Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Co z flegami 17cali 235

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciał bym się dowiedzieć czy oryginalne felgi audi A6/A8 17cali na 235 dały by się włożyć do Audi A4 B5 z 95r. jesłi tak to jakie dystanse by trzeba dokupić by nic nie tarło ?

Opublikowano

Powinno być ok ale żeby być pewnym podaj et felg? i jaki masz zawias?

Opublikowano
  • Autor

Przykro nie wiem jaki zawias mam i jaki sa rodzaje. Oznaczenia felgi to 8JX17H2 ET48

Proszę o pomoc z rozpoznaniem zawiasu.

Opublikowano

Zawias sprawdzisz na naklejce w bagażniku, po prawej stronie we wnęce koła zapasowego. Szukaj symboli 1BA lub 1BE, ten pierwszy to zawieszenie komfortowe-najbardziej popularne, drugi to zawieszenie usportowione -20mm.

Do samych felg proponowałbym dystans choćby 5mm, tak żeby zrobić ET43 - wtedy felga nie będzie aż tak schowana i nie powinno nic przycierać. Z tym że moim zdaniem 235 to za szeroki kapeć do b5, max to 225.

Opublikowano

Przykro nie wiem jaki zawias mam i jaki sa rodzaje. Oznaczenia felgi to 8JX17H2 ET48

Proszę o pomoc z rozpoznaniem zawiasu.

Na naklejce w bagażniku powinieneś mieć (obstawiam na 90%) 1BA,

chyba, że już coś było robione przy zawieszeniu na nie ori.

235 powinno wejść dosłownie na styk przy tym ET, pokusiłbym się o stwierdzenie, że nie ma nawet 1 cm odstępu od wahacza. Standardowo jest ET45.

Opublikowano

1BE tez były przy tym silniku

Opublikowano

taka szeroka opona przy dystansie 5 mm może nawet trzeć o zwrotnicę... :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

załozyłem te felgi na przod. I po poludniu napisze co i jak sie dzieje. Na pierwszy zut oka jest ok. Miedzy opona a wachaczem jest strasznie ciasno jakies 4-5mm po krutkim tescie prawa opona trze na zakretach.[br]Dopisany: 26 Lipiec 2011, 06:56_________________________________________________Naklejka w kole zapasowym jest taka:

20110726199.th.jpg

A te felgi na aucie wyglądają tak:

20110726201.th.jpg

Felgi prawie wystają poza auto można do nich dodać dystanse ?

20110726200.th.jpg

Opublikowano

każdy pisze że mu trze o wahacz.... :blink: jak to możliwe jak u mnie jest opona 2 mm od zwrotnicy i nic nie trze o żaden wahacz... zresztą nie mogę sobie wyobrazić w którym miejscu wahacz jest blisko opony :mysli:

Trzeć musi przy takiej oponie i ET... albo zmień oponę na sporo węższą albo dystans...

A i gdzie wystaje ta felga poza obrys auta? :decayed: tam by dystans 15 mm wszedł i byłoby wszystko ok :wink4:

Opublikowano

trze nie o wahacz, a o zwrotnicę pewnie

z naklejki wynika że masz 1BA-czyli full komfort, czyli allroad, czyli ewidentnie w dół musisz dać zawias żeby to jakoś wyglądało przy 17" :wink4:

Opublikowano
  • Autor

możesz mi powiedzieć jak mam dać zawias na dół ? bo nie wiem

Opublikowano

:facepalm:

wymienić go

Opublikowano
  • Autor

wymienic ale na jaki ?

Opublikowano

szukasz spręzyn do swojego avanta, oznaczenie 1BE i przekładasz

proste ?

jasne że tak :> :> :>

Opublikowano
  • Autor

przod juz jest podniesiony.

Opublikowano

mi przy takich samych felgach, na oponach 225 prawie dotykało zwrotnicy - był dosłownie milimetr luzu. Ale zawias mam obniżony - 40 mm. Ja dokupiłem dystanse 5 mm, żeby nie ryzykować.

Opublikowano

jak podniesiony? :blink: obniżyć miałeś :naughty:

Opublikowano
  • Autor

przod jest podniesiony juz. Czyli zawias jest obnizony. Miedzy opona a zawiasem jest 2-3mm. i na zakretah trze o zawias wiec jakie dystanse byscie proponowali i gdzie je kupic? Na allegro sa tylko 10mm. I czy do tych dystansow trzeba zmieniac sruby ?

Opublikowano

jak podniesiony? :blink: obniżyć miałeś :naughty:

dobre :decayed:

Opublikowano
  • Autor

znalazlem dystanse 5mm. Ale czy one wystarcza ? wtedy od opony do zawiasu bedzie prawie centymetr. A czy przy tym dystansie trzeba wymieniac sruby ?