Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jak wiecie pod koniec wakacji skradziono mi moją B5 ... auto miało tylko OC ...

mam takie pytanie OC miałem w HDI wykupione jako właściciel konta w Mbank'u, zgłosiłem fakt kradzieży w HDI a oni wymijająco odpowiadają, że zawieszenie pobierania składek nastąpi dopiero po umożeniu sprawy, policja mówi, że umozy .. ale nawet może to trwać do 2 lat.. czyli przez 2 lata cały czas mam płacić OC.. co jest nawet sporym wydatkiem, powiedzcie co mam zrobić aby w jakiś sposób narazie zawiesić pobieranie składki z konta, pozdrawiam.

Opublikowano

Pobierz z komendy notatkę policyjną z informacją, że pojazd został skradziony.

Zazwyczaj umorzenie następuje dość szybko i kończy się odpowiednim postanowieniem.

"Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu: [...]

2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu mechanicznego; [...]

5) z chwilą udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego

w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza, z

uwzględnieniem art. 79 ust. 1 pkt 5 ustawy - Prawo o ruchu drogowym;"

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano

dostałem taką oto odpowiedz ...

W odpowiedzi na Pana maila, uprzejmie informuje, że w celu anulacji polisy z powodu kradzieży pojazdu, prosimy o przesłanie zaświadczenia o wyrejestrowaniu pojazdu z Wydziału Komunikacji oraz zaświadczenie z policji o umorzeniu postępowania śledczego. Dokumenty proszę przesłać faksem na numer 0 22 444 70 70 lub skan (zdjęcie cyfrowe) mailem na adres [email protected] lub pocztą na adres ul. Ks. I. Skorupki 5 00-963 Warszawa.