Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AHU] Niepokojące działanie wskaźników paliwa i temperatury.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam kilka pytań dotyczących mojego Audi ale nie chciałem zakładać kilku nowych tematów w różnych działach więc w tym poście zawrę kilka pytań. Zacznę od tytułowego. Wskaźniki poziomu paliwa i temperatury wody wskazują nieprawidłowe dane, raz działają ok. a innym razem wcale , jeszcze innym pokazują coś co mija się z prawdą. Np. pełny bak a na wskaźniku połowa, zdarzają się też gwałtowne zmiany stanu paliwa (i nie chodzi tu o to, że wskazanie rośnie po przekręcaniu kluczyka:) ). Podobnie jest ze wskaźnikiem temperatury. Do niedawna działał ok a teraz temperatura nie dochodzi do 90 stopni i w ogóle czasami jest zaskakująco niska nawet poprze jechaniu dłuższego odcinka. Dodam jeszcze, że problemy nie zaczęły się równocześnie : najpierw zwariował wskaźnik paliwa a potem temperatury oraz, że nie zauważyłem zmiany w pracy silnika (odnośnie za niskiej temperatury).

<br> Drugi problem dotyczy wyświetlacza między zegarami. Po prostu nie świeci. Czytałem już o tym na forum i z tego co wiem to jest dość częsty przypadek. Czy jedynym rozsądnym lekarstwem jest wymiana na nowy ? Jeśli tak to czy szukać na Allegro czy może nowy z ASO?

<br> Kolejny problem to nierówna praca silnika. Zdarza się to dosyć często a objawia tym, że np. po zapaleniu obroty ustawiają się na 1100 i przez jakiś czas samochód tak chodzi, poźniej wszystko wraca do normy. Ale dzieje się tak nie tylko przy rozruchu. Czasami gdy silnik jest rozgrzany też „ustawia się” na 1100 i tak chodzi . Zupełnie nie mam pojęcia jaka może być przyczyna.

<br> Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące diagnostyki. Czy jest jakiś chętny krakus, który zdiagnozowałby mój samochód VAGiem ? Problem w tym, że raczej nie mogę się pojawić na spocie bo rzadko bywam w weekendy w Krakowie. Pasowałoby mi umówić się z kims gdzies na tygodniu wieczorkiem i sprawdzić co i jak.

<br> Z góry dzięki za pomoc. Jeśli powinienem podzielić temat i umieścić pytania w różnych działach to proszę o wiadomość od jakiegos moderatora.

Opublikowano

Tylko podpięcie pod Vag-a coś ci powie co i jak bez tego to szukanie igły w stogu siana :confused4:

Opublikowano

Hmm u mnie jest coś podobnego tzn dziwnych amian na poziomie paliwa niema ale wskazówka na czerwone pole równe z pojawieniem sie kontrolki i wkurzającym piiik pojawia sie dużo za wcześnie tzn w baku zostaje jeszcze jakieś 15-18l paliwa !!! no i drugi obiaw to termometr slonko świeci jakieś +10 a on pokazuje -7 dodam jeszcze że poziom w zbiorniku spryskiwaczy też za wcześnie sygnalizuje no i średnie zużycie paliwa przekłamuje od 0.5 do 1.5l /100km. temperatura jest ok . aaa no i jeszcze jedno obroty przy odpalaniu często wchodzą na 1100 a czasem jak jest ciepły i na chwile zgaszę i odpalam to robią jedno duże wahnięcie od 1100 prawie do 0 ale potem wracają na swoje niecałe 900.

Jak ktoś zdiagnozuje problem bardzo byłbym wdzięczny za info

autko mam od niedawna w kraku nieznam nikogo kto mógłby mi poradzić czy podpiąć VAG-a

Opublikowano

Prawdopodobnie to, że od czasu do czasu wzrastają Ci obroty nawet na ciepłym silniku to może być problem z czujnikiem temperatury silnika, który błędnie daje informację do sterownika silnika o tym, że temp. silnika jest ujemna i przez to niepotrzebnie zwiększa dawkę paliwa. Po podłączeniu vag czujnik temp. powinien być w błędach. Być może ten czujnik jest przyczyną złych wskazań na zestawie wskażników choć z twojego opisu wynika raczej, że uszkodzony jest zestaw wskażników. Szukaj używanego lub napraw ten bo ASO jest bardzo drogi.....................Jeśli chodzi o wahania obrotów 1.8 T to prawdopodobnie zanieczyszczony jest nastawnik przepustnicy który trzeba umyć i wprowadzić nastawy podstawowe przy pomocy vag, ewentualnie nieszczelność w układzie dolotu powietrza do kolektora ssącego.