Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AKN] Manetka tempomatu do 2.5 tdi v6, jaką kupić??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce założyć w mojej b5 tempomat. Musze kupić manetke. I pytanie , z moich informacji podobno są 2 rodzaje końcówek pinów, okrągłe i płaskie. Jakie są u mnie, lub jak to sprawdzić. Z góry dziekuje za odpowiedzi.[br]Dopisany: 03 Luty 2008, 13:49 _________________________________________________Ktoś orientuje się w temacie.????

Opublikowano

właśnie tez się zastanawiam, byłem w aucie chciałem rozebrac obudowe kierownicy i zobaczyć ale niestety nie mam takiego długiego wkrętaka i dziś chyba nic z tego nie będzie :(

kolega Murzyn może cos wie, pisałem z nim kiedys na pw na temat tempomatu.

jak już coś będę wiedział to napisze.

Opublikowano

Koledzy rocznikowo trzeba patrzec i po numerze manetek i nie powinno byc problemu.

Od 98 do 01 byly z koncówka P

Opublikowano

marcin j uzupełnij profil co by było wiadomo jakie i z którego roku masz auto

Pikuś 4D0953513P odnosi się do auto z 2 liftingu czyli od 99 roku (do 2001) - taka sama w tych samych rocznikach siedzi w Audi A8.

Nie powinno być nawet jeśli kupimy manetkę z innym numerem gdyż ostatecznei potrzebujemy samą dźwigienkę z przełącznikami i kabelek z niej wychodzący zakończony kostką która przykręcona jest z tyłu.

Opublikowano

Ja juz wyrezałem tempomat, trzeba kupic z roczników jakie podał adaur.

Opublikowano

marcin j uzupełnij probil co by było wiadomo jakie auto masz!

Czy robiłeś wg tego (tylko dla aut 99-01!):

GRA Pin 1 -> biała kostka Pin 7 (rot/grau)

GRA Pin 2 -> biała kostka Pin 8 (blau)

GRA Pin 3 -> biała kostka Pin 9 (rot/gelb)

GRA Pin 4 i 6 -> (zmostkować) biała kostka Pin 10 (schwarz/weiss)

GRA Pin 5 -> do bezpieczników (klemme 75x, bezpiecznik S232 - 20A) w poz. 11 jest miejsce na bezpiecznik od GRA (tempomatu) widziałem jeszcze opisy mówiące o S232 - 15A. A ty gdzie podpiełeś?

Opublikowano

adadur ja zakupiłem kompletny tempomat GRA i będę rezał ale dopiero pod koniec marca także postaram się zrobić fotostory i opisik :)

Opublikowano

Adaur, szczerze , to mój mechanik kolega to robił , ja sie tylko trochu przyglądałem, więc nie bardzo potwierdze. :)

Auto 99 r, silnik jak w temacie.

Opublikowano

adadur ja zakupiłem kompletny tempomat GRA i będę rezał ale dopiero pod koniec marca także postaram się zrobić fotostory i opisik :)

Co to znaczy kompletny - nowy czy używany jak wyglądają kabelki i kostki - może jakies foto. Dostałeś do tego instrukcję podłączenie kabelków - jaki gdzie?

Opublikowano

kupiłem nowy na ebay :wink4:

Lieferumfang: Zawartość:

1x GRA Hebel (original VAG-Hebel)

-1x manetka (ori vag manetka)

1x GRA Kabelbaum

-1x gra wiązka kabli (z jednej strony kostka z drugiej piny,końcówki metalowe)

1x farbige Bebilderteb Einbauanleitung mit einem Auszug vom Stromlaufplan Ihres Motors und mit dem nötigen Login Code des Motorsteuergerät

Montagematerial (5x Kabelbinder, 1x Schneidverbinder (nur bei uns im Lieferumfang))

-1x kolorowe zdjęcia z opisem montażu do tego "schemat elektryczny(połączenia)" + potrzebne kodowanie, materiały do montowania (5x opaska,1x końcówka kabla)

Opublikowano

Fotek z montażu pewnie nie masz ale może schemat ci się gdzieć ostał czy inne materiały do montażu.

Wczoraj się trochę wkurzyłem bo zapytałemw ASO VW o kabelki 000 979 117 które w ETKA stoją po 1,28E a zaśpiewali za jeden 6,50zł no to myślę zadzwonie do ASO Audi ... a tam 8zł sztuka!!!

Może ktoś ma info czy można to obejść - dostane takie piny do kostki w elektrycznym bo kable mnie wyjdą niemal tyle co manetka.

Opublikowano

adadur ja jeszcze swojego nie montowałem :( więc fotek nie mam, u mnie piny wyglądają tak

aV2iENrJ.jpg

co do kabelków to:– według Elsy przekrój 0,35mm2 – 6 szt po około 1m długości. a piny to gdzieś czytałem (inne forum) że kolega kupował na giełdzie elektronicznej po 20gr szt. (co do ceny nie pamiętam dokładnie może to było 50gr) także w dobrym elektroniku tez powinni mieć, inna opcja to ze szrotu z jakiejś wiązki wyciąć i polutować kabelki.

Opublikowano

Dziwne te piny myślałem że powinny być coś w tym stylu:

http://allegro.pl/item328279040_koncowka_przewodowa_zenska_cylindryczna_g4w.html

bo w gnieździe od manetki są bolce (męskie)

Znajomy siedzi na częściach w ASO VW i dałem mu wolną rękę zamówi to zamówi nie to nie i spróbuje w elektrycznym dobrać ale to jak już będę miał wtyczkę.

Opublikowano

te piny ze zdjęcia idą do kostki w ecu od strony manetki jest kostka i są takie jak mówisz (piszesz) nie mam tego jeszcze u siebie więc nie mogę zrobić dokładniejszych fotek, jak już szwagier mi przywiezie to wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej.

Opublikowano

Kostkę zamówiłem ale kabelki i konektorki (piny okrągłe) będe dobieram w elektrycznym bo chora cena za to w ASO.

Myślałem że od strony ECU to trzeba sie dolutowac w odpowiednie kabelki idące do białej kostki w osłonie ECU. Więc po co te płaskie piny?

Musze zerknąc u mnie jak to wygląda chyba.

Czy na schemacie masz jasno zaznaczone podpięcie pod bezpiecznik (który?)?