KANAL Opublikowano 15 Lipca 2011 Opublikowano 15 Lipca 2011 Zmienilem, juz nie pierwszy, licznik na pelny FIS. Tym razem w swoim A6 C5. Autko z 97 roku, stary licznik UKNSI, nowy z 99roku VDO. Odczytalem PIN za pomoca VAG TACHO, zalogowalem sie za pomoca VAG COMa, zakodowalem swoje kluczyki (zmienilem w nich transpondery z megamos 13 na 48 bo licznik byl nowszy) i jezdze. Stary licznik z kodem PIN i transponderem wystawilem na allegro. Nie ma takich kompletow a wiadomo, wg mnie (bo ja juz sam nie wiem jak to jest) ze ulatwia to bardzo sprawe nowemu nabywcy. Nagle dostaje maila od goscia ze wiekszych bzdur niz na mojej aukcji nie slyszal. Ze i teraz cytat: "Pin to nie jest kod immolisera człowieku. Pin jest potrzebny do odblokowania pamięci zeby mozna było w nią wprowadzić kody jakie zawiera sterownik silnika dla zgodności urządzeń"... w skorcie ze kodem pin i zwyklym vagiem nic nie zdzialam. Ze to niemozliwe ze przelozylem licznik i auto jezdzi. Nazwal mnie forumowiczem teoretykiem ktory cos tam gdzies slyszal ale nigdy nie robil... Oczywiscie zaczal wkrecac ze cytat: ..."Może wydawało Ci się że coś programujesz a wogóle to auto miałeś sprzed 97r czyli bez immo Dobre. Odpalił samochód wkładając inny licznik bez jego programowania. Wczoraj lałem ze śmiechu sam z Ciebie. Teraz leją już wszyscy u mnie w serwisie Normalnie magik z Ciebie albo masz jakiegoś składaka . Może to jest audi 100 C4 przerobione na A6 z 2009r ;)Ale ci ktoś Adama Słodowego sprzedał..." Wymienilem z gosciem juz dobrych kilka maili w ktorych napisalem wyraznie i krok po kroku jak nie jeden licznik podlaczylem ale specjalista nadal twierdzi ze jestem jakis ulomny i dokonalem rzeczy niemozliwych. Gdyby to byl zwykly Kowalski to byl olal sprawe ale gosc twierdzi ze ma serwis, wiec jesli tutaj potwierdze to ze mam racje i w audi czy to a4 b5 (97-99) czy w C5 przed liftem uruchomie auto majac kod PIN i programujac kluczyki bez zadnych wymyslonych przez niego kodow ze sterownika silnika to nalezy mu sie odpowiednia reklama. Dzial chyba dobry, zapraszam do dyskusji.
Wihajster Opublikowano 15 Lipca 2011 Opublikowano 15 Lipca 2011 Stary licznik z kodem PIN i transponderem wystawilem na allegro w starym liczniku nie ma immo w liczniku tylko w puszce...wyczytałeś go z niej??
KANAL Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Opublikowano 15 Lipca 2011 Stary licznik z kodem PIN i transponderem wystawilem na allegro w starym liczniku nie ma immo w liczniku tylko w puszce...wyczytałeś go z niej?? Jak w puszcze jak immo jest w liczniku - logowalem sie do niego bez problemu. Moze podam link do aukcji z licznikiem: http://motoallegro.pl/licznik-audi-a6-c5-kod-pin-europa-i1716143699.html Mowa o moim C5 a tutaj IMMO jest w liczniku w kazdym roczniku.
Wihajster Opublikowano 15 Lipca 2011 Opublikowano 15 Lipca 2011 w takim razie w A6 97 jest inaczej niż w B5. Bo tam na bank immo ze stałym kodem czyli megamos 13 nie jest w liczniku. Wychodzi na to, że kolo czepia sie bez powodu...
mrogal Opublikowano 15 Lipca 2011 Opublikowano 15 Lipca 2011 Stary licznik z kodem PIN i transponderem wystawilem na allegro w starym liczniku nie ma immo w liczniku tylko w puszce...wyczytałeś go z niej?? Jak w puszcze jak immo jest w liczniku - logowalem sie do niego bez problemu. Moze podam link do aukcji z licznikiem: http://motoallegro.pl/licznik-audi-a6-c5-kod-pin-europa-i1716143699.html Mowa o moim C5 a tutaj IMMO jest w liczniku w kazdym roczniku. ja mam b5 z kwietnia 97' i licznik z FISem sprzed I liftu i licznik poszedl bez problemu ani z mojego starego nie musialem nic zczytywac (zadnych pinow do immo, immo do 97 roku jest poza licznikiem) ani w liczniku z FISem nie kodowalem nic (licznik z auta rocznikowo z immo poza licznikiem) Rafalekx do 98' roku zakladal polifotwy na elektronicznym zegarku i wiem ze cos z PINem kombinowal, ale czym i jak to pytaj jego bo mu to koleszka ogarnial
KANAL Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Opublikowano 15 Lipca 2011 Jemu glownie chodzi o to ze ja majac kod PIN, nowy licznik i nowe transpondery nie uruchomie samochodu i czy to bedzie 97 rok czy 99 i licznik VDO to i tak nie ma takich cudow zeby bez jakiegos specjalnego programowania go uruchomic. Jeszcze jedna rzecz mi powiedz... tylko nie wiem ktory Ty masz rocznik i czy jestes w temacie. Czy ja dajac do licznika transponder (od tego licznika)... pozwole nowemu wlascicielowi bez problemu uruchomic auto? Wklada licznik, przeklada transponder na ten z licznika i auto odpali? [br]Dopisany: 15 Lipiec 2011, 14:27_________________________________________________ Stary licznik z kodem PIN i transponderem wystawilem na allegro w starym liczniku nie ma immo w liczniku tylko w puszce...wyczytałeś go z niej?? Jak w puszcze jak immo jest w liczniku - logowalem sie do niego bez problemu. Moze podam link do aukcji z licznikiem: http://motoallegro.pl/licznik-audi-a6-c5-kod-pin-europa-i1716143699.html Mowa o moim C5 a tutaj IMMO jest w liczniku w kazdym roczniku. ja mam b5 z kwietnia 97' i licznik z FISem sprzed I liftu i licznik poszedl bez problemu ani z mojego starego nie musialem nic zczytywac (zadnych pinow do immo, immo do 97 roku jest poza licznikiem) ani w liczniku z FISem nie kodowalem nic (licznik z auta rocznikowo z immo poza licznikiem) Rafalekx do 98' roku zakladal polifotwy na elektronicznym zegarku i wiem ze cos z PINem kombinowal, ale czym i jak to pytaj jego bo mu to koleszka ogarnial W C5 licznik jest jak w B5 po pierwszym lifcie. Czyli z PINem ktory mam a gosc twierdzi ze nic to nie da... tylko ze ja juz ogarnalaem kilka takich licznikow i auta jezdza. Dlatego czekam az temat sie rozwinie i wysle mu link. Potrafie przyznac sie do bledu ale nie lubie jak ktos robi ze mnie glupka - tym bardziej ze to fachowiec majacy serwis.
mrogal Opublikowano 15 Lipca 2011 Opublikowano 15 Lipca 2011 Jemu glownie chodzi o to ze ja majac kod PIN, nowy licznik i nowe transpondery nie uruchomie samochodu i czy to bedzie 97 rok czy 99 i licznik VDO to i tak nie ma takich cudow zeby bez jakiegos specjalnego programowania go uruchomic. Jeszcze jedna rzecz mi powiedz... tylko nie wiem ktory Ty masz rocznik i czy jestes w temacie. Czy ja dajac do licznika transponder (od tego licznika)... pozwole nowemu wlascicielowi bez problemu uruchomic auto? Wklada licznik, przeklada transponder na ten z licznika i auto odpali? [br]Dopisany: 15 Lipiec 2011, 14:27_________________________________________________ Stary licznik z kodem PIN i transponderem wystawilem na allegro w starym liczniku nie ma immo w liczniku tylko w puszce...wyczytałeś go z niej?? Jak w puszcze jak immo jest w liczniku - logowalem sie do niego bez problemu. Moze podam link do aukcji z licznikiem: http://motoallegro.pl/licznik-audi-a6-c5-kod-pin-europa-i1716143699.html Mowa o moim C5 a tutaj IMMO jest w liczniku w kazdym roczniku. ja mam b5 z kwietnia 97' i licznik z FISem sprzed I liftu i licznik poszedl bez problemu ani z mojego starego nie musialem nic zczytywac (zadnych pinow do immo, immo do 97 roku jest poza licznikiem) ani w liczniku z FISem nie kodowalem nic (licznik z auta rocznikowo z immo poza licznikiem) Rafalekx do 98' roku zakladal polifotwy na elektronicznym zegarku i wiem ze cos z PINem kombinowal, ale czym i jak to pytaj jego bo mu to koleszka ogarnial W C5 licznik jest jak w B5 po pierwszym lifcie. Czyli z PINem ktory mam a gosc twierdzi ze nic to nie da... tylko ze ja juz ogarnalaem kilka takich licznikow i auta jezdza. Dlatego czekam az temat sie rozwinie i wysle mu link. Potrafie przyznac sie do bledu ale nie lubie jak ktos robi ze mnie glupka - tym bardziej ze to fachowiec majacy serwis. jezeli dasz mu zegary z immo i transporder do tego immo z kluczyka to ten zestaw bedzie smigal
KANAL Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Opublikowano 15 Lipca 2011 I tak mialem napisane w aukcji... ale zjechal mnie ze to nie ma prawa chodzic bo nie zgra sie z ECU, wiec usunalem info o transponderze, pomyslalem ze moze miec racje to zaczal jezdzic po mnie ze i PIN i nowe transpondery nic mi nie dadza - tylko ze nie raz i nie jeden licznik podlaczylem... i cytat Pana fachowca: "Sugeruję zaprzestać czerpać wiedzę na forach bo tam podobnych teoretyków jest sporo. Dają sobie ręce uciąć za swoją wiedzę a teorie snują na temat przedmiotów których nigdy w rękach nie mieli." "Co do numeru Pin do odblokowania pamięci procesora to mozesz sobie darować bo on jest banalnie prosty do ściągnięcia i nie ma nic wspólnego z mumerem licznika. Numer licznika to jedynie parametr który charakteryzuje daną część . Jego funkcje, wygląd, parametry." "Moze sam do konca nie wiesz co zakładałeś i jakich roczników". Za takie inne docinki pewny swojej wiedzy pomyslalem ze warto ten temat pociagnac.
marec-ki Opublikowano 15 Lipca 2011 Opublikowano 15 Lipca 2011 Ewentualnie typ sam czerpie wiedzę z różnych for internetowych i próbuje od Ciebie wyciągnąć jakiś myk, z którym nie może się uporać ??
Rekomendowane odpowiedzi