Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Sterownik airbag 8D0 959 655 J - nie chce zmienić kodowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie dotyczące sensora od air-bag. Mój się wysypał i zmieniłem go, na taki sam, ten sam numer tylko, że rok starszy i problem dotyczy kodowania. Nie mogę go w ogóle zmienić. Od razu po podpięciu wyskakują takie błędy:

4 Faults Found:

01228 - Airbag Cut-Off Switch for Passenger Side (E224)

30-00 - Open or Short to B+

01578 - Airbag Deactivation Warning Lamp: Passenger Side (K145)

31-00 - Open or Short to Ground

01044 - Control Module Incorrectly Coded

35-00 - -

01213 - Belt Tensioner Igniter: Rear Middle (N198)

35-00 - -

Po wykasowaniu zostaje tylko:

01228 - Airbag Cut-Off Switch for Passenger Side (E224)

30-00 - Open or Short to B+

Lecz chodzi mi bardziej o kodowanie. Spotkał się już ktoś z takim czymś ? Pozdro

Opublikowano

Mam teraz tak:

Software Coding: 01104

Work Shop Code: WSC 06435

A na starym było:

Software Coding: 00106

Work Shop Code: WSC 63351

I nie mogę zmienić ani tego ani tego..

Opublikowano

Z tego co mi pokazuje to powinno być całkiem inne kodowanie.A oprócz nr. sterownika jest coś takiego jak "komponent" co tam Ci wyświetla?

Opublikowano

Niby prawidłowe.A sprawdź to kodowanie 00006 a WSC 06325 A na początek do tego kodowania co masz mieć to 00106 daj WSC to co podałem wyżej

Opublikowano

Ok zaraz pójdę zobaczyć. A jeżeli nie będzie chciał zmienić kodowania to o co chodzi ?[br]Dopisany: 18 Listopad 2011, 20:02_________________________________________________No i tak jak myślałem.. Nie przyjmuje nic. Żadnej wartości.

A Crash Data może mieć na to wpływ ? Bo miałem taki błąd wcześniej, po pierwszym podłączeniu ale się usunął i już go nie ma.

Opublikowano

Słuchaj. Pamietasz jakie kogowanie miałes w tamtym sterowniku? Ogolnie sterownik airbagu raz sie zakoduje i juz kodowania nie zmienisz, chyba ze masz programatory to flasha wykasowac i na nowo.

Opublikowano

No pamiętam, na starym było tak:

Software Coding: 00106

Work Shop Code: WSC 63351

Słyszałem właśnie, że niby raz się programują ale w tych modelach niby nie.

Opublikowano

Kolego na 95% raz się programują.

Opublikowano

No ale sprzedawca zapewniał mnie, że nic nie robił z nim. Sterownik nie chce w ogóle przyjąć żadnego kodowania. Nie mogę nic zmienić. Wydaje mi się, że to przez Crash Data, która była zapisana.. Ale mogę się mylić.

Opublikowano

A masz możliwość spróbować kodowania np.VCDS-em oryginalnym?może ten kabelek co masz nie daje rady odnośnie kodowania w poduszkach

Opublikowano

Sterownik jak miał Crash Date musi być do sedna wyczyszczony, ma być przygotowany jak by był nowym sterownikiem do pierwszego kodowania, wtedy zakodujesz jego.