Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Czy wymiana oleju pomoże?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszyskich otóż posiadam skrzynię multitronic HHF 7lamel, auto ma przejechane 183tyś km

Jakieś 20tyś km. temu czasami przy prędkości między 60km/h a 70km/h jak powoli się rozpędzałem auto czsami przerwało(po prostu przez jakąś sekundę nie przyśpieszało). Działo się to sporadycznie i nie przywiązywałem do tego znaczącej wagi.

Na chwilę obecną dzieje się to częściej i w dodatku doszły koleje sytuacje tzn. : jak chcę ostrzej ruszyć to także lubi się sporadyczne zaciąć(przez około sekundę nie przyśpiesza auto), i doszło także sporadyczne zacinanie między 50km/h a 60km/h.

Czy wymiana oleju pomoże? Vag nie znalazł żadnych błędów

Opublikowano

Zacznij od wymiany oleju może akurat pomoże :)

Opublikowano

Jesteś w stanie określić kiedy ostatni raz został wymieniony olej w skrzyni? Jeśli nie to od tego trzeba zacząć.

Chciałbym obejrzeć bloki pomiarowe skrzyni - jeśli nie straszne Ci 165km drogi do mnie to zapraszam ;)

...jaki jest aktualny przebieg auta i czy jest on potwierdzony (historią serwisową i stanem auta).

Opublikowano
  • Autor

Przy przebiegu 112tyś km był wymieniany olej a auto ma teraz 183tyś km.

Chcałem dzisiaj zrobić adaptację skrzyni ale mimo iż temperatura oleju doszła do 82*C to w drugiej kolumnie grupy 10 i 11 cały czas było ADP run. Nie wiem dlaczego przy tak wysokiej temperaturze nie chce się aktwyować procedura

Opublikowano

Najwyższy czas na wymianę ATF w Twojej CVT (zalecana wymiana oleju w multitronicu co 50-60 tys.km). Jeżeli z jakichś powodów nie możesz jechać do Barta-S, w Długołęce pod Wrocławiem jest warsztat specjalizujący się w ASB /chłopaki ogarniają temat - też korzystam z ich usług/ i tam wymienisz olej a przy okazji zdiagnozujesz skrzynię.

Dodam, że wyczerpujące informacje odnośnie swojego "automatu" znajdziesz na forum w tematach: "Multitronic-Encyklopedia" i "Diagnostyka skrzyni multitronic"

Opublikowano

Przy przebiegu 112tyś km był wymieniany olej a auto ma teraz 183tyś km.

Chcałem dzisiaj zrobić adaptację skrzyni ale mimo iż temperatura oleju doszła do 82*C to w drugiej kolumnie grupy 10 i 11 cały czas było ADP run. Nie wiem dlaczego przy tak wysokiej temperaturze nie chce się aktwyować procedura

Przekroczyłeś interwał wymiany ATF i od tego trzeba zacząć. Jak zobaczę bloki pomiarowe skrzyni będę mógł powiedzieć więcej odnośnie adaptacji...

Opublikowano
  • Autor

Bart-S a które bloki pomiarowe mam wrzucić?

Opublikowano

Najlepiej wszystkie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Za pomocą vaga sprawdź w 12 bloku wartośći MWB. Jeżeli różnica wartości między pierwszą i drugą pozycją będzie mniejsza od 65ma olej do wymiany

Opublikowano

Za pomocą vaga sprawdź w 12 bloku wartośći MWB. Jeżeli różnica wartości między pierwszą i drugą pozycją będzie mniejsza od 65ma olej do wymiany

Przepraszam ale to bardzo śmiała diagnoza ;)

Opublikowano

Ja tylko cytuje z pewnego źródła jakim jest program do multitroniców :>

Właśnie go kupiłem na allegro :naughty:

Opublikowano

Nie wiem co za ''spec'' to wymyślił ale zależności MVB12 nie mają nic wspólnego z wymianą ATF.

Opublikowano

Może Ci go poprostu podeśle a ty zerkniesz na niego ???