Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Parktronic PDC MMI 2G 3G wizualizacja CONCERT w Audi A4 B8 2007-2011

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Nie musisz miec tej dwu pinowej kostki :wink: poniewaz idzie do głosniczka . Teraz wyciąg wszystko z instalacji od brazowej wtyki .

pdc13.jpg

Opublikowano

czyli ona sie nie łączy z tym gniazdem co na mojej 2 fotce.....to super, zapomnialem tylko o głośniczku

Co do

Tak looknąłem w swój stary zderzak i śmiało mozna wywiercić otworki :wink: Do tego dochodzi wewnetrzne mocowanie czujników 1T0 919 133 C 0.27 PLN 1 szt. :decayed:

to oznaczenie to jest od pierscienia uszczelniajacego ktory nachodzi na czujnik (wiem bo bylem dzis w aso i kupilem za 4 szt 2zl:grin:

Samych mocowań nie posiadaja tylko ze zderzakiem - mysle zeby czujniki zamocowac za pomoca kleju (pistolet z klejem tego typu http://allegro.pl/bezprzewodowy-pistolet-do-kleju-parkside-i2286173349.html) lub maty i żywicy. Chyba że ktos ma inna sugestie

Opublikowano
  • Autor

Trzeba jakimś mocnym klejem te mocowania złapać i dobrze silikonem ( najlepiej przeżroczystym) posmarować :wink:

Opublikowano

Wiązka zdemontowana calkowicie znalazlem jeszcze jedno połączeniu tak jak na zdjęciu

img0720qo.jpg

Czy sa do kupienia same blaczki takie jak w tym brązowym gniezdzie (to znajduje sie chyba gdzies w poblizu schowka - tak mi sie bynajmniej wydaje) i tretetki do zlacza 4F0 973 763 A bo nie wiem czy to bedą te 000 979 009 E?

Co do demontażu tylnego zderzaka to myśle że bedzie podobnie jak http://a4-klub.pl/showthread.php?t=193564

To juz chyba wszystkie wymagane informacje jutro wolne wiec w srode zabieram sie za demolke:)

Postaram sie porobic fotki i potem opisac w osobnym temacie dla potomnych

Opublikowano
  • Autor

Te wtyki nie będą ci potrzebne poniewaz jedna idzie do wizaki drzwi ( czarna ) a zaś druga do słupka A po stronie pasazera .

Opublikowano
Trzeba jakimś mocnym klejem te mocowania złapać i dobrze silikonem ( najlepiej przeżroczystym) posmarować :wink:

pamiętać trzeba aby silikon (budowlany) nie stykał sie z metalem tylko z plastikiem, bo będzie korodował, można zastosować specjalny silikon samochodowy...

---------- Post dopisany at 11:39 ---------- Poprzedni post napisany at 11:39 ----------

pamiętać trzeba aby silikon (budowlany) nie stykał sie z metalem tylko z plastikiem, bo będzie korodował, można zastosować specjalny silikon samochodowy...

Opublikowano
Te wtyki nie będą ci potrzebne poniewaz jedna idzie do wizaki drzwi ( czarna ) a zaś druga do słupka A po stronie pasazera .

Nie chce sie wymadrzac ale jak demontowalem wiazke do PDC z calej wiazki to wydaje mi sie ze to czarne duze zlacze jest gdzies w bagazniku (prawy schowek) zaraz kolo sterownika PDC (sadze tak po dlugisci przewodu) co do tego drugiego to kojarze jakby bylo to w okolicach schowka pasazera? Ja chcialem zrobic zeby bylo jak oryginal dlatego chcialem miec te blaszki jedna blaszke ta od gniazda do bezpiecznika udalo mi sie odzyska pozostalych nie potrafie zdemontowac a nie chce uszkodzic zlacz gdyz musze oddac reszte wiazki:)

Opublikowano
  • Autor

Ale ta wtyka 4FO 973 763 A nie będzie ci potrzebna . Wykorzystywana jest do kilku częsci w aucie m.in. do sterownika hamulca postojowego .

Te pozostałe gniazda ( 3 sztuki wg. fotki ) masz w swoim aucie :wink: jedynie mozesz wyciagnąć PINY ale wczesniej sprawdz w środku rózowe zabezpieczenie .

Opublikowano

Tak widzialem to rozowe zabezpieczenie przesunalem je ale mimo to bolce nie chcialy wyjsc - pokombinuje jutro jeszcze

---------- Post dopisany 02-05-2012 at 14:47 ---------- Poprzedni post napisany 01-05-2012 at 17:22 ----------

zderzak zdemontowany. Maly klopot myslalem ze beda zaznaczone miejsca do otworow pod czujniki PDC a tu lipa. Czy bylby ktos wstanie pomierzyc jakie odleglosci miedzy czujnikami i w jakim miejscu sie znajduja - wymiary i jakies punkty odniesienia

Opublikowano
  • Autor

Między srodkowymi czujnikami odległość jest 50 cm a zas boczne 42 cm do srodkowych . Jezeli chodzi o wysokość to 13 cm od krawędzi miedzy gorną nakładką a dyfuzorem .

Opublikowano
  • Autor

Te wymiary są jak najbardziej OK :wink: Te 13 cm ma być do samej krawedzi .

http://img703.imageshack.us/img703/6095/pdcrozmieszczenie.jpg

Musisz je przenieść na drugą strone czyli od wewnatrz zderzaka.

Opublikowano

jeszcze tylko pytanie bo szukam tego brazowego zlacza aby sie podpiąc dwoma przewodami - słupek A to ten miedzy drzwiami przod/tył czy inny jakis?

PS ta fotka to ta sama co ja umiescilem czy z jakas poprawka? (bo nie widze roznicy)

Opublikowano
  • Autor
jeszcze tylko pytanie bo szukam tego brazowego zlacza aby sie podpiąc dwoma przewodami - słupek A to ten miedzy drzwiami przod/tył czy inny jakis?

Slupek A4 czyli z przodu strona pasazera koł nóg :wink:

przodinstalcja.jpg

119rs.jpg

Opublikowano

otwory juz sa, czujniki zamontowane, kabel przeciagniety zastalo podlaczenie i skrecenie, ale znow pytanko :kwasny: doszedlem do tego brazowego zlacza i widze że są tam juz takie przewody (pomaranczowy - z niebieskim paskiem oraz pomaranczowy z brazowym paskiem) rozumiem ze mam sie poprostu pod nie podlutowac moimi? Nie rozumiem tylko skoro nie mam PDC to skad te przewody ida??

http://img209.imageshack.us/img209/8249/img0752e.jpg

Opublikowano
  • Autor

Tutaj wg schematu mostkujesz CANY (tędy idzie magistrala CAN ) :wink: Skrecone masz je w warkoczyk ?

PIN 1 kostka 17f - pomarańczowo/niebieski

PIN 2 kostka 17f - pomaranczowo/brązowy

schematpdc3.png

Opublikowano

tak skrecone w warkoczyk:) Czyli to te a wiec musze sie wlutowac:) a potem laptop i kodowanie:)

---------- Post dopisany at 21:30 ---------- Poprzedni post napisany at 20:17 ----------

zatem rezultaty sa takie:

po kodowaniu: dodalem wartosc +00012, test - seve Nastepnie 10-Park/Steer Assist -> Coding -> Long Coding Helper -> na bit pierwszym zaznaczylem ptaszkiem Optical illustration active nastepnie exit i nie moge zapisac wartosci wyskakuje komunikat

kodowanie1.png

Sprawdzilem zatem czy sa jakies bledy w sterowniku i pokazuje jeden błąd

kodowanie.png

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale chyba chodzi mu o "mase" podlaczylem ja zaraz przy sterowniku PDC w prawym schowku bagażnika

---------- Post dopisany at 23:26 ---------- Poprzedni post napisany at 23:26 ----------

Jesli sie nie mylę to błąd mogł powstac na wskutek braku głosnika gdyz nie jest podłączony, ale to chyba nie powód braku mozliwosci kodowania wizualizacji na MMI?

Opublikowano
  • Autor

Twój sterownik PDC jest czterokanałowy 8K0919475 D i niestety nie obsługuje wizaualizacji na MMI :kwasny:

Na poczatku wątku masz opis ktore sterowniki sa 8 kanałowe i obsługują wizaulizacje na MMI - 8K0 919 475 A ,C , E, G, J, P, R

A zaś bład 01543 mowi namo brak brzeczka ( głosniczka ) :wink:

Opublikowano

Faktycznie nie zauwazylem na szczescie nie bede mial problemu z wymiana mialem klopot z wyborem gdyz na sterowniku nie bylo zadnej literki tylko oznaczenie cyfrowe. Czyli na razie przerwa:) wielkie dzieki za pomoc i poswiecony czas

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, jesli u mnie nie mam w ogole PDC to zeby sie nie bawic w robienie instalacji moge kupic takie gotowe wiazki:

Kabelsatz PDC Steuergerät - Front Audi A4 8K-

Kabelsatz PDC Steuergerät - Zentralelektrik Audi A4 8K-36315

Do tego musze dokupic sterownik 8 kanalowy wiadomo 2 glosniczki , wlacznik zespolony do PDC przod, czuniki 8sztuk oraz wiazki do zderzakow wszystko pakuje do auta podlaczam koduje i bedzie ok czy cos jeszcze, zderzaki i tak bede zmienial bo bedzie robiony S-line zew.

Chodzi mi glownie o to czy cos pominalem czy to juz wszystko glownie moje pytanie dotyczy tego czy te gotowe wiazki z KUFATECA beda ok czy bede musial jeszcze sie bawic w jakies dokladanie kabli, a jeszcze jedno czy wiazka ta co jest na zderzaku do czujnikow przod i tyl sa takie same czy sa rozne?. :hi: