Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ANB] ABS Błąd 01203, jak zlokalizować?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od paru dni borykam się z powyższym błędem w sterowniku ABS, który jest o tyle denerwujący, że kontrolki sygnalizujące usterkę rażą w oczy. Co zdążyłem ustalić: błąd raczej pojawia się w czasie jazdy i po kilometrze lub dwóch znika. Raz udało się go wywołać na postoju robiąc "test wyjść", wtedy też vag stracił komunikację z modułem. Ponieważ procedury diagnostyczne, które można przeprowadzić multimetrem są dosyć ograniczone, poszukuję informacji jak potwierdzić diagnozę. Jakie kolwiek informację na temat struktury wewnętrznej modułu ABS bardzo mile widziane, jeżeli to będzie elektronika to myślę, że sobie sam poradzę. Oprócz tego jeżeli któs jest w stanie pomóc mi rozszyfrować kodowanie 0273004283, będę bardzo wdzięczny.

Za wszystkie sugestie z góry dziękuję !

Opublikowano

Oprócz tego jeżeli któs jest w stanie pomóc mi rozszyfrować kodowanie 0273004283, będę bardzo wdzięczny.

Witam: jest to numer sterownika np.Bosch 0265 200 xxx ,Bosch 0273 004 xxx

A błąd :01203 Elektryczne połączenie między ABS i wiązką kablową (kostka) zwarcie do masy

"błąd raczej pojawia się w czasie jazdy i po kilometrze lub dwóch znika"--stawiam na zawilgocone styki ,lub przerwe w obwodzie

kturegoś z czujników . Przejżyj dokładnie instalację.

Pozdrawiam

Opublikowano

Sterownik to Bosch 0 265 220 405, błąd sobie rozszyfrowałem ale dziękuje. Wtyczka czyszczona odpowiednim preparatem trzy razy w odstępie jedno dniowym, kable na tyle co widać i co można sprawdzić miernikiem "raczej" są ok. Czytałem, że sterowniki mają często tą przypadłość (wilgoć, elektroliza i te sprawy). Jak sterownik niema błędu pracuje poprawnie, tzn. czyta wszystkie koła i włącza ABS wtedy kiedy należy.