Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Niekontrolowany wzrost obrotów. DODAŁEM LOGI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W sobotę jadąc do rodziców przydarzyło mi się coś dziwnego. Ruszając ze świateł, rozpędzam furkę, mając już bieg 4 i wciśnięty pedał gazu obroty z 2300 wskoczyły na 2800 i spadły do pozycji 2300. Zdarzyło się to raz więc, nie przejmując się jechałem dalej. Dziś wracając od rodziców zdarzyło się podobnie ale już niestety nie raz a parę razy. Objaw przerzucił się również na 5 bieg. Na 1, 2 i 3 wszystko OK. A gdy jadę na 4 lub 5 i przyspieszam to takie cyrki się dzieją. Obroty wzrastają momentalnie jakbym sprzęgło wcisnął i dodał gazu.

Błędów żadnych nie ma. Jutro zrobię logi.

Może na podstawie w/w objawów potraficie już wskazać mniej więcej przyczynę ? Normalnie strach teraz wyprzedzać :wallbash:

Pozdrawiam

Dodałem logi:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=218393.new#new

:hi:

Opublikowano

no właśnie, zrób kpl logów

dynamiczne zrób na 3 i na 4 lub 5 aby było widać ten objaw

Opublikowano

Nie ślizga się sprzęgło?

Opublikowano
  • Autor

Nie ślizga się sprzęgło?

Tu problemu nie zauważyłem, ale od jakiegoś czasu przy ruszaniu głównie pod górkę lub z dużym obciążeniem to potrafi trząść autem i zacząłem podejrzewać dwumas.

PS. W żadnym aucie nie miałem jeszcze problemu ślizgającego się sprzęgła, więc nie wiem czy dobrze rozumiem, że objawem może być problem z ruszeniem z miejsca mimo dodawania gazu ?

Opublikowano

Kolego ślizgające sie sprzegło objawia sie tym że ślizna najpierw za wyższych biegach 4 lub 5 ponieważ tam jest wieksze obciązenie potem schodzi coraz niżej na 3 na 2 i nie da sie już jeżdzić na wyższych biegach bo odrazu ślizga.

Opublikowano

Ja tez stawiam na koniec sprzęgła. Najpierw zaczyna sie od wysokich biegów itd.

Jak jedziesz ze stałymi obrotami i nagle wchodzą na wyzsze i nie ma odczucia ze auto przyspiesza to co moze być innego.

Pozdro

ZC

Opublikowano
  • Autor

Nice :wallbash:

A można jeszcze w jakiś inny sposób zweryfikować, że to raczej sprzęgło ?

To teraz następne pytania, zakładając, ze to sprzęgło:

- czy warto od razu wymienić dwumas (chociaż pewnie zrobię myk i zdecyduję się na jednomasowe koło, bo mechanik tak doradzał kiedyś) ?

- czy warto założyć sprzęgło od AVF, które jest mocniejsze a planuję w przyszłości robić wirusa i inne modyfikacje ze wzrostem mocy ?

Opublikowano

marecki zrób najpierw logi

Opublikowano

- czy warto od razu wymienić dwumas (chociaż pewnie zrobię myk i zdecyduję się na jednomasowe koło, bo mechanik tak doradzał kiedyś) ?

Warto wymienić ale spowrotem na dwumas. No chyba ze będziesz tym autem planował jeszcze z 500 tys km. Ale wątpie w to.

ZC

Opublikowano
  • Autor

marecki zrób najpierw logi

Jutro, jutro !! ;)

Dziś strach wyjechać za miasto bo korki powrotne.

Warto wymienić ale spowrotem na dwumas. No chyba ze będziesz tym autem planował jeszcze z 500 tys km. Ale wątpie w to.

Sorki, ale z Twojej wypowiedzi nie potrafię odczytać konkretnego stwierdzenia ;) i nie wiem czy wymieniać czy nie :mysli:

Opublikowano

Wymieniaj cały zestaw z nowym dwumasem. I nie ma sensu bawić sie w jakies jednomasy. Cały nowy zestaw przejedzie to auto. No chyba ze masz drastyczny styl jazdy.

Pozdro

ZC

Opublikowano
  • Autor

A co z opcją na zestaw od AVF ?[br]Dopisany: 15 Sierpień 2011, 22:01_________________________________________________Tata mi jeszcze powiedział, że jeżeli sprzęgło jest na lince to można spróbować to podciągnąć tylko na długo to pewnie na starczy ?

Jaki zestaw lepiej kupić LUK czy SACHS ? czy też wsio rybka :cool1:

Opublikowano

na jakiej lince :shocked: :shocked:

Opublikowano
  • Autor

Cholera wie. U niego w Oplu mówi, że jest na lince i mechanik mu dociągnął to i niby trochę można tak pojeździć. Ale to tylko rozwiązanie czasowe.

Ja dziś zrobię te logi dla pewności i umówię się mimo wszystko do mechanika na przyszły tydzień na wymianę sprzęgła i dwumasy. [br]Dopisany: 16 Sierpień 2011, 11:13_________________________________________________Dodałem logi:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=218393.new#new

:hi: