Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Klimatronik od razu puszcza powietrze na 3-4kreski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Dzisiaj rano ( i teraz wieczorem) zauwazyłem że klimatronik od razu puszcze mi powietrze na 3-4kreski jak ustawione jest na auto, wcześniej dopiero po 1-2 km piszczał mi na 2 kreski.

Co jest z nim? kompa jeszcze nie zdążyłem podpiac.

Opublikowano

Według mnie jest ok, u mnie po przyciśnięciu przycisku AUTO zazwyczaj od razu zwiększa obroty wentylatora do kilku kresek.

Opublikowano

Według mnie jest ok, u mnie po przyciśnięciu przycisku AUTO zazwyczaj od razu zwiększa obroty wentylatora do kilku kresek.

u mnie jest tak samo wydaje mi się że to normalne

Opublikowano
  • Autor

samochód stoi całą noc-zimny jest, wsiadam odpalam i od razu wam puszcze powietrze na kilka kresek bez ręcznego ustawiania????

w sumie to na drugi dzień wróciło wszystko do normy

Opublikowano

To jest normalne gdyż używając przycisku AUTO klimatronic sam steruje siłą nawiewu i dostosowuje ją do warunków atmosferycznych:)

Opublikowano

sam steruje ale kiedy odpalisz auto po nocy zimne, właczysz auto na klimie to najpierw jest jedna kreska, bo i tak z poczatku leci zimne powietrze, dopiero jak auto sie troche rozgrzeje to i cieple powietrze zacznie leciec i w miare upływu czasu kreski sie same dodaja i mocniej dmucha, nigdy nie mialem tak ze po odpaleniu samochodu i wlaczeniu auto od razu kilka kresek, to nie ma sensu wtedy dmuchac zimnym powietrzem, no chyba ze ma ktos oddzielny system dogrzewajacy , ale raczej watpie

Opublikowano

Wyjątkiem jest sytuacja, gdy włącza się ogrzewanie przedniej szyby, ale tą można ogrzać ECONem i klimą też :wink4: Jak nie zapomnę to jutro rano po robocie sprawdzę, ale jestem pewien, że gdy u siebie załączam klimę po nocy to zawsze jest więcej niż jedna kreska:)

Opublikowano

a to nie jest tak ze auto dostosowuje dmuchawe aby jak najszybciej ustawic w aucie dana temperature ktora chcemy? :P wiec to jak zimno jest w samochodzie zalezy od tego jak szybko pracuje dmuchawa :D np jezeli ustawimy na low i w aucie jest goraco to dmuchawa powinna sie wlaczyc na full zeby jak najszybciej sprowadzic do danej temperatury ktora ustawilismy :)? albo sie myle :D

edit: albo nie zrozumialem problemu:P

Opublikowano

dostosowuje ale

ale skoro silnik jest zimny to i zimne powietrze leci , wiec jaki sens by byl jakby klimatronik od razu duzy nadmuch by walil, widze jak mi on dziala, i dziala sansownie,

np ustawiam 21 stopni i wciskam auto econ ( oczywscie kiedy odpalilem zimne auto które stalo na mrozie)

jest jedna kreska, bo leci zimne powietrze, w miare wzrostu temp silnika wzrasta tem wydmuchiwane powietrza przez klimatronik, skoro temp nawiewu juz jest wieksza to i dmuchawa zaczyna mocniej wiac, kiedy powietrze jest juz gorace to dmuchawa praktycznie chodzi na maksa, powietrze w samochodzie osiagnie 21 stopni dmuchawa odpuszcza i daje jakies 2 kreski, oczywiscie mowa tu o warunkach kiedy na zewnatrz jest zimno jak dzisiaj np

w lato norma ze inaczej

Opublikowano

o to samo mi chodzilo tylko kolega wytlumaczyl to duzo lepiej niz ja :D

Opublikowano

Ja też tak mam że teraz zaczyna mi wiać od jednej kreseczki a w miarę rozgrzewania silnika zwiększa się nawiew.

Opublikowano

mój braciak w x-typie ma dodatkowe dogrzewanie i po odpaleniu auta na minusie po nocy, od razu mu leci gorace powietrze :przebiegly: ale pali z litr wiecej :disgust:

Opublikowano

nie, w tym aucie o tej porze roku to nie normalne

jakby bylo 30 stopni na zewnatrz i ustawisz na 21 to wedy bylo by normalne ale jak jest +5 na zewnatrz a od razu nie leci cieple powietrze to walenie 3-4 kresek nie jest normalne

Opublikowano

bediks ma racje. Nie wieże, że każdy z Was przy temperaturze (założymy) 0 stopni C wsiada w auta włącza i na AUTO pokazują się od razu 3, 4 kreski. Jak tylko się nagrzeje to wtedy zwiększa prędkość nawiewu bo ogrzewa autko. bediks znajdź kody klimy i sprawdź czy pokazuje jakieś błędy, lub test VAG-iem.

Opublikowano

ale to nie ja mam problem :kox:

Opublikowano

Kilka razy miałem też taki dziwny objaw i na pewno nie jest to prawidłowe zachowanie klimatronika.

Zauważyłem pewną ciekawą zależość: w trybie serwisowym klimatronika na kanale 51 jest rzekomo temperatura silnika, co w mojej ocenie jest nie prawdą, uważam że jest to wirtualna temperatura silnika tworzona przez klimatronik w celu sterowania nawiewem wnętrza.

Dowód, proszę:

Odpalamy zimne auto, nawiew praktycznie nie dmucha,na kanale 51 temperatura rośnie znacznie szybciej niż na 49 (faktyczna temperatura płynu chłodniczego), i to właśnie wraz ze wzrostem temperatury na kanale 51 wzrasta również prędkość nadmuchu co ma sens dac się nagrzać silnikowi.

W przypadku odpalenia auta i dziwnego zachowania nadmuchu tj. dmucha z dużą mocą a silnik zimny proszę zerknijcie na kanał 51 - temperatura tam widoczna będzie w granicach 90 co oznacza że zapamiętała się poprzednia wartość i klimatronik myśli że mamy gorący silnik. Wystarczy zgasić zapłon i włączyć jeszcze raz i zobaczymy że nawiew nie będzie już mocno dmuchał a wartość na kanale 51 będzie w granicach 50 stopni. Na próżno szukać czujnika temperatury wyświetlanej na 51 kanale - po prostu go nie ma. Klimatronik nie zgłasza przy tym żadnych błędów. Wygląda mi to na jakiś błąd w sofcie. Zaobserwujcie jak u was to wygląda w klimatronikach po lifcie.

Uff ale się rozpisałem:)