Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[INNE] [A6 C5] AVG 110 KM , problem z ładowaniem aku...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie, wybaczcie ze nie pytam o A4 ale cóż życie :)

Tydzień temu zapaliła mi się kontrolka ładowania akumulator i padł akumulator ( 3 letni Bosch S4).

Janusz z warsztatu na ul. Mokrej wyjął mi alternator, wymienił szczotki z regulatorem, komutator oraz łożysko.

Wczoraj wieczorem po odebraniu auta zrobiłem raptem 10 km i mam to samo co opisałem powyżej przed wyjęciem alternatora:

Totalnie rozładowane aku, wsadziłem na próbę 4 letniego Bannera ( poprzedni akumulator, podładowany na 13V)

i efekt ten sam, kontrolka ładowania gaśnie na jałowym biegu dopiero jak dam gazu ( 1700 obr.)

Przy odbiorze oglądałem szczotki i komutator, były zjechane, ładowanie alternatora sprawdzaliśmy tylko Woltomierzem, było 14,4V

Wskazówka na desce pokazuje napięcie 12,5 i często spada poniżej, oczywiście po niedługiej jeździe finałem jest pad aku.

Janusz z Mokrej odesłał mnie do firmy Bendix z Krakowa, na razie nie robię mu dymu bo może mieć konkretna diagnozę czy dobrze zrobił z alternatorem czy tez przyczyna jest inna.

Pacjent to A6 avant, AVG, 110 KM, 2000 rok

===================================================

Jestem ostro wkru....., bo nie cały czas nie wiem co jest grane a z $$$$$ kiepsko :(

Panowie z Krakowa, macie kogoś godnego elektryka polecenia w rozsądnej cenie ( nie musi być warsztat)?

Ma ktoś jakieś doświadczenia z firmą Bendix:

http://www.bendiks.krakow.pl/kontakt.shtml

Pozdrawiam;

Opublikowano

Diody ktoś sprawdził :mysli: problem może występować po rozgrzaniu.

Wystarczy, że któraś z diod będzie padać i wymiana, szczotek z regulatorem i komutatora nic nie pomoże. :kwasny:

Chociaż to nie jedyna możliwa przyczyna.