Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] operacja zaslepienia EGR - traci ciśnienie -finał

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

w sobotke po diagnostyce (vag) zaworku EGR okazalo sie, ze nie splelnia swojej roli wiec , zostal zaslepiony ( metodą na puszke z piwa :)

Odkrecilem zawor z przepustnica , wyczyscilem, i od dolu poszla blaszka zatykajace wejscie spalin. przewod podcisnieniowy zostal na "grzybku"

Wszytko poszlo zgodnie z planem, auto stalo sie odczuwalnie bardziej żwawe, lepiej ciagnie z dolu...ale neistety na trasie okazalo sie ze nie da rady wykrecic powyzej 3200..

Takze na piatym biegu max 170 km/h.. podczas gdy wczeniej spokojnie dalo rade 200 przy powyzej 4000 obr.

Myslalem ze moze turbo przeladowywuje ale po ppodpieciu VAGa, nie ma zadnego tego typu kodu bledu,

wyskoczyl mi tylko:

19561 - Valve for Intake Manifold Flap (N239): Open or Short to Ground

P3105 - 35-10 - - - Intermittent

zwiazany ze sterowaniem przepustnicy w kanale na ktorym jest EGR.Gdyby ktos nie wiedzial to Przepustnica ta zamyka sie przy gaszeniu silnika zeby zminimalizowac szarpanie motorem.

Jesli byla by nieszczelosc w dolocie to do 3000 obr ciagnal by mizernie..a jedzie lepiej.

Z kolei wczesniej nigdy nie bylo problemow z przeladowaniem, auto nie wpada w tryb awaryjny zadnych tego typu bledow nie wywala.

Dodam ze po wyczyszczeniu egra i pownownym zalozeniu slychac cichy swist trubiny od 2 tys...wczesniej nie byl wogole slyszalny

Koledzy pomózcie...gdzie szukac , jakiego typu logi zrobic pod VAGiem zeby zlokazlizowac przyczyne problemu?

Opublikowano

Koledzy pomózcie...gdzie szukac , jakiego typu logi zrobic pod VAGiem zeby zlokazlizowac przyczyne problemu?

dla swietego spokoju zrob wszystkie ...

p.s sprawdz bezpieczniki ... :wink4:

Opublikowano

Co do umieszczonego błędu - zarkini tam jeszcze raz i sprawdz przewody oraz samą wtyczkę - przeczyść lub wepnij wytczkę bo może zapomniałeś :gwizdanie:

Jeżeli to nie pomoże możliwe że będziesz musiał wymienić ten zaworek - chyba że zaślepienie EGR to powduje ale nie sądze.

Opublikowano
  • Autor

Mysle ze ten blad ( klapki gaszacej ) mógł sie pojawic w momencie kiedy odpalilem silnik bez powpinanych wszytskich tych rurek podcisnieniowych.

Jako ,że przy wykrecaniu EGRa musialem wywalic cala obudowe od filtra powietrza, rozpiac rurki i przeplywke , po zlozeniu niezauważylem ze jedna z rurek bywla wypieta, auto tracilo cisnienie w dolocie i ledwo jezdzilo. rurke wpiąlem w sowje miejsce i moc wrocila :)

Sproboje wykasowac ten blad, pojezdzic i zobaczyc czy zonwu go wywali.

Zastanawiam sie tylko czy on ma jakikolwiek wplyw na wejcie powyzej okreslonych obrotów, bo sama "przepustnica gaszaca" ustawia sie w dwoch pozycjach otwarta / zamknieta- i wtedy wogole nie puszcza powetrza przez kanal

Opublikowano

A skoro tak to wykasuj ten błąd i powinno pomóc.

Opublikowano

ja mam EGR zaślepiony i pomimo kasowania błędu , cały czas mi wyskakuje

Opublikowano
  • Autor

ja mam EGR zaślepiony i pomimo kasowania błędu , cały czas mi wyskakuje

Trzeniu a nie masz problemow z motorkiem poza samym bledem?

Opublikowano

bezpośrednio związanych z tym zabiegiem nie :wink4:

Opublikowano

Ja tez mam zaslepiony EGR (i w sumie nie wiem czemu... ale tak bylo od momentu kupna) - jedyny mankament to gorsza kultura pracy silnika.

Opublikowano
  • Autor

po diagnostyce...wyszlo problem polega na nieszczelnosci dolotu, gdzies zostaje upuszczane cisnienie...bo

po przekroczeniu 3 tys obr, maleja wskazania ładownia cisnienia przez turbawke oraz wskazania ilosci zasysanego powietrza z przeplywomierza. :disgust:

..przedemna wyzwanie znalezienia miejsca gdzie trace cisnienie.

wszytkie opaski zaciniete szczelnie, kanal egra dokrecony, rurki podcisnieonwe na miejscu..juz nie wiem sam :slina:

Opublikowano

a moze egr sie nie domyka i czesc powietrza ucieka do wylotu(spalin) ...

Opublikowano

Z tą nieszczelnością ogólnie bardzo dziwna sprawa bo maksymalne ciśnienie jest przy 1950 (+/-100) obr. to to już poniżej tej wartości powinieneś odczuwać spadek mocy w aucie. Wieć może sugestia spankyego jest trafna.

