takim bezpeczniku)

Bezpieczniki maja zawsze troche zapasu wiec liczmy dla 70A

70A*14V = 980W

70% z 980W to 680W (wzmak nie ma 100% sprawnosci!)

Wzmacniacz wg napisu na zdjeciu jest "stabilny przy 2 ohmach" wiec trzeba zalozyc, ze ta max moc jest osiagana przy 2 ohmach (inaczej: napiecie generowane przez wzmacniacz i natezenie pradu zwiazane z oporem 2 ohmy daje taka moc)

My liczymy dla 4 ohmow.... wiec moc dzielimy na pale przez 2 (2=>4ohm)

z 680 robi sie okolo 340W

Gdy podzial mocy procentowy byl taki jak w auckji to powinnismy miec

4x50W + 1x140W przy 4ohmach (tyle mocy jest realne/mozliwe)

Producent deklaruje

Moc RMS przy 2 ohm: 125 W x 4 kanały + 350 W

brak mocy deklarowanej przy 4ohmach wiec "polowa" upraszczajac niech bedzie przy 4ohmach

czyli rms deklarowany (dopiszmy sobie) 4ohm: 4x62W + 175W sub (lacznie jakies 425W)

helix H400

Ten ma bezpiecznik 50W (2x25W - info z 2-3 stron www z google)

liczymy dla 46A (zamiast 75 w boschmannie wzialem 70 to i tutaj zmiast 50 biore 46A)

46*14 = 653W (

70% sprawnosci i 0,7*653W = 457W

wzmak chodzi przy 2 ohmach wiec przy 4ohmach upraszczajac jest polowa

1/2*457W = 228W

dzielimy na 4 i wychodzi potencjalnie mozliwe:

4x57W przy 14V i glosnikach 4ohm

(producent deklarowal 4x70 @4ohm&13.8V)

jvc KS-AX4504

moj wzmacniacz za 280pln co ma deklarowanie 600W przy 2ohmach ma bezpiecznik 2x25W = 50W (tyle samo co helix ale powtorze wyliczenia)

Liczac jego (ile mogloby byc realne przy tym natezeniu a ile deklaruje producent) wg tego samego schematu mamy

46W * 14 = 653W

70% z 653 = 457W

polowa z tego (schodzimy z 2 na 4 ohmy) to 228W... dzielimy przez 4 i wychodzi 57W/kanal przy 4 ohmach (producent deklaruje 65W na kanal przy 14.4V)

Podsumowanie

(przy 4ohmach)

Boschmann

deklarowane

4x62W + 175W (przeliczone na podstawie niepelnych danych bo takich nie ma :) )

mozliwe

4x50W + 1x140W

cena nowego: 600PLN (aukcja)

helix

deklarowane

4x70W (przy 13.8V)

mozliwe

4x57W

cena nowego: 2000PLN (wzmak jest stary i juz nietluczony ale cene mial/taka wybilo mi ceneo)

jvc

deklarowane

4x65W

mozliwe

4x57W

cena nowego: 280pln (poza JVC Polska ale z fvat) 600PLN (cennik JVC)

Wniosek koncowy:wszyscy troche naciagaja ale z tym 1900W u boschmanna to walenie glupa

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano
  • Autor

No dobra matematyka matematyką ale jestem pewien ze porównując odsłuch tych wszystkich jednak ten helix bedzie wyraznie lepszy jakosciowo :wink4: skadś te opinie sie biorą no nie, cena to nie tylko marka :gwizdanie: i druga sprawa jakby tak wszystko było piękne to na zawodach wygrywały by sprzety do 1000zł(za całe audio) przecież matematycznie sa lepsze :gwizdanie: to juz przypomina rozmowe nad wyższoscia boxu a programu w chiptunningu, jedno i drugie daje podobne parametry a jednak róznica jest w odczuciach :wink4:

no ale dobra w tym watku nie o to mi chodziło

Przejdźmy do kwestii podłączenia tego wszystkiego do kupy, jako że ja nigdy tego nie robiłem chciałbym spytać sie co sadzicie o takim podłaczeniu, mile widziane wsakzówki co i jak lepiej póścić

schematj.jpg

sygnał i remote puszcze razem[br]Dopisany: 01 Sierpień 2011, 12:29_________________________________________________Jak by ktos mógł rozrysować poprawną instalacje :notworthy: :notworthy:

audirzut.th.jpg

[br]Dopisany: 01 Sierpień 2011, 12:51_________________________________________________audic.jpg

kabel remote dałem wraz z sygnałem