Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AKE] Obroty i spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam od września 2011 roku Audi a4 2002 rok, 180 km, 2.5 TDI Quattro w tiptronicu.

Niedawno wymieniłem rozrząd, termostat, pompe wody, etc.

Troche niepokoja mnie wysokie obroty, ktore osiagaja wartosc 2100 - 2200 przy jezdzie 100 km/h.

Dodatkowo spalanie przy takiej jedzi wynosi okolo 10 - 11 litrow (na trasie).

Z kolei w miescie spalanie mam okolo 15 - 16 litrow na krotkich odcinkach, okolo 5 - 6 km. Jezdze stosunkowo wolno.

Ale zauwazylem bardzo dziwna rzecz, podczas jazdy w miescie osiagam spalanie srednie okolo 12 - 13, a w momencie kiedy stoje na swiatlach i trzymam noge na hamulucu (D) to mi spalanie srednie rosnie w bardzo szybkim tempie, nawet do 25 litrow na 100 km/h!!!!!!!!!! nie wiem czy wysokie spalanie ogolnie nie jestem tym spowodowane?

czy spalanie 10 - 11 litrow na trasie przy spokojnej jezdzie nie jest zbyt wysokie?

czy spalanie 15- 16 litrow w miescie przy spokojnej trasie nie jest zbyt wysokie?

Pozdrawiam,

IMG_2349_1.jpg

IMG_2356_1.jpg

Opublikowano

mam AKE quattro w manualu spalanie na trasie srednie 8 litrow, w miescie max 12, na postoju nie patrz na spalanie na kompie .... moim zdaniem masz zbyt duże zuzycie paliwa z tym, że zalezy jak to wyliczasz tankujesz do pełna i dolewasz po 100 km, czy wg FIS ?? Jesli teraz masz takie wysokie spalanie to co będzie w zimę ????

Opublikowano
  • Autor

Teraz zaleje do pełna i zobacze na ile mi to wystarcza

z czego moze wynikac takie duze spalanie? :/

12 litrow w miescie byloby dla mnie idealne...

Opublikowano

Powiem tak - bracholek ma Allroada 2,5TDI 180KM quattro w tiptronicu i spalanie w trasie waha się w granicach 9,5l (przy spokojnej jeździe) - 11 l (przy lekkim zap.)/100 km. W mieście 15l/100km. W twoim przypadku powinno być podobnie bądź troszkę mniej ponieważ A4 jest lżejsze od Allroada.

Jeśli chodzi o obroty to wydaje mi się (ale nie jestem tego pewien), że przy tej prędkości obroty powinny być o ok. 100-200 rpm mniejsze. Skoro wymieniałeś rozrząd to może masz źle ustawiony kąt wtrysku?

Opublikowano
  • Autor

a co z tym wzrostem sredniego spalania na hamulcu na swiatlach?? :/

Opublikowano

Witam kolegę Pawła....

Też od paru dni jestem właściciel takigo samego auta i też zrobiłem pasek i inne duperele. Spalanie w trasie spada mi do 7.7 weg FIS. W mieście wiadomo i do 15 może dojść. POd światłami obroty ok. 1000 rpm. Zdaje się że musisz podregulować silnik.

Pozdrówka

Opublikowano

co do spalania to wystarczy wziac dane producenta, dodac 10-20% i tyle mozna sie spodziewac (oczywiscie jak Twoje miejskie trasy to max 2km zrobione ze srednia predkoscia 10km/h to 15l/100 nalezy traktowac jako super malo)

Dla porownania moj tip 5bieg oska pali w jezdzie 95% po Wro okolo 12-13l/100 (producent chyba podaje 11 w cyklu miejskim)

W trasie mieszanej (wiochy, gory, autostrady i troche miasta) srednia wychodzila 7-8 (obcnie uzywam na tej samej wielokrotnie powtarzanej trasie drugiego auta oski w 6tce manualu 2,0tdi CR 143ps i tam wychodzi mi 5.8-6,2)

Jak chcesz bajek sluchac o zuzyciu 11l dla 2.5v6tdi+tip+q w miescie to wlacz "jedynke" o 19h...

Na swiatlach trzymaj auto na D.... rozlaczania/podlaczanie napedu ubija skrzynie

Warto zrbic logi bo moze sa jakies niedomagania typu niesprawny EGR, przeplywomierz, wtrysk sterujacy itp podnoszace zuzycie paliwa

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

...u mnie też w mieście w A6 12-14l.....na trasie cudem no 8l schodziłem ...ale przeważnie 9l

Opublikowano

a co z tym wzrostem sredniego spalania na hamulcu na swiatlach?? :/

normalna sprawa :wink4:

A co do wysokiego spalaniaw mieście ,czy nie małego w trasie to niestety autko nie waży 800kg więc spalanie w tipie ,w Q nie będzie nigdy malutkie jak w ośkach z np.avf'em ,za wygodę trzeba troszkę zapłacić :wink4: