Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL B5] Oświetlenie kabiny problem z ledami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie jak w temacie. Nad głową kierowcy oświetlenie centralne wymieniłem na rurkową led tak wchodzi chyba ta większa i działa świeci ładnie ale są jeszcze dwie obok po prawej i po lewej stronie od centralnego światła tam wchodzi żarówka Ba9S (5W) tak nawiasem jakby ktoś chciał wymieniać a problem w tym że nie działa jak włożę stare to świecą a ledy nie :wallbash: :wallbash: :wallbash: myślę sobie ze moze wina ledów jakiś felerny towar ale przeczytałem na forum o jakiejś polaryzacji a temat nie został rozwinięty i nie rozwiązany o co może chodzić? kupić inne? :mysli: na moje chłopskie oko to jakby ona w gwincie była ciut za wąska a w sumie te dwa cypelki....no nie wiem....pomysły? :hi:

Opublikowano

Zwykła żarówka działa niezależnie do którego jej bieguna przyłożysz plus a do którego minus. Ledy niestety tak nie działają :no: W nich do bieguna plusowego musisz podać plus a do minusowego masę inaczej się nie zaświecą. W lampce w podsufitce najwyraźniej te bieguny są odwrotnie. Najlepiej by było jak byś ją ściągnął i przelutował bieguny z tych bocznych lampek (zamienił plusy z minusami) :wink4:

Opublikowano

Temat był poruszany na forum już w dziale Warsztat bodajże. I było już opisane właśnie jak kolega wyżej wspomniał o przelutowaniu biegunów. Ot cała filozofia :wink4: