Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Wyciek oleju z pod oringu chłodniczki oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś z Was wymieniał już ten oring? Mam dość spory wyciek - prawdopodobnie - z pod tego oringu, tak stwierdził mechanik. Dużo z tym roboty jest? Ponoć też najlepiej zrobic to przy zmianie oleju.

Opublikowano

Robota na 30 min. Spuszczasz płyn z chłodnicy, zdejmujesz węże z chłodniczki, potem odkrecasz filtr oleju. Na tym trzpieniu gwintowanym, na który nakręca się filtr, jest płaska nakrętka ( rozmiaru pamiętam 24 chyba). Odkręcasz tą nakrętke i chłodniczka odchodzi już od podstawy. Teraz możesz spokojnie ją wyciągnąc i wymienić O-ring.

Opublikowano
  • Autor

Profi odpowiedź :) Dzięki!

Opublikowano

No ale po co spuszczać płyn ?

Jak odkręcisz filtr, odkręcasz nakrętkę którą przykręcona jest chłodniczka, wykręcasz tą nagwintowaną rurkę i możesz wymienić oring.

Nie trzeba spuszczać płynu i odpinać wody.

Opublikowano

Ani koniecznie zmieniac oleju

potwierdzam to co napisal moj przedmowca

roboty na mx 20 minut, dobrze jak auto jest na podnosniku

Opublikowano

przerabiałem to miesiąc temu i jeśli dobrze pamiętam to ta płaska nakrętka jest na klucz 27mm.

Opublikowano
  • Autor

A po odręceniu filtra oleju nie zacznie wypływać olej i płyn chłodzący? Bo do wymiany oleju mam jeszcze ok. 7 tys km więc myślałem, że będe czekać z wymianą oringu do tego czasu.

Opublikowano

Jak chcesz to dobrze zrobic to sie przyloz i spusc plyn. Chwila dluzej roboty a mozesz wtedy spokojnie wyjac chlodniczke, wyczyscic ja dokladnie i miejsce na gdzie przychodzi O-ring. Ale jesli chcesz to mozesz sie meczyc z zalozonymi wezami. Olej nie wyleci (tzn cos tam zawsze poleci wiadomo).[br]

Opublikowano

nie bedziesz sie meczyc bo przewody wodne sa wystarczająco długie aby zdjąc chłodnice z podstawy

Opublikowano

Jak kolega chce nurkować w przedziale silnika to nie widze przeszkod. Ja wychodze z zalozenia, ze lepiej poswiecic troche wiecej czasu i miec czyste sumienie ze wszystko zrobilo sie zgodnie ze sztuka niz szukac pół środków zeby zaoszczędzić 10 min roboty. Ale kazdy robi jak chce.

Opublikowano

Ja z wyjęciem chłodniczki, tyle że Golfie męczyłem się bardzo długo,

najwięcej problemów miałem ze zdjęciem węży wody i wyjmowałem ją w celu wymiany na większą :)

W Audi chyba jest łatwiej. Na pewno lepiej zrobić to przy wymianie oleju.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Panowie za rady i sugestie. Ja i tak sam tego nie będę robił ponieważ po pierwsze nie mam kanału, a po drugie wolę powierzyc to komuś kto ma doświadczenie w mechanice pojazdowej. Jakoś nie mam odwagi sam grzebać przy swojej audiczce, pomimo, że niemalże napisaliście wzorcowy instruktaż wymiany :) Skoro mówicie , że to nie jest na długo roboty to może i robocizna nie jest aż tak droga. A zrobić muszę bo codziennie widzę plamki oleju pod spodem auta, a i oleju musiałem już wlać 0,5 L żeby uzupełnić stan.

Opublikowano

W tych motorach po stronie filtra oleju lubi jeszcze pękać odma na samym dole i tam się poci dość mocno.

Opublikowano
  • Autor

luzur właśnie pęknięta odmę mechanik podejrzewał jako pierwszą ale po sprawdzeniu okazało się , że jest OK. Na 99 % leje się z pod tej chłodniczki bezpośrednio bo pod nią jest "jeziorko" oleju... zastawia mnie jeszcze czy taki cieknący olej mógł dotrzeć do tarczy sprzęgła bo przy ruszaniu mam lekkie szarpanie, a sprzęgło mam nowiutkie komplet Sachs'a. 8 tys km zaledwie na nim przejechałem.

Opublikowano

Osobiscie przerabialem przypadek wycieku spod chlodniczki oleju. Poczatkowo myslalem, ze olej leci z simmeringu na wale korbowym, poniewaz olej kapał z tego okienka, ktore znajduje sie od spodu skrzyni. Wywalilem skrzynie i wymienilem simmering, ale okazalo sie, ze wyciek nadal jest. Po dokladnym umyciu calego silnika isprawdzeniu okazalo sie, ze olej ciekl z chlodniczki i po krawedzi bloku i miski wlatywal do komory sprzegla i kapał wlasnie przez to okienko. Ale sprzeglo o dziwo suchutkie bylo.

Opublikowano

nie bedziesz sie meczyc bo przewody wodne sa wystarczająco długie aby zdjąc chłodnice z podstawy

Zgodzę się z kolegą!! nie jestem mechanikiem a bez problemu poradziłem sobie z tym problemem!! spokojnie wyciągnąłem chodniczek bez spuszczania płynu dokładnie wyczyściłem założyłem nowa uszczelkę a oleju nie musiałem zmieniać!!! do dzisiaj sucho!! aha nie naprawiałem tego na kanale bo go nie mam :tongue4:

Opublikowano

Zgodzę się z kolegą!! nie jestem mechanikiem a bez problemu poradziłem sobie z tym problemem!! spokojnie wyciągnąłem chodniczek bez spuszczania płynu dokładnie wyczyściłem założyłem nowa uszczelkę a oleju nie musiałem zmieniać!!! do dzisiaj sucho!! aha nie naprawiałem tego na kanale bo go nie mam :tongue4:

ja tak samo, tylko olej zmieniałem bo juz czas był na to :) czas operacyjny ~1h doświadczenie w mechanice bliskie zeru :decayed: