Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Szarpanie przy ruszaniu - tylko przy dłuższej jeździe po mieście

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Od nieco ponad miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem A4 B5 1.9 TDI [AHU] '97.

Tudzież.. byłem szczęśliwszy przed pojawieniem się usterki, którą postaram się opisać.

Na wstępie zaznaczę, że użyłem opcji szukaj, przejrzałem kilka podobnych wątków - ale żadne objawy w pełni nie odpowiadały moim.

Co się dzieje?

Przy próbie ruszenia z miejsca, na pierwszym biegu, autem strasznie szarpie i praktycznie nie da się ruszyć. Silnik pracuje normalnie, przy dodaniu gazu normalnie wchodzi na obroty - ale przy puszczaniu sprzęgła zaczyna się szarpanie. Trzeba dać bardzo dużo gazu (utrzymywać powyżej 2 tysięcy) i bardzo powoli popuszczać sprzęgło, żeby auto - mimo szarpania - przynajmniej zaczęło się minimalnie toczyć; wtedy zmiana na 'dwójkę' i można się już normalnie płynnie rozpędzać.

Co ciekawe, gdy rusza się z dwójki - problem nie występuje. Co jeszcze bardziej ciekawe, problem występuje bardzo sporadycznie. Na co dzień, gdy auto jest zimne, lub jeździ się po trasie, albo na krótkich odcinkach - wszystko chodzi perfekcyjnie. Co do ruszania z jedynki - można nawet płynnie ruszyć bez gazu, samym puszczaniem sprzęgła. Problem pojawia się tylko wtedy, gdy dłużej pojeździ się w korku albo po centrum miasta, gdzie co chwile są światła: start-stop-start-stop i tak w kółko.

Jeśli chodzi o zmianę biegów, nie ma z tym żadnych problemów. Podczas jazdy z wciśniętym sprzęgłem nie słychać żadnych hałasów. Podczas jazdy 'na luzie' również jest cisza, nie słychać żadnych niepokojących odgłosów.

Jakieś pomysły?

Moim zdaniem problem może leżeć po stronie docisku sprzęgła - trochę mnie tylko zbija z tropu fakt, że usterka pojawia się w bardzo określonych warunkach, a poza tym to wszystko chodzi absolutnie bez zarzutu.

Żaden mechanik 'na telefon' nie jest w stanie podać nawet orientacyjnej diagnozy, a za rozebranie sprzęgła i sprawdzenie liczą sobie nawet 400pln... Jeśli już to komuś zlecę, to chciałbym być na 99% pewny że to właśnie sprzęgło i takie sprawdzenie od razu skończy się wymianą (i nie będzie trzeba dwa razy płacić za dłubanie).

Z góry dzięki za wszelką pomoc...

... i mam nadzieję że po naprawieniu usterki A-czwórka będzie mi służyć długo i szczęśliwie ;)

Opublikowano

Dwumas + sprzegło do wymiany. Sam to przerabiałem chwile po kupnie w swojej B6. Tez szarpało po jeździe w miescie, gdy sie tam wszystko nagrzało. Miałem wymieniać na drugi rok, ale nie wytrzymałem i 2 tyg. temu wymieniłem. Z montażem ok 2.300.

Opublikowano
  • Autor

2.300 :shocked: No to ładnie odjechałeś... Ja na razie jestem umówiony na wymianę kompletnego sprzęgła (nowe, sachs, nie będę próbował szczęścia z używanymi) i mam skromną nadzieję że problem zniknie.

BTW do objawów, które pojawiły się z czasem, można dopisać drgania na drążku zmiany biegów podczas przyspieszania.

Opublikowano

w toyocie 2.0 bez dwumasu miałem taki sam problem....docisk na tych listkach przetarty,do tego nierówno...jak sie ułożyło łożysko tak to działało..raz rewelka raz tragedia....tylko docisk wymieniłem i wszystko wróciło do normy.

Opublikowano

Miałem podobny problem. Wymieniłem tarcze sprzęgła 150 zł (koło zamachowe bez dwumasu),poduszkę skrzyni 80zł. Tarcza miała duży luz na sprężynach i była bardzo cieka, reszta była ok. Po tej operacji sprzęgło pracuje bardzo lekko i nie szarpie.

Opublikowano

u mnie podobnie zaczeło się dziać, szarpanie przy starcie, ale ja zmieniałem cały komplet (dwumas + sprzęgło kompletne sachs) jakieś 30 tys.km temu, więc teraz nie mam pojęcia co to może być, czy jest możliwość aby coś znowu padło ?? dodam że jeżdże spokojnie 70 % miasto 30% trasa.

Opublikowano

mialem identyczny objaw wymienilem same sprzeglo ( tarcza, docisk i lozysko) dwumas zostal stary bo wydawal sie dobry i jak reka odjal :decayed: moge godzinami jezdzic w korkach i nic nie szarpie

Opublikowano

Ja mam to samo w benzynie 1.6 .... po trasie ok, przejadę się Traktem w Gdańsku po 16stej w korku to tragedia ... rusza jakby sprzęgła wogóle nie było :)

Opublikowano

..u mnie to samo...w korku jak się sprzęgło nagrzeję to przy ruszaniu strasznie szarpało...ale ostatnio jak wymieniałem silnik to założyłem tarcze używaną trochę grubszą o od mojej (nie miałem kasy na nowe sprzęgło), i troszkę przeszło...

Opublikowano

Kolego mam ten sam model i rocznik co ty i borykałem się z tym szarpaniem prawie dwa lata. wymieniłem wszystkie poduszki (silnik + skrzynia ) w nadziei że to to. Niestety dopiero wymiana kompletnego sprzęgła (docisk, tarcza, łożysko) rozwiązało problem. Komplet LUK-a ok. 650 zł. Masz zwykłe , proste sprzęgło więc nie kombinuj bo szkoda nerwów i melduj o postępach.

Opublikowano
  • Autor

Wymiana umówiona na piątek (swoją drogą ugości mnie Pan Danecki, zobaczymy czy faktycznie jest tak dobry jak Go opisują :wink4:). Jak będzie zrobione to postaram się pojeździć trochę po mieście i zobaczymy czy będzie poprawa. O efektach zamelduję :good:

Opublikowano

ja bym zalozyl zewstaw od awx 130KM jest tanszy ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

O efektach zamelduję :good:

Sorki za opóźnienie, ale ze względu na kilka dodatkowych napraw i wymian (sic!) auto odebrałem nieco później; chciałem też trochę pojeździć zanim się wypowiem na temat efektów.

No ale do rzeczy:

Po wymianie kompletnego sprzęgła wszelkie objawy zniknęły :good: Wszystko znów działa należycie. Teraz żadne korki i żadna miejska jazda nie są mi straszne :good:

Opublikowano

No to ja też mam sprzęgło do wymiany bo mam te same objawy :wallbash:, po mieście jeżdżę mało ale mnie to wk..wia niesamowicie.

Opublikowano

No to ja też mam sprzęgło do wymiany bo mam te same objawy :wallbash:, po mieście jeżdżę mało ale mnie to wk..wia niesamowicie.

He no to i mnie to nie ominie niestety ...

Do kolegi załozyciela wątku :) - czy coś sie jeszcze zmieniło na lepsze ? auto stało się żwawsze itd ... ? czy tylko te objawy o których napisałeś ustąpiły i to wszystko ... bo u mnie dodatkowo coś mi się wydaje że auto z kilometra na kilometr jest coraz słabsze ... jakby się ślizgało.

Opublikowano
  • Autor

Poza tym, że nie szarpie.. To raczej wszystko jest dokładnie tak, jak było przed wymianą :) Dynamika się nie zmieniła - a szkoda :>

Opublikowano

Poza tym, że nie szarpie.. To raczej wszystko jest dokładnie tak, jak było przed wymianą :) Dynamika się nie zmieniła - a szkoda :>

To ja nie wymieniam :P poczekam aż się samo rozleci - auto i tak jeździ tylko po mieście.