Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Mieszanie płynów hamulcowych???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie mam pytanie, otóż chciałem dolać płynu hamulcowego, z przyzwyczajenia zakupiłem DOT-4 ( patrząc na zbiornik zauważyłem, że taki również zaleca producent). Chciałem dolać a tu zonk, płyn w zbiorniku zielonkawy a DOT żółtawy. Wie Ktoś czy te płyny można ze sobą mieszać? i co to za płyn w tym zbiorniku jest?

Opublikowano

Nie zaleca się mieszania płynów hamulcowych. Lepiej kupić dwie puszki i wymienić całkowicie bo przecież hamulce to Twoje bezpieczeństwo. Ja jestem przed wymianą klocków i skuszę się zaraz na płyn tylko nie wiem czy 1l czy 1.5l mam kupic??

Opublikowano

...zawsze warto sobie więcej kupić i przez układ przepuścić...

Opublikowano

Kolor Zielony plynu w zbiorniczku nie oznacza ze to nie jest Dot-4, jeden ze skadników plynu hamulcowego jest glikol, który łatwo wchłania wodę i dlatego zalecana wymiana plynu hamulcowego jest co 2/3 lata

u ciebie mamy taki przyklad auto nie wiadomo kiedy mialo wymiany plyn a klocki napewno byly robione nie raz, ktoś cofną tłoczki przy wymianie i plyn z ukladu i pompy wypchalo z powrotem z calym brudkiem :]

Polecam jeśli jest ponizej minimum dolac normalnie Dot-4 a jak nie to dla twojego spokoju umów sie z warszatem który wykonuje wymiane plynu ciśnieniowo (a nie deptając "pedalem") gwarantuje ci to dokladna wymiane wraz z przepłukaniem ukladu i nie zapowietrzenie hamulca co jest ważne przy ABS/ESP koszt wymiany przynajmniej u mnie 80 zł

Opublikowano

Polecam jeśli jest ponizej minimum dolac normalnie Dot-4 a jak nie to dla twojego spokoju umów sie z warszatem który wykonuje wymiane plynu ciśnieniowo (a nie deptając "pedalem") gwarantuje ci to dokladna wymiane wraz z przepłukaniem ukladu i nie zapowietrzenie hamulca co jest ważne przy ABS/ESP koszt wymiany przynajmniej u mnie 80 zł

Kolego, z całym czacunkiem ale te urządzenie nadaje sie jak.....

deptanie hamulcem o którym tak niepochlebnie sie wyraziłeś, posiada czterdziestokrotną większą siłę

tego co daje to urzadzenie

Opublikowano
  • Autor

A ktoś wie jaki to może być płyn o zielonkawym zabarwieniu? DOT-a zostawię na późniejszą wymianę całego płynu. Teraz chciałbym dolać do maxa bo mam między 50/50 a min ale dla świętego spokoju chcę dolać.

Opublikowano

A ktoś wie jaki to może być płyn o zielonkawym zabarwieniu?

nie jaki ma byc, a raczej jaki jest, a jest STARY !!!!!!!

wlej Ate Typ200, i to jak najszybciej

Opublikowano
  • Autor

A ktoś wie jaki to może być płyn o zielonkawym zabarwieniu?

nie jaki ma byc, a raczej jaki jest, a jest STARY !!!!!!!

wlej Ate Typ200, i to jak najszybciej

Ale mówisz o dolewce czy o wymianie całości?

Opublikowano
  • Autor

nie zapomnij o zasilaniu sprzegła

:co: :co: :co: można jaśniej z tym sprzęgłem?

Opublikowano

sprzegło masz zasilane płynem hamulcowym a nie na linke

odpowietrznik masz w siłowniku przy skrzyni biegów

odkrecasz go, pare razy sprzegłem ruszysz i czekasz az zleci swiezy i zakrecasz

Opublikowano
  • Autor

A odnośnie hamulców ( w B6 ) to trzeba VAG-iem pompę pobudzać a nie pompować nogą, tak?

Opublikowano

wystarczy noga, Vag-iem robisz to w przypadku całkowitego osuszenia bloku ABS

Opublikowano
  • Autor

Sorry że tak męczę kichę ale rozumiem że kolejność spuszczania starego płynu to przód lewy, prawy, tył lewy, prawy ?

Opublikowano

płynu nie spuszczasz tylko wymieniasz

wyciągasz ze zbiorniczka ile sie da i zalewasz swiezym

w tym przypadku kolejnosc nie ma znaczenia

Opublikowano

A co jak się nie zrobi tej ewolucji ze sprzęgłem? :cool1:

Sorki, że w temat się ląduje :bag:

Opublikowano
  • Autor

Źle się wyraziłem :decayed: Dzięki Tomik za info :good:

Opublikowano

ma znaczenie z pompami ABS,Esp itp, zaczynasz od kola najblizej zbiorniczka oddalajac sie do najdalszego czemu ??? od tego są szkolenia i programy np organizowane przez ATE jeden powod to np w zbiorniczku jest maly opilek czegoś niech wpadnie do ABS sekcje są tak male ze moga sie przypchac i bd ten opilek tarmosil przez caly uklad do tylu?? czy lepiej odkrecic nabliższy odpowietrznik i all wyleci najkródsza drogą z wiekszym ciśnieniem ?? Dolej ATE SL-6 najodpowiedniejszy plyn

PS urządzenie ciśnieniowe gorsze od nogi ??? to chyba zle ci wytłumaczyli jak je poprawnie obsługiwać

Opublikowano
  • Autor

Aha jeszcze jedno devastation, przy wymianie tego płynu jak trzeba robić z tymi odpowietrznikami: parę razy pompować hamulcem, przytrzymać pedał i odkręcić odpowietrznik, poczekać aż trochę zleci, zakręcić i od nowa pompować czy odkręcić i pompować do czasu aż zacznie lecieć świeży płyn. ( jeśli opcja numer 2. to ze sprzęgłem robimy tak samo?)

Opublikowano

ma znaczenie z pompami ABS,Esp itp, zaczynasz od kola najblizej zbiorniczka oddalajac sie do najdalszego czemu ??? od tego są szkolenia i programy np organizowane przez ATE jeden powod to np w zbiorniczku jest maly opilek czegoś niech wpadnie do ABS sekcje są tak male ze moga sie przypchac i bd ten opilek tarmosil przez caly uklad do tylu?? czy lepiej odkrecic nabliższy odpowietrznik i all wyleci najkródsza drogą z wiekszym ciśnieniem ?? Dolej ATE SL-6 najodpowiedniejszy plyn

PS urządzenie ciśnieniowe gorsze od nogi ??? to chyba zle ci wytłumaczyli jak je poprawnie obsługiwać

kolejny teoretyk który nasłuchał sie głupot na szkoleniach :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:

przy zmianie nie mam znaczenia kolejnosc, gdy układ jest "suchy" odpowietrznaie zaczynamy od koła najblizego ABS

SL6 lepszy od Typ200 ?????? prosze Cie....

o urządzeniu którym mówisz mozna płyn wymieniac jak ktos chce

ale noga wytworzy w układzie cisnienie 40 razy wieksze i lepiej pozbedziesz sie brudu z układu

nie bede rozwijał tematu ale kiedys miałem to g.....o i poleciało na smietnik, amen[br]Dopisany: 03 Listopad 2011, 14:21_________________________________________________

Aha jeszcze jedno devastation, przy wymianie tego płynu jak trzeba robić z tymi odpowietrznikami: parę razy pompować hamulcem, przytrzymać pedał i odkręcić odpowietrznik, poczekać aż trochę zleci, zakręcić i od nowa pompować czy odkręcić i pompować do czasu aż zacznie lecieć świeży płyn. ( jeśli opcja numer 2. to ze sprzęgłem robimy tak samo?)

kilka razy noga na hamulec i odpiwietrznik i tak kilka razy aż zacznie płynac swiezy płyn

a co do sprzegła to odkrecasz odpowietrznik, kilka razy noga na pedał i zakrecasz[br]Dopisany: 03 Listopad 2011, 14:22_________________________________________________tylko pilnuj stanu w zbiorniczku bo przewód od sprzegła jest zamocowany wyzej