Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Oznaczenie sprężyn 1BE do Avanta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hmm, przy roznicy 2 kategorii wagowych to juz daje okolo 40 kg. Biorac pod uwage to ze jedziesz w 5 osob i z zaladowanym kufrem to te 40 kg bedzie juz mialo znaczenie ;) Poza tym mniejsza kategoria wagowa sprezyn spowoduje szybsze wykanczanie amortyzatora bo bedzie on bardziej obciazony...

Wydaje mi sie ze jesli katalogowo jest podana taka kategoria wagowa a nie inna, to po cos to jest ;) Ale moze ja sie nie znam

Opublikowano

ludzie zakładają na 1BA springi -30-40 jeżdzą, i nic się nie sypie więc to nie jest tak...

poza tym jak sie ma na maksa obciazone auto to wiadomo ze nie pruje sie wtedy 180km/h tylko jedzie sie normalnie, pamietajmy ze jest to zakres wagowy dla maksymalnie obciazonych aut ktore tak naprawde rzadko albo w ogole nie są kiedykolwiek tak obciążane

sporo 1.8T ktore sa w klasie lzejszych kategorii (mają cienkie sprezyny praktycznie takie same jak w 1.6) jest podkreconych do 200-250KM, czyli mają więcej mocy jak wszystkie inne V6 procz S4 i nie są bardzo oszczędzane, a mimo to jeszcze nie bylo przypadku zeby komus wywaliło amora albo pękła sprężyna wpół chyba że była wcześniej mocno skorodowana

Opublikowano

to ze ludzie tak robia to akurat wiem :)

ja tylko napisalem ze ktos jednak robil obliczenia, testy i na podstawie tego okreslil kategorie wagowe. Wiadomo ze sa wziete pod uwage duze wspolczynniki bezpieczenstwa i mozna zrobic z 1BA -40. Osobiscie na cos takiego bym sie nie zdecydowal. Poza tym i tak kazdy zrobi co uwaza:decayed:

EOT ? :)

Opublikowano

Ale ten ostatni przykład to chyba nie jest jakiś szczególnie adekwatny, bo sprężyny są liczone do masy a nie mocy :) Chyba, że podkręcenie 1.8T do 250KM powoduje, że trzeba dolożyć gratów, które ważą 50 kg ;)

Opublikowano

tak ale zobacz jakie sily dzialaja na przyklad podczas przyspieszania auta ktore ma 110KM a 250KM, jak bardzo usiada na tył, przeciążenia są porównywalne z maksymalnym obciążeniem tylnej osi, i na pewno w aucie o większej mocy zawiecha dużo częściej pracuje pod dużym obciążeniem

Opublikowano

Fakt, aczkolwiek bardziej myślałem o zwykłej jeździe (czy to 60-80 po mieście czy 120-150 w trasie).

Opublikowano

To tym bardziej ma sie czego obawiać, każde springi nie przezarte przez rdze będą dobre, oby równe

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

zmieniłem sprężyny z mojej a4 b5 (przód napęd 99r 1.8T) na H&R -30mm i chciałbym się dowiedzieć co miałem i czy jest to coś warte??

moje stare sprężyny:

tył biała kropka i zielona

przód zielony prostokąt i fioletowy

z mojej dedukcji wyszło, że to 1be ale chcę jakiegoś potwierdzenia i może ktoś mi podpowie ile można za to "zaśpiewać" ;)

:decayed:

Opublikowano

zobacz dla pewnosci na wlepie w bagazniku jaka zawiecha i jakie kaegorie wagowe przod/tyl masz, ale wg oznaczen na sprezynach ktore podales to jest to 1be:

tył biała kropka i zielona - kategoria wagowa 0YD

przod zielona i fioletowa - kategoria wagowa 0JE

• 2 lata później...
Opublikowano

Panowie żeby nie zakładać nowego wątku mam zawieszenie 1BA avant... jakie powinno być oznaczenie sprężyn z tyłu?? czy jest możliwość założenia z wyższej klasy wagowej....często przyczepkę ciągam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A6 C5 2.5TDI Multitronic FWD, jakie powinno byc oznaczenie? żółta i 2x brązowa?

Opublikowano

Witam

ktoś mi pomorze w doborze amortyzatorów z tyłu i sprężyn do mojego a4 b5 poliftowego?

nalepka:

jtsbqiek.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

Niestety nie otrzymałem pomocy na tym forum.

PROSZĘ ADMINISTRATORA O USUNIĘCIE KONTA I WSZYSTKICH DANYCH PODANYCH PRZY REJESTRACJI

Edytowane przez Gość