Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Plan na Car-audio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kabel + z aku:

b7/exeo (pewnie tez w b6) kolo AKU w sciance pomiedzy kabina a podszybiem sa zaslepki i da sie przeciagnac kabel aby wyszedl w okolicy schowka/pasazera. W passacie B5 (kupilem juz z taka instalacja) kabel poprowadzony jest do kabiny mniej wiecej jak narysowales

Jezeli nie masz zamiaru do golasa auta rozbierac by ciagnac sygnalowke srodkiem to przemysl rozwiazanie:

- po jednej stronie "w progu" plus i kabel glosnikowy do jednych drzwi

- po drugiej stronie sygnalowka i do drugich drzwi

Dla jasnosci: nie twierdze, ze tak jest lepiej ale tak mniej sie napalujesz przy tapicerce (Twoj czas... Twoja walka )

Opcja do przemyslenia:

w obu autach /jak wiekszosc/ mam zwrotnice w drzwiach... nie wiem czy nie lepiej "w kabinie" (tak mozesz sobie "stroic" bez rozkrecania drzwi) - to co Ci dojdzie do palowanie sie z przeciaganiem 2 a nie jednego kabla)

Wzmak aby sie nie grzal to raczej nie moze byc na styk wcisniety i owiniety szmatami :) .... ewentualnie na masa+rem mozesz coolera od "jakiegos pentiuma" podlaczyc (wyjdzie w praniu - jak nie jezdzisz czesto na trasy wielogodzinne z dyskotekowo ustawiona glosnoscia to mozesz wzmaka wsadzac jak chcesz/nie zdazy sie zgrzac/)

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano
  • Autor

Przemek, auto mam bez wykładziny podłogi, jest golas :good: wiec moge położyc jak tylko chce. Kabel zasialajacy + przeciągne przez komputer :good:

Wiec teraz pytanie tylko czy kable głosnikowe puszczać tylko po jednej stronie czy tak jak piszesz obok zasilajacego :mysli: Nie bedzie wtedy zakłóceń? co do sygnału i remote mam rozumieć ze jest dobrze jak polecą środkiem :good:

Auto jest całe wybebeszone bo aktualnie walcze z powodzią w środku, wiec głupio takiej sytuacji nie wykorzystać pod instalacje CA :kox:

Opublikowano

ja mam (nie namawiam, informuje *)) tak, ze kabel zasilajcy wepchniety jest po jednej stronie z glosnikowym ale jest tak, ze zasilajacy jest glebiej (powiedzmy w podlodze a glosnikowy pod plastikowymi oslonami progu (fizyczna odleglosc minimum kilka cm - zasilajacy fizycznie nie moglby sie zmiescic pod plastiki progow). Kabel glosnikowy ma napiecie wielokrotnie wyzsze niz sygnalowka wiec pitolic sie z nim tak nie musisz... ja tak ma bo bylo to robione "nie rozbieram auta do golasa".. Ty masz wieksza swobode - poloz sobie gdzie chcesz byleby zachowac pare cm odloglosci (przeciez masz dowolnosc) - od sygnalowki zasilanie separuj

Nie mnoz metrow kabla glosnikowego bo kazdy metr kabla to jakis spadek napiecia (a wiec i tej mocy o ktorej bylo w watku tak glosno :) )

Ja bym na Twoim miejscu polozyl 5 sygnalowek a nie 4.... masz superwypasione radio, wzmacniacz zwyciezce... - co jak bedziesz w przyszlosci chcial podlaczyc tylne drzwi i osobny aktywny sub? - masz przeciez pewnie w radiu osobne wyjscie na sub

Kup sobie takie koszulki ochronne (nie wiem jak to sie nazywa - plecionka taka) na kable glosnikowe by ochronic kable w miejscu przepychania do drzwi

pozdrawiam,

Przemek

*)

w bose producent w jednej plecionce ma zasilanie wzmaka i sygnalowke (kicha, nie?)

Opublikowano
  • Autor

Sygnałówke mam w plecionce jako jeden kabel z 4 wtykami i chyba najlepiej bedzie puścić je środkiem, tam jest najmniej wiązek fabrycznych

A co do kabli głosnikowych, powinny być jednakowej długosci L i P :mysli: cos mi sie kiedys obiło o uszy

Z tą plecionką masz racje, mam peszel o małym przekroju

Opublikowano

Sygnałówki wpychasz w peszel i puszczasz środkiem auta.

Prądowe puszczasz lewym progiem.

