Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Jakie opony zimowe do zawiasu -40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam Panów. Mam pytanie odnośnie opon zimowych. Obecnie mam 205/60 r15 letnie na alu. Jakie zimowki na stalówkę r15. Auto mam obniżone minus 40

Opublikowano

w zalezności od szerokosci felgi 195-205/60/r15

Opublikowano
  • Autor

mam na zimę ori stalowe felgi audi

Opublikowano

195 :wink4:

Opublikowano

mam na zimę ori stalowe felgi audi

a co pisze na klapce od wlewu paliwa :?:

Opublikowano
  • Autor

arek myślę że to co pisze na klapce wlewu paliwa ma się do ori zawiasu a ja mam minus 40

Opublikowano

to co pisze na klapce wlewu paliwa ma się do ori zawiasu a ja mam minus 40

Ale jakie to ma znaczenie przy doborze opon? Skoro masz ori 15-calowe stalówki audi to ładuj na nie jakieś 195/65 lub ewentualnie lekko niższy profil, co do marki to np. michelina alpin, nie mam do nich żadnych zastrzeżeń, dobrze trzymają i są całkiem ciche jak na zimówki.

Opublikowano

Ale jakie to ma znaczenie przy doborze opon?

przy minus 40 na pewno zmieni się kąt,więc szerokość opony jednak ma znaczenie-może obcierać o zwrotnicę :wink4:
Opublikowano

arek myślę że to co pisze na klapce wlewu paliwa ma się do ori zawiasu a ja mam minus 40

i myślisz że wtedy musisz założyć inny rozmiar opon na ori koła 15" :cool1:

Opublikowano

przy minus 40 na pewno zmieni się kąt,więc szerokość opony jednak ma znaczenie-może obcierać o zwrotnicę :wink4:

Być może, ale mówimy tutaj o wąskiej oponce fabrycznej szerokości nie laczku np. 225, a -40 to nie jest jeszcze jakiś hardkor, fabryczne 1BE stoi przecież niewiele wyżej :mysli:

Opublikowano

:blink: co ty gadasz

Opublikowano

:blink: co ty gadasz

no zmienia się kąt ze względu na to,że amorek jest krótszy i góra koła idzie do środka :wink4:

...chyba,że po wymianie sprężyn był ustawiany ponownie...

Być może, ale mówimy tutaj o wąskiej oponce fabrycznej szerokości nie laczku np. 225, a -40 to nie jest jeszcze jakiś hardkor, fabryczne 1BE stoi przecież niewiele wyżej :mysli:

nie no hardcore-to na pewno nie będzie :decayed:
Opublikowano

Diminik znam techniczne strony i gdyby to było -100 czy -120 to można by się obawiać (jeśli oczywiście ET byłoby duże) ale przy -40 nie ma się tym co przejmować i jeszcze na 15" :wink4:

Opublikowano

Diminik znam techniczne strony i gdyby to było -100 czy -120 to można by się obawiać (jeśli oczywiście ET byłoby duże) ale przy -40 nie ma się tym co przejmować i jeszcze na 15" :wink4:

powiem,jak miałem u siebie 225/18 cali i łańcuch jeszcze mogłem założyć-teraz na gwincie,jakieś 40 parę w dół i już chyba go nie założę...ledwo palca tam wcisnę... :wink4:[br]Dopisany: 26 Wrzesień 2011, 20:30_________________________________________________...ale na 15"-to chyba rzeczywiście nie ma co się obawiać :decayed:
Opublikowano

powiem,jak miałem u siebie 225/18 cali i łańcuch jeszcze mogłem założyć-teraz na gwincie,jakieś 40 parę w dół i już chyba go nie założę...ledwo palca tam wcisnę... :wink4:[br]Dopisany: 26 Wrzesień 2011, 20:30_________________________________________________...ale na 15"-to chyba rzeczywiście nie ma co się obawiać :decayed:

Ale mowa jest o B5 gdzie przy -40 jest jeszcze szpara na jeden palec do blotnika :wink4:

Opublikowano
  • Autor

rozświetle temat patrzac na chwile obecna na swoje auto biore pod uwage jedna bardzo wazna rzecz w zimie do nadkola bedzie lepil sie snieg i jakos nie bardzo wiele miejsca jest miedzy sama opona a nadkolem oto dokladnie mi chodzi....mysle ze jak dam 195/55 nie bedzie zle

Opublikowano

idąc twoim tokiem myślenia może warto założyć 175/55 R13 :mysli:

a tak poważnie to zrobisz co chcesz ale ja polecam oryginalny rozmiar

Opublikowano

rozświetle temat patrzac na chwile obecna na swoje auto biore pod uwage jedna bardzo wazna rzecz w zimie do nadkola bedzie lepil sie snieg i jakos nie bardzo wiele miejsca jest miedzy sama opona a nadkolem oto dokladnie mi chodzi....mysle ze jak dam 195/55 nie bedzie zle

to teraz spójrz na to odwrotnie, zakładajac nizszy profil zyskasz większa szpare miedzy kołem a błotnikiem, ale rowniez zmniejszysz prześwit auta, bedzie nizej stało :gwizdanie:

Bez problemu na 195/60 i tym zawiasie zime przejeździsz :wink4: a jak sie tak boisz to załóz seryjne spręzyny, drogie nie sa

Opublikowano
  • Autor

kowi ori sprezyny leza w garazu tylko do tych amorkow co auto przyjechalo z niemiec raczej nie podejda mam jakies smieszne zawieszenie technixa mialem zmieniac amorki na ori ale sprawa sie posypala bo fundusze poszly na leczenie dziecka

Opublikowano

Ja jeżdże na obnizeniu -35(realne) i 15ki na zime i daje rade :wink4: