Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Po wymianie tłoczka w pompie wtryskowej nie leci ropa do wtrysków..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomiędzy przewodami wychodzącymi na wtryski w głowiczce jest śruba centralna - (chyba M6).

Wykręć ją i zakręć rozrusznikiem. Jeśli ropą nie tryśnie to jest jakiś problem w pompie lub w zasilaniu (czyt. dalej).

Aby wykluczyć dopływ paliwa do pompy możesz spróbować podpiąć do pompy butelkę z ropą i wtedy zakręcić.

Jak zaciągnie i odpali to coś jest zatkane przed nią.

Kończą mi się pomysły :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Pomiędzy przewodami wychodzącymi na wtryski w głowiczce jest śruba centralna - (chyba M6).

Wykręć ją i zakręć rozrusznikiem. Jeśli ropą nie tryśnie to jest jakiś problem w pompie lub w zasilaniu (czyt. dalej).

Aby wykluczyć dopływ paliwa do pompy możesz spróbować podpiąć do pompy butelkę z ropą i wtedy zakręcić.

Jak zaciągnie i odpali to coś jest zatkane przed nią.

Kończą mi się pomysły :wallbash:

Miałem to sprawdzić ale zapomniałem :wallbash:

Pompa zasysa paliwo bo jak odkręciłem przewód zasilający który idzie od filtra i wstrzykiwałem paliwa oraz kręciłem rozrusznikiem to wsysało paliwo do pompy :gwizdanie:

Opublikowano

Pompa zasysa paliwo bo jak odkręciłem przewód zasilający który idzie od filtra i wstrzykiwałem paliwa oraz kręciłem rozrusznikiem to wsysało paliwo do pompy :gwizdanie

To musi być pusta, skoro ciągle zaciągała a nic nie tłoczyła... Dziwi mnie, że nic nie wylatuje na wtryski...

Jak zawsze chciałem odpalić pustą pompę to przed przykręceniem górnego dekielka nastawnika wstrzykiwałem ropę butelką po coli z dziurką w nakrętce do momentu przelania. Następnie podczas kręcenia małe stukanie w nastawnik i maksymalnie za 2 razem odpalało.

Czy przewody (rurki) idące do wtryskiwaczy nie zostały zapchane tymi opiłkami?

Pisałem wcześniej, że na wyjściu przewodów (rurek) z pompy są takie krótkie króćce - tam są zaworki zwrotne wewnątrz. Może są zapchane?

Opublikowano
  • Autor

Pompa zasysa paliwo bo jak odkręciłem przewód zasilający który idzie od filtra i wstrzykiwałem paliwa oraz kręciłem rozrusznikiem to wsysało paliwo do pompy :gwizdanie

To musi być pusta, skoro ciągle zaciągała a nic nie tłoczyła... Dziwi mnie, że nic nie wylatuje na wtryski...

Jak zawsze chciałem odpalić pustą pompę to przed przykręceniem górnego dekielka nastawnika wstrzykiwałem ropę butelką po coli z dziurką w nakrętce do momentu przelania. Następnie podczas kręcenia małe stukanie w nastawnik i maksymalnie za 2 razem odpalało.

Pisałem wcześniej, że na wyjściu przewodów (rurek) z pompy są takie krótkie króćce - tam są zaworki zwrotne wewnątrz. Może są zapchane?

Tzn ciągła ciągła i po chwili już nie chciała czyli chyba była pełna. Jutro zdemontuje przewody i je przedmucham kompresorem bo z tego wszystkie oczywiście o tym zapomniałem. Sprawdzę tą śrubkę koło wyjścia przewodów. Jeśli tam nie będzie lać tzn że coś jest z pompą nie tak. :gwizdanie:[br]Dopisany: 09 Listopad 2011, 23:30_________________________________________________Dobra dziś rozbieram pompę ponownie bo coś jest nie halo. Z tej śrubki ani grama ropy :wallbash: Teraz szukanie przyczyny czemu ona nie pompuje :wallbash:[br]Dopisany: 10 Listopad 2011, 14:56_________________________________________________

Pany,o czym wy mówicie w ogole. jemu NIE LECI ROPA WOGÓLE na wtryski, a nie,ze nie moze odpalic!

gdyby bylo tak jak mowicie, czyli przestawiona fala o 180stopni to ropa by leciala tylko wtrysk nie nastepowalby na odpowiedni cylidner.

przez to stracilem dzien.Tak samo myslalem bylo inaczej.I nastawnikiem moglem stukac do wiosny.Ale ale na plak odpalil i wskoczyl na 3tyś obrotow co bylo dla mnie zdziwiniem.Ropa nie sikala,wskoczyl na 3 tyś obrotow myslalem dawka za duza cofnalem nic.Krece krece dlalej sucho na wtryskach.znow ustawilem taka sama ale juz nie chcial wskoczyc na obroty.

Jak przekręcę to koło o 180 stopni to nic się nie stanie?

No to dzięki Twojej radzie mam silnik do remontu. A pytałem czy nic się nie stanie! :wallbash: Ropa już sika jak powinna ale silnik nie odpala. W sobotę sprawdzam kompresje i będę wszystko wiedział.
Opublikowano

ładna kicha :kwasny:

Opublikowano

Tzn ciągła ciągła i po chwili już nie chciała czyli chyba była pełna. Jutro zdemontuje przewody i je przedmucham kompresorem bo z tego wszystkie oczywiście o tym zapomniałem. Sprawdzę tą śrubkę koło wyjścia przewodów. Jeśli tam nie będzie lać tzn że coś jest z pompą nie tak. :gwizdanie:[br]Dopisany: 09 Listopad 2011, 23:30_________________________________________________Dobra dziś rozbieram pompę ponownie bo coś jest nie halo. Z tej śrubki ani grama ropy :wallbash: Teraz szukanie przyczyny czemu ona nie pompuje :wallbash:[br]Dopisany: 10 Listopad 2011, 14:56_________________________________________________

Pany,o czym wy mówicie w ogole. jemu NIE LECI ROPA WOGÓLE na wtryski, a nie,ze nie moze odpalic!

gdyby bylo tak jak mowicie, czyli przestawiona fala o 180stopni to ropa by leciala tylko wtrysk nie nastepowalby na odpowiedni cylidner.

przez to stracilem dzien.Tak samo myslalem bylo inaczej.I nastawnikiem moglem stukac do wiosny.Ale ale na plak odpalil i wskoczyl na 3tyś obrotow co bylo dla mnie zdziwiniem.Ropa nie sikala,wskoczyl na 3 tyś obrotow myslalem dawka za duza cofnalem nic.Krece krece dlalej sucho na wtryskach.znow ustawilem taka sama ale juz nie chcial wskoczyc na obroty.

Jak przekręcę to koło o 180 stopni to nic się nie stanie?

No to dzięki Twojej radzie mam silnik do remontu. A pytałem czy nic się nie stanie! :wallbash: Ropa już sika jak powinna ale silnik nie odpala. W sobotę sprawdzam kompresje i będę wszystko wiedział.

:polew: :polew: :polew: Skrzynie tez masz do wymiany.A co mialo sie dziac,napewno nic sie nie uszkodzilo przez przestawienie kola pompy,ani plak-no chyba ze mu waliles ciagle to wtedy niewiem.Plak sie daje po to zeby zaskoczyl na obroty i pompa ruszyla i dala cisnienie.A to ze malo sie znasz na wymianach/rozbieraniach pompy i rozrzadu to nie moja wina.Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

To ciekawe czemu wcześniej rozrząd się kręcił ręcznie normalnie, można było zrobić pełny obrót a teraz się blokuje po obróceniu koła pompy. Może się nie znam bardzo na tym i nie mam do Ciebie pretensji o tą radę ale ropa też leci a silnik nie zapala.

Opublikowano

To ciekawe czemu wcześniej rozrząd się kręcił ręcznie normalnie, można było zrobić pełny obrót a teraz się blokuje po obróceniu koła pompy. Może się nie znam bardzo na tym i nie mam do Ciebie pretensji o tą radę ale ropa też leci a silnik nie zapala.

Może lepiej było by oddać auto w ręce kogoś kto ma pojęcie o pompach? :naughty:

Opublikowano

cos zle zlozyles.Powiem jedno jak zle bys pompe ustawil(5,10,15,200,300)stopni to rozrzadem obrocisz.Pod warunkiem ze walek i wal jest tak samo.A zeby stracil sprezanie czy cos musialoby zerwac pasek.

Opublikowano
  • Autor

Wolę zrobić coś sam, zj***ć i się nauczyć niż oddać tym partaczom pseudo mechanikom i żeby po nich poprawiać.

cos zle zlozyles.Powiem jedno jak zle bys pompe ustawil(5,10,15,200,300)stopni to rozrzadem obrocisz.Pod warunkiem ze walek i wal jest tak samo.A zeby stracil sprezanie czy cos musialoby zerwac pasek.

Na sobotę znajomy ma mi załatwić przyrząd do sprawdzania kompresji i wszystko wyjdzie. Ustawiłem teraz rozrząd od nowa na ori znakach i teraz się kręci normalnie już. Paliwo już idzie do wtrysków. Ale dziad dalej nie chce zapalić. Znajomy mówił że mogły się zawory pokrzywić :gwizdanie:
Opublikowano

Koledzy mają rację. Obracając kołem pompy zmieniasz tylko początek wtrysku.

Synchronizacja mijania tłoków z zaworami to inna para kaloszy. Jeśli przeskoczył ci pasek na wałku rozrządu, gdy zdejmowałeś go z pompy to twoje niedopatrzenie.

Jest to sprawa priorytetowa, aby za każdym razem gdy robi się coś przy rozrządzie sprawdzać na koniec znaki na kole zamachowym i wycięcie na wałku rozrządu.

Poza tym , co było przyczyną nie podawania paliwa? Chcieliśmy ci pomóc, a teraz widać podziękowania...

Opublikowano
  • Autor

Sorki nie napisałem to że mam do was pretensje. Naprawdę dziękuje za porady. Generalnie to pompa była ostro zapowietrzona i cały układ. Znajomy przyszedł i jakoś poszło. Co do rozrządu zawsze jak zakładałem pasek sprawdzałem po 5 razy czy koła są na znakach bo wiem że z tym nie ma żartów. Zobaczymy może nie będzie tak źle :gwizdanie:

Opublikowano

Zobaczymy może nie będzie tak źle :gwizdanie:

Trzymamy kciuki! :good:

Opublikowano

Wolę zrobić coś sam, zj***ć i się nauczyć niż oddać tym partaczom pseudo mechanikom i żeby po nich poprawiać.

Na sobotę znajomy ma mi załatwić przyrząd do sprawdzania kompresji i wszystko wyjdzie. Ustawiłem teraz rozrząd od nowa na ori znakach i teraz się kręci normalnie już. Paliwo już idzie do wtrysków. Ale dziad dalej nie chce zapalić. Znajomy mówił że mogły się zawory pokrzywić :gwizdanie:

na maks pompe do silnika i odpali.

Opublikowano

tak, nastawnik do przodu do kabiny, a pompe do silnika i odpali. spokojnie nic sie nie pogielo tam, wbrew pozorom, nie jest wcale tak latwo uszkodzic. nawet jak przestawiles o ząb lub dwa rozrzad, nie powinny spotkac sie jeszcze zawory.

Opublikowano

na maks do kabiny nie mozna nastawnika bo tez nie odpali.Trzeba wyczuc

Opublikowano

racja, popukiwać do przodu ewentualnie ;) dzieki za poprawke ;) nie chce odpalic bo kąt rozwalony. ja jak nie zrobilem sobie znakow i rozjechal m isie kąt, to zanim doszedlem do tego jak ma byc ustawiony,to dwa dni chechłałem silnikiem,az aku prawie rozladowalem, zanim odpalilem.

Opublikowano
  • Autor

Dobra czyli pompa na maksa do silnika i nastawnikiem pukać powoli. :decayed: Czemu nie mógł się ro***bać altenator albo coś :tongue4:

Opublikowano

jak tam sprawa wyglada?

Opublikowano
  • Autor

Głowica się szlifuje, zawory wymieniają :gwizdanie: Przy okazji wymiana uszczelki pod głowicą, i inne pierdoły. Plan jest żeby w weekend uruchomić dziada. :decayed: