Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] WIATRAK OD KLIMY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie i Panie, mam taki mały a w zasadzie to chyba duży problem, nie działa mi wiatrak od klimy przy chłodnicy, auto zagrzane do granic możliwości a wiatrak się nie kręci, jak go ruszę ręką to zaczyna kręcić się powoli, co może być?? Szczotki?? A następne pytanie to czy da się ten wiatrak wyciągnąć bez rozbierania całego przodu??

Dzięki i pozdrawiam,

Opublikowano

Kolego, to wszystko o co pytasz już było i to nie raz :szukaj:

Opublikowano

Ciekawe gdzie bo sam szukałem i nie znalazłem:)

a jestem w podobnej sytuacji

za wskazania będę wdzięczny :cool1:[br]Dopisany: 04 Sierpień 2011, 19:43_________________________________________________Dowiedziałem się pocztą pantoflową że wystarczy odkręcić jedną śrubkę i wysunąć w bok i ma wyjść w dołem

Opublikowano

No to ja mam w zasadzie dokładnie odwrotne pytanko. Szukałem - bez rezultatu.

W moim AJM wiatrak, ten mały od klimatyzacji kręci się non stop. Rozkręca się od razu po odpaleniu auta i zatrzymuje się dopiero po jego zgaszeniu. Nie reaguje na włączanie/wyłączanie klimatyzacji za pomocą funkcji ECON. Koledzy cóż to może być za usterka? Wielu szpeców u mnie tego nie ogarnia... hm :confused4:

Nadmienię tylko, iż po zakupie fury nie działała klimatyzacja wcale - okazało się, że sprzęgło od pompy jakoś się odkręciło i leżało jakby urwane na osłonie silnika na dole. Majster to wyciągnął, objechał szlifierką ponieważ było lekko przyrdzewiałe (zaśniedziałe) i miało widoczne takie jakby trzy "nacięcia", przesmarował śrubę jakimś specyfikiem, wkręcił na miejsce i klimka odtąd działa ładnie. Za to wiatrak permanentnie na obrotach. A może tak powinno być?

Opublikowano

Nie , wiatrak włącza się wtedy jak klima działa albo temperatura silnika jest za wysoka .

Działa wtedy jako wentylator pomocniczy do schłodzenia silnika .

Opublikowano

Zgadza się, tak mówią wszyscy, którzy tam zaglądali i z samej logiki tak wynika. U mnie jest obecnie tak, że uruchamia się z przekręceniem kluczyka o 6.00 rano i non toper wieje do samej 20.00 :mysli:. Za namową kolegi, dopóki nie naprawiłem klimy, odpiąłem wtyczkę od tego wiatraka i jeździłem bez niego. Ale teraz musi być załączony, bo nieuruchomiony wiatrak by nabroił jak działa klima. Jedni mówili coś o elektryce - ale co i jak nadal nie wiem... Gdzie upatrywać przyczyn tej niepopularnej chyba dysfunkcji?

Opublikowano

Czujnik temperatury wkręcony w chłodnice, na lewej na dole powinien być. To on zapewne jest uszkodzony i dlatego daje sygnał na wiatrak.

Opublikowano

Czujnik temperatury wkręcony w chłodnice, na lewej na dole powinien być. To on zapewne jest uszkodzony i dlatego daje sygnał na wiatrak.

też tak myślę :gwizdanie:

Opublikowano

Dzięki koledzy za pierwszą wskazówkę. Będę wymieniał rozrząd w najbliższym czasie tak więc będzie dobra okazja by to sprawdzić. Oczywiście dam znać jak rezultat. W międzyczasie jeśli ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł cóż to może być i jak tę usterkę naprawić to będę się przyglądał wątkowi. Ps. Czy mowa była o czujniku temperatury OOOO Hella nr 4B0 820 539 | 7843-00 ? Takie cuś występuje na allegro po cenach 19 - 30 zł. Pzdr

Opublikowano

Ten co jest w chłodnicy na dole po prawej stronie [br]Dopisany: 05 Sierpień 2011, 18:16_________________________________________________Dziś udało mi się do wyciągnąć (wiatrak) odkręca się jedną śrubkę jest po lewej stronie i przesunąć w bok i wychodzi .

Odkręciłem jeszcze lampę to miałem więcej miejsca , wiadomo jeszcze przewody wyczepić i jest na wierzchu :>

Opublikowano
  • Autor

Wentylator wyciągnięty, szczotki a w zasadzie brak szczotek i komutator zjechany na maksa, w poniedziałek będę miał do odbioru nowy wiatrak, koszt 190zł.