Głośnikowe również w peszel i puszczasz tam gdzie masz jeszcze miejsce (najlepiej prawym progiem). Długością kabla się nie przejmuj bo nie ma to absolutnie żadnego znaczenia.

Opublikowano
  • Autor

A moze lepiej rodzielic głosnikowe na strony i puscić środkiem, a RCA na prawy próg wyrzucić.

No ale jeśli jest dobrze tak jak rozrysowałem to OK

Chyba że bym znalazł po lewej stronie jekieś wejście dla kabla prądowego, w passacie podobno jest tam jakaś gumowa zaślepka[br]Dopisany: 01 Sierpień 2011, 15:24_________________________________________________Kabel przepuszcze przez uszczelke trójkątną

zdjcie245.jpg

Zasilanie poleci lewym progiem bo tam więcej elektryki auta

Opublikowano

Twój schemat jest ok. I nie kombinuj więcej.

Opublikowano
  • Autor

Twój schemat jest ok. I nie kombinuj więcej.

:notworthy:

Opublikowano

jak masz auto do golasa rozberane to moze przeciagnij sobie z przodu na tyl skretke, jakies extra czincze - pod katem przyszlej rozbudowy o:

- kamerke cofania/czujnik cofania

- alarm/dodatkowe zabezpieczenie

- zaglowek z monitorkiem (to akurat nie jest wykluczone, ze z mysla o dzieciach nie zamontuje)

Malo kosztuje a jak wpadniesz na pomysl ugadzecic w przyszlosci swoje auto bedzie jak znalazl...

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

a co możecie powiedzieć o takim wzmacniaczu

Crunch GTX4600??

Opublikowano

Nie brałbym tego nawet gdyby za darmo dawali.

Opublikowano

czemu?

[br]Dopisany: 03 Sierpień 2011, 15:56_________________________________________________Kowi87 jak ci się sprzęt spisuje ?? zadowolony???

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nic nie gra prócz radia, ale wiem ze będzie dobrze grało :good:

Jutro kładziemy instalke, moze w weekend zajme sie wygłuszaniem drzwi i montazem głosników, dzisiaj zamontowaliśmy antene CB/FM/GSM w fabrycznym miejscu, kable pociagnięte w fabrycznych wiązkach

Zgubiłem telefon, tak to bym dokumentował fotograficznie każdy ruch :gwizdanie:

Opublikowano

daj znać jak coś ja chce coś w podobnym stylu jak ty( jeżeli chodzi o sprzęt) ,zrobić

Opublikowano
  • Autor

daj znać jak coś ja chce coś w podobnym stylu jak ty( jeżeli chodzi o sprzęt) ,zrobić

Mój projekcik w używkach przekroczył 1500zł własnie :wink4:

Jak wszystko zgram do kupy to opisze ile wszystko wyszło i czy warto było

Opublikowano

:> damy rade , moja cena na wydatki na C.A. urosła wiec luzik a możesz po łepkach napisać co juz masz ?

Opublikowano
  • Autor

:> damy rade , moja cena na wydatki na C.A. urosła wiec luzik a możesz po łepkach napisać co juz masz ?

Radio Pioneer AVH3200BT

Wzmak - Helix H400espirit

głośniki - Powerbass L60C

sub - RE AUDIO RE-12S4 (do kupienia)

kable - Hollywood energetic pod 4 kanałowy wzmak

maty - Hollywood 2,5m2 plus tasma butylowa jak by cos nie starczyło

dystanse pod 16ki

Opublikowano

ok dzięki :wink4: daj znać jak poskładasz czy warto było ;-)

Opublikowano
  • Autor

Instalacja położona :good:

Kabel prądowy puszczony trójkątną uszczelką koło serwa(nie przez komputer), bezpiecznik od aku jakieś 15-20cm przykręcony do grodzi. Dalej puszczony lewym progiem do bagażnika. Kable głosnikowe puszczone po przeciwległych progach schowane pod plastikami :good: Sygnałówka puszczona pod prawym fotelem po środku i pod cała kanapą :good: wyprowadzona z zapasem do radia. Remote z sygnałówką :good:

Teraz zostało mi wprowadzic kabel do drzwi i wygłuszyc zamontowac głośniki

Fotki z rezanka

kable2m.jpg

Wyprowadzone kable z zapasem

kable3.jpg

teraz pytanie gdzie lepiej wzmak zamontować, na składanym pojedyńczym oparciu czy na boczku :mysli:

Opublikowano

Obojętne byle by wzmak nie był przymocowany do blachy.

Sygnałówki w peszel.