Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Problem po odpaleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Po odpaleniu gdy silnik pracuje na początku nie można wkręcić go więcej niż do 2,2 tys obrotów Dopiero po chwili na biegu jałowym przy wciśniętym pedale gazu zaczyna normalnie pracować i potem jest już dobrze aż do ponownego uruchomienia silnika, na początku był problem tylko na zimnym silniku, Dodam jeszcze że silnik po uruchomieniu inaczej brzmi a jak przygazuję przez chwile chodzi jeszcze inaczej tak jak by zawory bardziej słychać i po chwili silnik pracuje tak jak powinien.

Opublikowano

kąt wtrysku do sprawdzenia albo pompa się kończy albo wtrys sterujący się sypnął to co słyszysz to klepiące wtryskiwacze. Pewnie korelacje skaczą.

Opublikowano
  • Autor

To co piszesz Sprawdzę VAG-iem u zwykłego mechanika czy muszę jechać do pompiarza?

Opublikowano

Sprawdzisz VAG-iem, choc nie kazdy zwykly mechanik ma o tym pojecie :)

Opublikowano

Witam . Po odpaleniu gdy silnik pracuje na początku nie można wkręcić go więcej niż do 2,2 tys obrotów Dopiero po chwili na biegu jałowym przy wciśniętym pedale gazu zaczyna normalnie pracować i potem jest już dobrze aż do ponownego uruchomienia silnika, na początku był problem tylko na zimnym silniku, Dodam jeszcze że silnik po uruchomieniu inaczej brzmi a jak przygazuję przez chwile chodzi jeszcze inaczej tak jak by zawory bardziej słychać i po chwili silnik pracuje tak jak powinien.

Wydaje mi sie ze to początek konca pompy. Zatarty przestawiacz kata wtrysku.

Podłącz vaga i sprawdz błędy

Polecam tez poczytać ten wątek http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=93596

Opublikowano

Polecam tez poczytać ten wątek http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=93596

To co pogrubiłem jest bardzo prawdopodobne. Powinien być błąd 00550. Jestem świeżo po regeneracji. Nie chcę Cię straszyć, ale przygotuj się na regenerację. Regenerację robiłem w Krotoszynie Bosch service Wachowiak. Koszt to 3400 za tłok przestawiacza, korpus,sterownik oraz uszczelnienia i kalibrację. Oczywiście traktuj to poglądowo i podstawą jest oczywiście pełna diagnostyka u boscha.

Opublikowano

To co pogrubiłem jest bardzo prawdopodobne. Powinien być błąd 00550. Jestem świeżo po regeneracji. Nie chcę Cię straszyć, ale przygotuj się na regenerację. Regenerację robiłem w Krotoszynie Bosch service Wachowiak. Koszt to 3400 za tłok przestawiacza, korpus,sterownik oraz uszczelnienia i kalibrację. Oczywiście traktuj to poglądowo i podstawą jest oczywiście pełna diagnostyka u boscha.

Polecam regeneracje u http://www.zanap.com.pl/ cena 2600 za pompe / ( wszystkie czesci nowe, łacznie ze sterownikiem i korpusem) mialem "przyjemnosć" unich kupować. Gwarancja na rok.

Opublikowano

A i mógłbyś zalogować grupę 04 na wszelkie możliwe sposoby. Wtedy będzie pewność.

Opublikowano
  • Autor

A teraz jeszcze wracając nie dawno do domu auto nie wkręcało się na więcej niż 2,3 tys obrotów i tak jak by odcięcie było, jak jechałem na wyższym biegu i redukcja do takiego aby obroty osiągnęły co najmniej 2,8 to silnik się dusił , Po dojechaniu do domu odłączyłem przepływomierz i sprawdziłem i nadal to samo było

Opublikowano

A teraz jeszcze wracając nie dawno do domu auto nie wkręcało się na więcej niż 2,3 tys obrotów i tak jak by odcięcie było, jak jechałem na wyższym biegu i redukcja do takiego aby obroty osiągnęły co najmniej 2,8 to silnik się dusił , Po dojechaniu do domu odłączyłem przepływomierz i sprawdziłem i nadal to samo było

Najpierw vag kolego, bo inaczej nikt nie poda konkretnej przyczyny. Objawy dokładnie takie same jak u mnie i skończyło się regeneracją pompy, co nie znaczy, że u Ciebie jest to samo. Diagnostyka to podstawa.

Opublikowano

ja odbstawiam tłok przestawiacza proponowałbym zaiteresować się tematem jak najszybciej. U mnie działo sie to samo aż spalił sie sterownik, tak i tak regeneracja + sterownik ok 650 zł nowy!

Opublikowano

gdybym znal wrozke to bym jakas polecil a ze nie znam ale za to "cos niecos" znam sie na logach to moge Ci zaproponowac jedynie bys wykonal logi + wklejenie wszystkich bledow ktore masz zapisane w motorze

ogolnie co logowac

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752

przyklad jak prezentuje sie wyniki + opis problemu

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=111050

problematyka kata wtrysku

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=103371

Pozdrawiam,

Przemek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam dziś auto wróciło od mechanika . tłoczysko pompy się zacina , doradził dolanie mixolu do ropy w 90 % pomaga ( Dodam że Mechanik jest najlepszym mechanikiem Diesli w okolicy ) Auto wcześniej ciężko paliło kopciło teraz po ustawieniu wtrysku auto pali na dotyk , tylko jeszcze na luzie auto wkręca się dobrze ale podczas jazdy słabo do 2 tys