Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gwarancja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, jak wygląda sprawa z gwarancją części wymienionych podczas naprawy gwarancyjnej w samochodzie, chodzi mi konkretnie, ile (miesięcy) powinien serwis udzielić gwarancji, na cześć która została wymieniona podczas gwarancji na samochód,

jutro jadę z żony autem do serwisu i najprawdopodobniej jest uszodzona przkładnia kierownicz która była wymieniana jakieś 18 mieś. temu jak auto było jeszcze na gwarancji, serwis juz na wstępie zaznaczy że na nowe części udziela 12 mieś. gwarancji.

Mi się wydaje, ze na wszysto co nowe jest 24 mieś. gwarancji.

Opublikowano

Mam pytanie, jak wygląda sprawa z gwarancją części wymienionych podczas naprawy gwarancyjnej w samochodzie, chodzi mi konkretnie, ile (miesięcy) powinien serwis udzielić gwarancji, na cześć która została wymieniona podczas gwarancji na samochód,

jutro jadę z żony autem do serwisu i najprawdopodobniej jest uszodzona przkładnia kierownicz która była wymieniana jakieś 18 mieś. temu jak auto było jeszcze na gwarancji, serwis juz na wstępie zaznaczy że na nowe części udziela 12 mieś. gwarancji.

Mi się wydaje, ze na wszysto co nowe jest 24 mieś. gwarancji.

Długość gwarancji na towar ustala sobie producent tego towaru.

Opublikowano

wczoraj była podobna sprawa w turbo kamerze. w przypadku wymiany istotnego elementu auta (tam była pompa wspomagania) na gwarancji, gwarancja jest przedłużana o dwa lata od wymiany

Opublikowano

wczoraj była podobna sprawa w turbo kamerze. w przypadku wymiany istotnego elementu auta (tam była pompa wspomagania) na gwarancji, gwarancja jest przedłużana o dwa lata od wymiany

To nie jest gwarancja na daną część :cool1: Tak można reklamować tylko na niezgodność towaru z umową :cool1:

Opublikowano

Tak jak pisze Guregoru - producent ustala.

W większości marek wymiana na gwarancji podzespołu nie przedłuża gwarancji na cały pojazd. Ponadto część wymieniona na gwarancji podlega tejże do końca gwarancji na cały pojazd. Czyli jak coś wymienią na 2 dni przed końcem gwarancji na samochód, to dana część ma tylko 2 dni gwarancji de facto.

Opublikowano

alpin, zadzwoń najpierw do Miejskiego Rzecznika Konsumenta - powie Ci dokładnie co i jak.

Ale naprawdopodobniej jest tak jak koledzy piszą, że na części wymienione w ramach gwarancji, gwarancja obowiązuje do momentu zakończenia gwarancji na auto.

PO konsultacji z Rzecznikiem możesz od razu wyskoczyć z pismem do ASO a oni będą musieli się na piśmie do tego odnieść.

Będą mieli mniejszą możliwość się z tego wykręcić, niż przy załatwianiu "na gębę".

Opublikowano

Ponadto, oddając samochód do naprawy na gwarancji, zgadzamy się na wszystkie postanowienia gwaranta, więc jest wszystko wedle jego woli. :evil: Nie obowiązują żadne 2 tygodnie itp. jeśli gwarant zaznaczył sobie inaczej.

Opublikowano

Dowiedziałem się dzisiaj że to jednak nie przekładnia jest zepsuta tylko jakiś mały wałek w kolumnie, koszt około (1000zł), ale jest jeszcze jedna ciekawostka, w Niemczech jest to wymieniane za darmo bez względu czy auto na gwarancji czy po, następna ciekawostka to taka że w Niemczech

Toyota daje 5 lat gwarancji :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Polska to jednak dziki kraj :angry:

Opublikowano

Dowiedziałem się dzisiaj że to jednak nie przekładnia jest zepsuta tylko jakiś mały wałek w kolumnie, koszt około (1000zł), ale jest jeszcze jedna ciekawostka, w Niemczech jest to wymieniane za darmo bez względu czy auto na gwarancji czy po, następna ciekawostka to taka że w Niemczech

Toyota daje 5 lat gwarancji :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Polska to jednak dziki kraj :angry:

Zgadza się jeśli chodzi o Toyotę to pewna część aut była objęta kampanią na wymianę wałka pośredniego kolumny kierowniczej.

Niemcy na pewno nie wymieniają tych wałków we wszystkich samochodach, a gwarancja u nich wygląda tak że 3 lata producenta z możliwością przedłużenia o kolejne 2 oczywiście za dodatkowe $.

Chyba że dealer w momencie sprzedaży auta ukryję koszt dodatkowej gwarancji w cenie samochodu. Fakt jest jednak taki że Toyoty z zachodu mają 3 lub 5 lat gwarancji, a w Polsce niestety takie auto ma zawsze tylko 3 lata gwarancji.

Jeśli jednak masz taki wałek do wymiany to zawsze można wystąpić o "Dobrą Wolę" i jest bardzo duża szansa że Toyota wykona taką naprawę beż kosztów dla Ciebie :hi:

Opublikowano

Tak jak pisze Guregoru - producent ustala.

W większości marek wymiana na gwarancji podzespołu nie przedłuża gwarancji na cały pojazd. Ponadto część wymieniona na gwarancji podlega tejże do końca gwarancji na cały pojazd. Czyli jak coś wymienią na 2 dni przed końcem gwarancji na samochód, to dana część ma tylko 2 dni gwarancji de facto.

teraz to pojechales z tym przykladem o 2-ch dniach.

Napewno udzieli gwarancji przedluzonej na ta konkretna cześć a to czy to bedzie rok czy dwa to ustala producent.

Opublikowano

Nigdy nie mów na pewno, bo to zależy od gwaranta. :cool1: