krzysiek015 Opublikowano 17 Listopada 2011 Opublikowano 17 Listopada 2011 Witam, Wczoraj wymieniłem filtr paliwa i wszystko jest dobrze. Ktoś wie o co chodzi? A tak na poważnie to idzie zima i może ktoś znowu zapowietrzy sobie pompę więc postanowiłem, że opisze swoje doświadczenia. Zacząłem od odkręcenia starego filtra, Kluczem 17 łapiemy za górny dekiel/pokrywę filtra (tam gdzie jest śruba na klucz 10mm) i lekko odkręcamy ALE LEKKO, O KILKA STOPNI żeby nie pourywać przewodów. Chodzi mi o to, żeby ruszyć stare, często nie ruszane po kilka lat filtry (dot. aut z niemcowni). Ja dodatkowo odkręciłem gruby gumowy przewód dolotu co zdecydowanie ułatwiło mi całe zadanie. Jak już wiemy, że to połączenie da się poluzować to bierzemy klucz 10mm i odkręcamy obejmę, która trzyma filtr. Następnie wyjmujemy cały filtr z przewodami (ponownie uważamy, żeby nic nie urwać) i mając filtr w rękach postępujemy zgodnie z logiką czyli odkręcamy filtr. Można ręką, można też kluczem. Ja miałem klucz ale jak ktoś ma w domu strzał omadrenu albo innego gówna to też można W filtrze jest sporo paliwa i powinno się go wcześniej opróżnić ale to są w końcu moje doświadczenia. Nowy filtr zalałem świeżym ON długo dolewając niewielkie ilości paliwa i tu przydało mi się doświadczenie z serwisu rowerowego. Żeby dobrze odpowietrzyć hydraulikę w rowerze często pukam rączką od śrubokręta w przewody. tym razem pukałem w filtr i ku mojej uciesze kilka bąbli powietrza wygoniłem. Pełny filtr przykręciłem w odwrotnej kolejności. Zanim jednak zmontujecie swój dolot trzeba wziąć Klucz 10mm i odkręcić śrubę m6 na pokrywie filtra (tam gdzie 17) uważając aby nie zgubić miedzianego pierścienia uszczelniającego (podkładki), po jej odkręceniu okaże się, że jest tam całkiem sporo powietrza. Ja nalałem w ten otwór paliwa ponownie pukając w filtr i okolice . W książce jest napisane, że wspomniany pierścień uszczelniający należy każdorazowo dać nowy. Ponieważ robiłem to wczoraj o 20 nie miałem takiej możliwości. Miedź jest specyficzna. Podgrzana do wysokiej temperatury i gwałtownie schłodzona nie hartuje się jak stal lecz wręcz odwrotnie mięknie, dlatego starą podkładkę przetarłem lekko papierem ściernym, rozgrzałem do czerwoności i utopiłem w szklance wody. Jak już napisałem wszystko jest ok, auto zapaliło z dotyku i po chwili zniknął denerwujący mnie od jakiegoś czasu łomot. Chyba pompa nie miała siły już ssać. Ps.Cieszcie się, że nie opisywałem wymiany rozrządu bo bym dwa dni pisał
Rekomendowane odpowiedzi