Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Termostat czy czujnik tem. tylko do 70 stopni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego z tego co słyszałem kanał 51 to mały obieg i dlatego temperatura na nim tak szybko rośnie , a 49 to duży obieg. Jeśli temperatura na 49 pokrywa się ze wskazaniem na zegarach to stawiam na zacinający termostat.

Opublikowano

To by miało sens.

Jednak termostat jest sprawny na 99,9%. Podejrzewam że te wahania temperatury są spowodowane tym że kostka od czujnika temperatury jest cała ufajdana olejem ( kapie z góry ). Być może czasami nie ma dobrego przejścia i stąd te chwilowe wariacje temperatury.

Jak tylko zrobi się ciut cieplej to muszę ją wyczyścić i zobaczymy.

Zrobiłem dzisiaj eksperyment. Wyłączyłem klimatronik i zostawiłem włączony silnik, cały czas obserwując temperaturę na VAG. I po paru minutach bez problemu nagrzał się do 90C.

Opublikowano

To by miało sens.

Jednak termostat jest sprawny na 99,9%. Podejrzewam że te wahania temperatury są spowodowane tym że kostka od czujnika temperatury jest cała ufajdana olejem ( kapie z góry ). Być może czasami nie ma dobrego przejścia i stąd te chwilowe wariacje temperatury.

Zrobiłem dzisiaj eksperyment. Wyłączyłem klimatronik i zostawiłem włączony silnik, cały czas obserwując temperaturę na VAG. I po paru minutach bez problemu nagrzał się do 90C.

Nagrzał Ci się w ten sposób na samym postoju?

Opublikowano

To by miało sens.

to chyba na kanale 51 i bez ogrzewania, żeby się nagrzał do 90 na kanale 49 to praktycznie nie realne na biegu jałowym przy tych temperaturach na zewnątrz i z włączonym ogrzewaniem.

Opublikowano

A u mnie czujnik 4 pinowy wymieniony oraz 2 pinowy również Temperatura na kanale 49 0 st C (czy stoje czy jeżdżę) na kanale 51 jak jeżdzę 50- 51 st C jak postoję to rośnie powoli do 60- 75 st C

Co może mu dolegać ??

Opublikowano

mam przedliftowego adr-a 1.8 125km - wskazówka dobija do 70 nie wiecej (i tak się utrzymuje jakby mialo to byc 90) klimatronik sprawdzony pol godziny temu w jeździe na kanale 51 pokazuje dane zgodne z zegarkiem temp. czyli 68-70 czy w moim przedliftowym egzemplarzu 96r na kanale 49 powinienem odczytac jakies inne dane? bo na ta chwilę idę w zaparte że czujnik jest ok a termostat do wymiany.

Opublikowano

A u mnie czujnik 4 pinowy wymieniony oraz 2 pinowy również Temperatura na kanale 49 0 st C (czy stoje czy jeżdżę) na kanale 51 jak jeżdzę 50- 51 st C jak postoję to rośnie powoli do 60- 75 st C

Co może mu dolegać ??

Masz przedliftowy klimatronic i na nim nie będziesz miał temperatury płynu na kanale 49 tylko na 51. Termostat wymień i zapomnij o problemie.

Opublikowano

A może być tak, że nieoryginalny czujnik ma inny opór i mimo właściwej temperatury pokazuje głupoty?

Mam nieori czujnik i nieori termostat i nie mogę zagrzać go powyżej 73 stopni. wskazania na blacie i na 49 się zgadzają. Masakra jakaś!