Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Brak mocy po wyjechaniu z myjni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Posiadam auto takie jak opisałem w profilu.

Byłem dzisiaj na myjni i po wyjechaniu auto zaczęło się dziwnie zachowywać- tzn. po naciśnięciu pedału gazu samochód nie miał mocy. Gaz wciśnięty, auto delikatnie przyspieszało i dopiero przy~2200obr tak jakby się turbo załączyło-gwałtowne przyspieszenie. I tak po każdej zmianie biegów. poniżej 2tys obrotów nie ma siły, nie przyspiesza, a jak przekroczy 2200 obr to aż wciska w fotel.

Zatrzymałem się. wyłączyłem silnik, odpaliłem i dalej to samo.

Czy ktoś się spotkał z czymś takim?

Jaka może być przyczyna takiego zachowania auta?

Niestety nie mam kabelka ani programu, żeby podłączyć pod komputer.

Proszę o pomoc

Opublikowano

Tez tak miałem 3 razy po podłączaniu komputera 0 bledów jakąś elektronika jest zalewana tak mi się wydaje ja wymieniłem uszczelkę w obudowie komputera tego na podszybiu i na razie nic takiego mi się nie powtórzyło

Opublikowano
  • Autor

kolego grand10 a jak długo już jeździsz po wymianie tej uszczelki? byłem właśnie w garażu i oglądałem podszybie-wszystko mokre, więc może faktycznie w tym tkwi problem. a tą uszczelkę można dostać bez problemu? żeby wymienić ją to pewnie trzeba demontować wycieraczki i całe podszybie bo inaczej nie odkręci się pokrywy komputera?

Opublikowano

wysusz sterownik/kable ,uszcelnij obudowe kompa , oraz sprawdz czy woda nie dostala sie na wysokosci pedalu gazu

Opublikowano

4 miesiące uszczelkę dostałem na allegro tak trzeba demontować wycieraczki i cale podszybie tylko do wycieraczek to kup sobie ściągacz, bo można urwać ramie wycieraczki i jak na razie problem znikł

Opublikowano
  • Autor

jeśli mowa o uszczelnieniu obudowy kompa to chodzi o miejsce złączenia z karoserią w dolnej obudowie? Tą uszczelkę należało by wymienić?

Czy może pomiędzy górną a dolną częścią obudowy też jest uszczelka?

Może ktoś zna numer części/ ewentualnie jak mam to sprawnie wytłumaczyć w sklepie? :)

Opublikowano

Sprawdz czy jest suchy filtr powietrza.

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie,

-filtr powietrza sprawdzałem-suchy (wydaje mi się, że wlot powietrza jest skonstruowany w taki sposób, żeby podczas jazdy w deszczu woda nie dostawała się do środka)

-na wysokości pedału gazu też sucho (chodzi o to czy sterownik-"potencjometr" od gazu nie zawilgotniał)?

Samochód trzymam w garażu, co prawda nie ogrzewany, ale murowany i zawsze to cieplej niż pod chmurką :decayed:

Wczoraj jak wracałem z myjni było tragicznie, dziś rano już lepiej..ale nie tak jak być powinno. Samochód stał przez cały dzień na parkingu jak byłem w pracy, a było słonecznie i dosyć ciepło jak na koniec listopada :wink4: no i po pracy jak ręką odjął- wszystko wróciło do normy.

Więc myślę, że sugestie kolegów dotyczące uszczelnienia obudowy ECU są słuszne i w tym tkwi problem.

Chcę to zrobić jak najszybciej bo co to będzie jak będzie padać :wallbash:

Odwiedziłem kilka sklepów motoryzacyjnych i nigdzie nie mieli takiej uszczelki-powiedzieli mi, że tylko serwis, albo używka.

Ale nie chcę wkładać używki, żeby za miesiąc czy dwa wymieniać ją z powrotem :no:

Na Alledrogo nie znalazłem takiej uszczelki :kwasny: może ktoś mógłby podać namiary- gdzie to kupić?

No i byłbym wdzięczny za ewentualne zdjęcie takiej uszczelki-bo nie wiem jak wygląda-a nie chcę rozbierać wszystkiego teraz tylko po to, żeby ją zobaczyć :) składać i później znowu robierać żeby zamontować :)

Będę wdzięczny za wszystkie info

pozdrawiam

Opublikowano

Kolego ja troche z innej beczki. Podobne objawy miałem ja u siebie, tylko u mnie one występowały cały czas a nie np po jakimś deszczu lub myjni. U mnie powodem był/jest EGR. Zaślepiłem śrubką wężyk gumowy podciśnienia, który dochodzi do "grzybka" i objawy zniknęły jak ręką odjął. Sprawdź to u siebie zanim zaczniesz się pchać w koszty. Tak to przynajmniej wyeliminujesz problem EGRa.

pozdr :hi:

Opublikowano

spanky ma racje gdzies w okolicach obudowy ECU dostaję sie wilgoć do srodka . Mialem ten sam problem w moim B6 :confused4:

Zwroc szczegolną uwage w miejsce przykrecenia tej sruby kolo mocowania wycieraczki . Pewnie obudowa w tym miejscu albo slabo trzyma albo okruszony jest kawalek plastiku .

Musisz sprawdzić odplywy bo pewnie sa tez przytkane . Gorną obudowe kupisz w ASO z ta uszczelka koszt 60 PLN chyba .

Opublikowano

Hej mi się udało dostać uszczelkę na allegro nowa i ja wymieniałem uszczelkę od obudowy komputera warto taką uszczelkę posmarować jakimś smarem wtedy na pewno woda nie przejdzie znajdź w pobliżu serwis audi i zadzwoń i się zapytaj ile taka uszczelka kosztuje tylko pamiętaj zaopatrz się w ściągacz do wycieraczek, bo będziesz szarpał i pęknie ramia tak było u mnie pozdrawiam :hi: :hi: :hi: :hi: :hi: :hi: :hi:

Opublikowano
  • Autor

ściągacz jest tylko nowej uszczelki brak :polew:

dzwoniłem dziś do ASO kilka razy-ani razu nie dodzwoniłem się do działu części:) tacy zajęci?:)

Któryś z kolegów z forum pisał, że uszczelka nie występuje oddzielnie tylko z obudową a koszt to aż 200-300zł :kwasny: za kawałek plastiku? bez przesady:)

jeszcze raz zapytam dla pewności-jedna uszczelka jest między pokrywami, a druga w pokrywie dolnej w miejscu złączenia z karoserią, którym to otworem przewody od komputera "idą" do wnętrza auta?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wlasnie mam to samo po raz drugi i po raz drugi pada deszcz dosc mocno :( poczysce kanaliki odplywowe i zobacze :wink4: a jakby tak ecu uscelnic domowym sposobem typu silikon abo cos podobnego? oczywiscie nie zamierzam osczedzac tylko nie wiem jak tu w moim rejonie z dostepliwoscia takich uszczelek:)

pozdr[br]Dopisany: 08 Grudzień 2011, 22:15_________________________________________________sorki mialo byc poczyszcze*

moj blad :hi:

Opublikowano
  • Autor

Kolego, u mnie była pęknięta obudowa, pokrywa sterownika silnika. Z tyłu od podszybia więc nie było widać, a woda leciała na kostki itd. Na momencie, przy pomocy Kropelki skleiłem ją i złożyłem...jak ręką odjął..ani deszcz ani myjnia jej nie straszne:) no ale zamówiłem nową pokrywę w ASO (koszt 80zł + kw) dziś przyszła, więc biorę się jutro za wymianę. Nie chcę później wymieniać ECU za 2tyś:) Sprawdź to u siebie-może ktoś źle to złożył, nie skręcił..uszkodził...jakby co to pisz-pomożemy:)

Opublikowano

bo tak za pierwszym razem stawialem na n75 wogole na to nie wpadlem ze to z powodu deszczu moze byc a autko mam niestety pod chmurka:( i jaj juz mowilem znow pada i znow mialem te problemy:( zobacze na dniach bo ma byc pogodnie czy bedzie ok w miedzy czasie poczyszcze sobie wszystkie odplywy i zajrze jak tam obudowa ecu sie ma:) dzieki za odpowiedz :hi: odezwe sie i napisze co i jak:) pozdr[br]Dopisany: 08 Grudzień 2011, 23:03_________________________________________________witam:) dopiero co z pracy wrocilem i tyle co zdazylem sprawdzic paluchami to to ze za obudowa ecu jest wciaz mokro:( tak jak juz wczesniej pisalem auto mam pod chmurka a od wczoraj nie pada wiec mysle ze w tym tkwi problem; zdobylem nr do aso ale nikt nie odbiera; nie mam garazu wiec dopiero cos jutro moge u kumpla pogrzebac(przeczyscic kanaliki i polatac jakims uszczelniaczem) do czasu kupna obudowy i uszczelek; myslicie ze przez to zalacza sie tryb awaryjny gdy pada? [br]Dopisany: 09 Grudzień 2011, 17:20_________________________________________________zaraz zapale gablote bo musze gdzies skoczyc i zdam sprawozdanie jak jest dzisiaj. pozdr

Opublikowano
  • Autor

I jak sytuacja kolego melon26? ja po myjni jak miałem takie problemy to dałem mocniejsze ogrzewanie na nogi, żeby kostki szybciej wyschły i następnego dnia było już ok.

Opublikowano

Miałem ten sam problem tylko u mnie to kapało na potencjometr pedału gazu i w czasie jazdy potrafiło go rozłączyć zero reakcji na gaz po uszczelnieniu ECU gumą stosowaną w lakiernictwie samochodowym problem znikł :)

Opublikowano

witam ponownie :hi:

powiem tak: na poczatku bylo podobnie jak wczoraj aczkolwiek lepiej(pewnie dlatego ze bylo jeszcze gdzies mokro) po okolo 30min jak zajechalem na paliwownie zgasilem auto i jak juz potem zastartowalem tak caly czas bylo cacy:) mysle ze poprzesychalo i problem jak narazie znikl:) jutro jede do kumpla do garazu zasilikonowac, zagumowac i uszczelnic ecu poki nie kupie nowej obudowy z uszczelkami:) jestem juz prawie pewien(nie zapeszac) ze problem lezy wlasnie tam:) jak sadzicie? dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam koledzy

Opublikowano

witam ponownie :hi:

powiem tak: na poczatku bylo podobnie jak wczoraj aczkolwiek lepiej(pewnie dlatego ze bylo jeszcze gdzies mokro) po okolo 30min jak zajechalem na paliwownie zgasilem auto i jak juz potem zastartowalem tak caly czas bylo cacy:) mysle ze poprzesychalo i problem jak narazie znikl:) jutro jede do kumpla do garazu zasilikonowac, zagumowac i uszczelnic ecu poki nie kupie nowej obudowy z uszczelkami:) jestem juz prawie pewien(nie zapeszac) ze problem lezy wlasnie tam:) jak sadzicie? dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam koledzy

na 100% problem leży właśnie tam po co chcesz zmieniać obudowę ? obudowa jest na pewno cacy to uszczelka parcieje z wiekiem ja uszczelkę zostawiłem taka jaka była tylko wysmarowałem ja guma i po problemie

Opublikowano

tez wlasnie tak slyszalem ze uszczelka parcieje ale jeszcze posprawdzam ja dookola bo moze gdzies byc peknieta:) w kazdym badz razie dzieki za rade MAYESTIC