Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ARM] Sonda lambda - napięcie powyżej 1V

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ występuje u nie delikatne falowanie obrotów i podwyższone spalanie (w mieście do 15 litrów), a wymieniłem już kopułkę, palec, świece, kable, przepływomierz czysty, przepustnica czysta i zaadaptowana, filtr powietrza wymieniony, filtr paliwa wymieniony, czujnik temperatury wymieniony, postawnowiłem pomierzyć napięcie z sondy lamda. A więc zmiany występują przynajmniej 3 razy w ciągu sekundy jednak są w zakresie od 0,8V do 1,5V. Czy to jednoznacznie kwalifikuje sondę do wymiany?

Opublikowano

sprawdzić sondę można podczas jazdy-sprawdzasz po kilku minutach jazdy kanał 032 i patrzysz,jakie korekty robi ECU-są dwie kolumny-powinny być najbliżej zera-potem jedziesz kolejny raz,ale ze zmiennym stylem,np raz jedziesz wolno,potem szybciej i zwalniasz,szybciej i zwalniasz-znów patrzysz,jakie są korekty-jeśli wartości nie ulegają zmianie-sonda do wymiany,na postoju sonda się nie nagrzeje i sprawdzanie napięcia moze nic nie dac-powie tylko,czy sonda działa,czy nie,a nie czy działa prawidłowo :wink4:

Opublikowano

no własnie nie mam vaga żeby to sprawdzić, a podpięcie pod porządnego vaga u mnie kosztuje 100zł. Sonda 250, więc trochę sie nie kalkuluje.

Opublikowano

Jak problemów po krótkim postoju nie ma to tylko sonda zostaje :gwizdanie:

Opublikowano

rozgrzałem porządnie silnik podczas jazdy i ponowiłem pomiar. Napięcie oscylowało w zakresie 0,8 do 1,8V . Czy jest w ogóle możliwe żeby sprawna sonda dawała sygnał powyżej 1V?