darioo99 Opublikowano 24 Listopada 2011 Opublikowano 24 Listopada 2011 Witajcie Nawet nie wiem dokładnie gdzie jest odma w 1.8t, ale spec stwierdził że jest pęknięta i trzeba wymienić. Przez miesiąc jeździłem z taką odmą, ale ostatnio coś zaczęło dziwnie hurczeć przy 2000-3000rpm. Pierwsze skojarzenie i w ogóle odgłos tak jakby płyn w nagrzewnicy był zasyfiony i co chwila coś się odrywało i zostawało przepchnięte dalej przez przelewający się płyn. Ten odgłos występuje zupełnie przypadkowo, ale chyba częściej na zimnym silniku. Czasem przy 2100rpm czasem 3000rpm - nie ma na to reguły, ale zawsze cichnie powyżej 3krpm i aż do odcinki jest normalnie. Słychać go właściwie tylko wewnątrz bo po podniesieniu maski wszystko zagłusza silnik. Myślałem jeszcze że to może jakieś liście w tunelach od nawiewu, ale dałem dmuchawe na max i nic nie wyleciało, może to łożysko w sprzęgle?, ale po wciśnięciu sprzęgła jest to samo. Co może wydawać takie dźwięki?
motor144 Opublikowano 24 Listopada 2011 Opublikowano 24 Listopada 2011 W tym aucie liście to możesz mieć na dywanikach a w tunelach nawiewu to może jak byś jeździł bez filtra przeciwpyłkowego albo Polonezem . Co do odmy to jak do wymiany to nie ma co czekać tylko wymienić ale z hurgotaniem nie ma nic wspólnego. Najlepiej podjedź na spota w Twojej okolicy, żeby ktoś kumaty posłuchał co się dzieje. Bez obrazy, ale szukasz trochę na oślep i sam wiele nie stwierdzisz a na odległość trudno pomóc.
Rekomendowane odpowiedzi