ryco Opublikowano 29 Lipca 2011 Opublikowano 29 Lipca 2011 Witam wszystkich forumowiczów. Proszę o poradę w sprawie sinika 1,9 w Audi A6 (90KM). Przy rozruchu na zimnym silniku trzeba go chwilę pokręcić zanim zaskoczy (najlepiej wcisnąć jeszcze gaz) - dopiero po kilku obrotach wałem silnik się uruchamia. Na ciepłym silniku jest OK. Druga sprawa to włączająca się co jakiś czas kontrolka oleju i brzęczyk w desce rozdzielczej. Najczęściej po dłuższej jeździe, gdy silnik mocno zagrzany , zwalniam i przy jeździe na wolniejszych obrotach włącza się brzęczyk i miga kontrolka oleju. Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju (przy filtrze oleju) ale nie pomogło - mam wrażenie że teraz rzadziej się włącza brzęczyk. Proszę o pomoc
vauxhall95 Opublikowano 29 Lipca 2011 Opublikowano 29 Lipca 2011 z tych objawow co piszesz to wynika ze masz silnik zlom juz poprostu jest kiepski.
ryco Opublikowano 29 Lipca 2011 Autor Opublikowano 29 Lipca 2011 Spróbuję zrobić logi i wrzucić na forum. Co do brzęczyka słyszałem że może być problem zaworkiem w pompie oleju (podobno się zapycha przycina). Miałem wgiętą miskę oleju w okolicy smoka pompy - miska naprawiona nie powinien się zatykać wlot oleju. Dodam że silnik nie bierze oleju , nie dymi na niebiesko , itp.
Rekomendowane odpowiedzi