Opublikowano

wydaje mi sie ze cisnienie spalin jest wyzsze niz cisnienie z turbiny :mysli:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

spanky tez o tym myslalem, ale przypominam sobie ze jak zdjąlem caly kanal z zaworam EGR i czyscilem , to samo zaworek zaslepiajacy otwór od rurki gdzie wchodza spaliny chodzi bardzo ciezko... ciezko jes nawet srubokretem podniesc ten zawor..jest spory opór.. a wezyk podcinieniowy z góry grzybka mam zdjety i zaslepiony, wiec podcinienie go nie podnosi

Sproboje jeszcze odkrecic te dolna rurke co łączy kolektor wydechowy i kanal egr... jak zawor jest nieszczelny to przy pompwaniu z turbo powinno dmuchac z tego miejsca.

W sumie tak mysle , ze jeszcze moze byc tak ze samo zaslepienie przy kolektorze wyd. nie jest szczelne, i jak chodza duze cisnienia to spaliny wylatuja gdzies pomiedzy i nie nakrecaja turbiny jak trzeba.. co myslicie?

..jakbym nie dal rady sam naprawic tego problemu, mozecie polecic w Wa-wie godnego machera od TDI :naughty:. ( z Rogalem i MAstersem ciezko o wolne terminy)

[br]Dopisany: 15 Luty 2008, 17:21 _________________________________________________...moze kogos zainteresuje co bylo przyczyna moich problemów + male fotostory

Okazalo sie ze swist turbiny ktory slyszalem nie powodowała nieszczelnosc... stalo sie znacznie gorzej!!

Spinka od mocowania filtra ( przy demontazu) wpadla do dolotu i miala kontakt bezposrednio wirnikiem turbiny

turbulum20.jpg

turbulum21.jpg

Spowodowalo to niemałe uszkodzenie wirnika

turbulum16.jpg

i ostatecznie finalne zniszczenie turbiny.

stąd świst turbiny spowodowany byl przez uszkodznie wirnika a nie jak wczesniej przypuszczalem przez nieszczelnosc ukladu dolotowego.

zniszczona turbina zostala zastapiona nowym egzeplarzem z modelu AWX 130 KM

turbulum19.jpg

Pan Bogumil z AutoBodex ktory naprawiał usterki dotoczył mi przejściówke na wąż do IC ( turbo z AWXa ma szersza srednice wyjscia slimaka niz turbo z AJMa)

turbulum02.jpg

Dodatkowo usniety został katalizator , gdyż po awari turbo olbrzymie ilosci oleju poszy w uklad i kat tylko przeszkadzał

tak wygladal wklad kata

turbulum09.jpg

turbulum10.jpg

Teraz tylko korekta softu pod nowe turbo..i mam nadzieje dluga bezawaryjna jazda :tongue4:

Opublikowano

no to niezle wtopa z ta spinka .... ciekawe jak sie tam dostala .... :mysli:

[p.s dobrze trafiles... p.Bogumil to guru w mechanice samochodowej .... ]

Opublikowano
  • Autor

ta klamerka tzyma górną pokrywe filtra powietrza, przy demontażu musiala niezauważenie wpasć do srodka i zostac zassana w strone wirnika.

Najdziwniejsze dla mnie, że dzwiek trurbo nie zpowiadal , że może dziać się z nim cos tak strasznego. :naughty: słychac było taki typowy świst jakby gdzies byla nieszczelnosc..dopiero po tygdniu jazdy na trasie turbina przed samym zgonem zaczeła wyć jak stary odkurzacz..auto w ciągu tygodnia przeżyło pare logowan dynamicznych pod pelnym obciazeniem -wiec dostało mu sie! ..a efektów nie trzeba kometować

Opublikowano

ta klamerka tzyma górną pokrywe filtra powietrza, przy demontażu musiala niezauważenie wpasć do srodka i zostac zassana w strone wirnika.

dziwne ze nikt nie zauwazyl braku klamerki podczas wymiany filtra .... :mysli:

Opublikowano
  • Autor

dziwne ze nikt nie zauwazyl braku klamerki podczas wymiany filtra .... :mysli:

a jeszcze bardziej dziwne jest że ona raczej nie została w obudowie filtra, bo za nim jest siatka przepływki

Przepływka była demontowana wiec wydaje mi sie ze niefartownie spinka wpadla do weza za przepływka

jak pech to pech... :wallbash:

Opublikowano

a ja jestem ciekawy, czy i jak opilki ze spinki i turbiny wplynely na gladzie cylinrowe i pierscienie.... :confused4:

Opublikowano
  • Autor

Auto juz jezdzi i jezdzi lepiej niz przed cala niefartowna operacja, podobno jeszcze może troche podkopcywac bo pomimo wylania spolej ilosci oleju z ukladu wydechowego pozbycia sie wkładu Kata tlumiki w uladzie pewnie sa mocno przysyfione... Olej powinien z czasem i temperaturą odparowac

...korzystajac z okazji chcialem pochwalic Pana Bogumiła i jego warsztat w Nowej Wsi za Pruszkowem, bo autkiem zająl sie jak swoim, wszytko starannie poczyscił a przy tym zainkasował niewygurowaną kwote..oszczedzając mi wyskoczenia z butów :wink4:

ps.

dodam ze zaslepienie egra na puszke z piwa to lipa...u mnie przy demontażu okazałp sie ze 2 warstwy aluminium z puszki z piwa po tygodniu byly przepalone i przerwane przez spore csnienie gazów wylotowych.

Uslyszalem przy okazji tez wiele opini ze "nie zaslepia sie Egra w PDkach.."