Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Gaz przestaje się opłacać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po ostatnich kilku tankowaniach LPG i przeliczeniu kosztów użytkowania samochodu, można dojść do wniosku, iż instalacje LPG nie są już opłacalne. Założenia oparłem na przykładzie swojego samochodu i cenach paliw w moim regionie.

Poniżej klika wyliczeń:

LPG: 47L / 350km = 13,5l/100km (jazda 70% miasto, 30% trasa) = 39,15zł/100km + wg moich wyliczeń około 1,5l PB/100km (7,75zł) = 46,9zł

PB: Tutaj jest nieco mniej danych ze względu na to, że odkąd mam to auto od razu jeździ na LPG. Wyliczenia oparłem na informacjach z rozum dot. tego silnika.

A mianowicie, że na pełnym banku przejeżdza się około 650km (średnio)

66L/650km = 10,15/100km x 5,15zł/1l = 52,75zł /100km

Róźnica waha się w okolicach 5zł na 100km, czyli praktycznie żadna.

Czyżby już czas LPG odchodził w niepamięć? Czy mając instalacje LPG demontować ją? Czy zmieniać na TDI?

Zapraszam do wypowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

TDI spali ci jakie 7l średnio co na 100km da ci 5.30 * 7 = 37.1zł

Coś za coś bo jak ci coś padnie w Pb to naprawisz na kilka zł a jak padnie w TDI to masz w setkach zł tak że chyba na jedno wychodzi wg mnie.

Opublikowano
  • Autor

Raczej po przemyśleniach autko zostanie, ale bez LPG. Jutro zalewam zbiornik do pełna i sprawdzimy co i jak.

Nie chodziło mi też o konkretny mój przypadek, posłużył mi on jedynie za przykład do dyskusji na temat czy auto z LPG przestaje być coraz mniej opłacalne.

Pozdrawiam

Opublikowano

A ja wlasnie zalozylem LPG i juz widze oszczednosci - mimo ze zalozylem i odrazu trafilem na podwyzki...

Silnik 1.8T

Na benzynie w jezdzie mieszanej robilem ok 580km za 280zl = 48,30zl / 100km

Na gazie przy tej samej jezdzie robie 340-360km za 95zl = 28zl + troche paliwa (nie wiecej niz litr na 100km - przelacza mi sie bardzo szybko nawet przy niskich temperaturach).

Opublikowano
  • Autor

Witam,

Zgodzę sie z Tobą kolego, z tym że u Ciebie wychodzi 10litrów LPG w jeździe mieszanej na 100km. Więc to niewątpliwie mało jak na 1.8T w budzie A6.

Przyznam, że to bardzo miłe spalanie. Bo nie ma żadnego wzrostu spalania LPG w stosunku do PB, a to nieco zaskakujące.

Pozdrawiam

Opublikowano

A teraz bierzemy na przykład montaż instalacji w systemie ratalnym ... Średnia cena instalacji gazowej do 1.8 turbo (solidna) 3000 zł biorąc pod uwagę że chcemy ją spłacić w ciągu roku to ok. 250 zł miesięcznie co suma summarum daje wynik który świadczy o tym że gaz się nie opłaca :)

Obliczenia proste ale solidne bo oparte na faktach z życia wziętych :)

Opublikowano

Wszystko zależy od tego ile jeździsz.

Opublikowano
  • Autor

W moim przypadku gaz się zwrócił bo załozony rok temu w lipcu i obecny przelot to 63tysiące km. Ale obecnie zastanawiam się nad demontażem, bo w przypadku mojego autka ta różnica nie jest taka odczuwalna w chwili obecnej. Chyba ze PB95 zrobią po 5,5zł to będzie po moim pomysle. :D

pozdrawiam

Opublikowano

Ja ostatnio zgrzeszyłem i pomyślałem o gazie dowiedziałem się co i jak (cena, czas, ceny) i się rozmyśliłem ... Gdybym 2 lata temu od razu obrał ninie w gaz może by się zwróciło teraz już za późno :gwizdanie:

Opublikowano

Ja ostatnio zgrzeszyłem i pomyślałem o gazie dowiedziałem się co i jak (cena, czas, ceny) i się rozmyśliłem ... Gdybym 2 lata temu od razu obrał ninie w gaz może by się zwróciło teraz już za późno :gwizdanie:

Ciepły ale ty pier**lisz :) znasz jednego z lepszych gazowników i takie herezje siejesz .... dobrze wiesz, że jeśli się jeździ a nie turla samochód do kościoła to instalacja Ci sie zwróci ...

Opublikowano

ja się czaje żeby wywalić instalacje :kox: potrzebuje tylko pretekstu w postaci "cena za lpg powyżej 3zł" :gwizdanie:

wole jeździć mniej na Pb niż więcej na lpg (jak kupowałem auto miałem inny tok myślenia :D )

Opublikowano

Gaz już sporo podrożał i jeszcze podrożeje w najbliższym czasie, o to już zadbają rządzący.

Jakby gówno można było spalić to też by obłożyli podatkami.

Teraz jak się chce tanio jeździć to stare 1.9 TDI + opał, jak motor zadbany to nie spali średnio więcej niż 6l/100km.

Opublikowano
  • Autor

Kolego -makaveli- wczoraj na trasie do Poznania, bodjarze gdzieś za Lesznem widziałem cenę na Shellu - 3.02 :kox:

Aż mi nogę z gazu zdjęło :D A wracając na A4 za Wrockiem 2.95 ;) Więc mysle ze Twoj pretekst będzie niedlugo całkiem realny :)

Pozdrawiam

Opublikowano

jak gaz dojdzie do 3 zl to jeżdżę na benzynie .. masakra z tym gazem ...

Opublikowano
  • Autor

A tak w kontekście opału myśle ze pozostaje nam jeszcze dwie banieczki 50litrów i na autostradę w poszukiwaniu ropy po 3,5zł od kierowców. :)

Opublikowano

Dość duża różnica w spalaniu LPG do PB u Ciebie wyszła, u mnie to jest różnica około 1l/100km, myślę że dokąd nie będzie różnica pomiędzy tymi paliwami poniżej 1zł, to jazda na LPG będzie się opłacać, ja już swoim zrobiłem prawie 50tkm na gazie.

Opublikowano
  • Autor

Kolego to tylko kalkulacja, powiem tak sprawdze dokładnie spalanie PB przy mojej nodze. Bo nie miałem jeszcze okazji. Obecnie wiem że spalanie LPG jest miedzy 13-14. Kalkulacje spalania PB liczę na podstawie info z forum dla tego silnika.

Opublikowano

u mnie koszt 100 km na gazie to teraz przy cenie 2,85 65,55 zł na trasie więc boli jak cholera, przy cenie z zeszłego roku 2,14 to się opłacało, zrobiłem przez rok 40 tkm

na benie nie opłaca mi się wcale śmigać więc pewnie w PKP uderzę jak jeszcze z ceną zaszaleją, dzisiaj tankowałem na Shellu w Kaliszu 2,86 :wallbash: a kilka dni temu w Poznaniu też na Shellu za 2,6

Opublikowano

Na CNG (nie mylić z LPG) wychodzi ponoć 10l/100km, ale nie ma gdzie tankować i instalacja droga

Opublikowano

Na gazie przy tej samej jezdzie robie 340-360km za 95zl = 28zl

Fak..ja za 108 zł ( 40 L x 2.70 zł/L ) robie 270 km :disgust: