Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Pompka spryskiwacza - jak naprawic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj przestala dzialac mi pompka spryskiwacza. Oczywiscie przegladnalem FAQ i wiedzialem juz wstepnie co i jak.

Wycieraczki dzialaly, pompka nie. Przy moim silniku: 1.8, 20V dostep do pompki byl od gory, bez sciagania czegokolwiek dosc utrudniony, ale mozliwy. Mam duze lapki, ale udalo mi sie odlaczyc wezyki i wyciagnac pompke. Pozegnalem sie jednak z 2l plynu, ktory sobie wyciekl. Po sprawdzeniu omomierzem, na wszelki wypadek wszystkich bezpiecznikow (wiedzialem,ze ten za spryskiwacze i wycieraczki jest ok, bo przeciez wycieraczki dzialaly) sprawdzilem napiecie dochodzace do wtyczki - pojawialo sie prawidlowo w momencie podciagania dzwigienki wewnatrz auta.

Diagnoza byla wiec pewna: pompka.

Zaczalem ja ogladac, miala 2 bolce na wtyczke, wygladala dosc prymitywnie. Jak sie okazalo jest ona rozbieralna!. Po rozsunieciu 2 czesci jej obudowy zostaje nam w reku maly silniczek - bez zadnych przekladni, niczego.

Okazalo sie, ze moj byl cieply, bo wczesniej probowalem go kilka razy wlaczyc - wirnik jednak nie chcial sie ruszyc. Psiknalem odrdzewiaczem (sam silniczek byl ogolnie dosc zasniedzialy) i po chwili wirnik moglem obracac rekoma. Wytarlem wszystko, dodatkowo nasmarowalem smarem grafitowym delikatnie miejsce u dolu i gory wirnika, tam gdzie przechodzi on przez obudowe. Robota banalna i szybka. Po tych zabiegach wirnik obracal sie praktycznie bez oporu.

Zlozylem wszystko, zamontowalem (troche bylo gimnastyki z wezykami) i.... wszystko swietnie dziala:)

Tak wiec wnioski sa takie: jesli nagle przestal dzialac wam spryskiwacz i nie slychac pompki, a dochodzi do niej napiecie nie nastawiajmy sie od razu na wymiane. Wystarczy zobaczyc, czy po prostu nie przytarl sie wirnik, albo, czy cos nie przyrdzewialo. U mnie cala robota zajela z 30 minut, z czego wieksza czesc to gimnastyka w wyciagnieciem pompki i przylaczeniem/odlaczeniem wezykow. Dodam jeszcze raz, ze nie sciagalem zadnego nadkola, nie odkrecilem nawet jednej srubki i wszystko udalo mi sie zrobic od gory.

Po zlozeniu pompka dziala super, spryskuje przednia i tylnia szybe z taka moca jak wczesniej:).

To tyle,

Pozdrawiam

Piotrek

temat uzupełniony - Musashi

Opublikowano

Szkoda ze nie zrobiłes fotostory, idealny temat do działu "Warsztat-zrób to sam" :wink4

Opublikowano
  • Autor

Obiecuje na przyszlosc, ze bede o tym pamietal!

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

kolego a jak ta pompke wyjąłes:)pytam bo nie chce nic wyrwac ani połamac.

Opublikowano

Pociąg ją do góry od dołu jest króciec który wchodzi do zbiorniczka jak będziesz szarpał na boki to możesz go połamać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I własnie o to chodziło.Dzieki kolego i pozdrawiam[br]Dopisany: 14 Luty 2009, 21:16_________________________________________________Pompka naprawiona.Dziękuje za wszystkie rady i pozdrawiam. :)

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Podbijam temat ...

Pompka przestala mi dzialac - nagle. Wycieraczka dziala a pompki nie slychac.

Gdzie ona jest dokladnie - gdzies pod zbiorniczkiem plynu ??

Opublikowano

No to juz wiem gdzie szukac... w bezposrednim sasiedztwie zbiorniczka.

Rozumiem, ze ta sama pompka grzeje plyn do tylnego sprysku ? (B5 po I lifcie).

Opublikowano

U mnie to samo--wycieraczki działają--pompka jeszcze wczoraj działała--dziś -12 i pompka ucichła--jutro będę zaglądał .

Opublikowano

Samochód postal w garazu i sie pompka obudzila... :) - ale chyba i tak ja rozbiore i "odrdzewie"

Opublikowano

witam, mam podobny problem niedziałają mi spryskiwaczę na przednią szybę oraz na lampy, natomiast działa spryskiwacz na tylną szybę,

dodam że mam audi z 97r 2.8 q avant,

niewiem czy są dwie osobne pompki na tył i na przód? z tyłu słychać jak działa natomiast gdy chcę spryskać przód jest cisza, wyciaraczki oczywiścię działają, macie jakieś pomysły co sprawdzić i jak się do niej dostać?

Opublikowano

witam, jakaś zaraza chyba z tymi wycieraczkami. Mi dzisiaj też przestał działać sprysk na przód. Nie słychać pompki, natomiast tylnia działa dobrze.

Opublikowano

aaa, haha to i ja sie podlacze do tematu, bo mam to samo! tj: nie dzialaja mi spryskiwacze z przodu, wycieraczki oczywiscie chodza i spryskiwacz i wycieraczka z tylu tez dziala, natomiast z przzodu nawet nie slychac brzeczenia pompki :angry:

PORATUJE KTOS!!:)

bo zgloszen w temacie w ostatnim czasie sie zrobilo troche

Opublikowano

Wyjąłem pompkę ze zbiornika, rozebrałem, przeczyściłem (choć nie było z czego czyścić bo była jak nowa) i d*p*... dalej nie działa :-( Chyba występuje jakiś problem z elektryką bo podłączałem ten silniczek odwrotnie i tez nie działał gdy włączałem spryskiwacz z przodu. Rozwiązałem to tymczasowo w ten sposób, że zamieniłem weżyki przy pompce - czyli żeby spryskać przednią szybę muszę manetką spryskać tylna :-) rozwiązanie tymczasowe, po świętach się tym zainteresuje jeszcze raz, ale na razie działa.

Opublikowano

tkt mozesz powiedziec jak zamieniles te wezyki?

w ogole jakie wezyki?:/

bo u mnie jest tak, wyjalem pompke, za chiny nie moge jej rozlozyc, ja nie wiem jak Wy ja rozbieracie, ja ciagne, krece i nie moge jej rozdzielic :wallbash: i moja pompka zbudowana jest tak ze od gory jest wejscie z 2 bolcami na wtyczke,a na dole popmki jest krociec, ktory wchodzi w pojemnik plynu spryskiwaczy i obok jeszcze jeden maly krociec prostopadle umieszczony i do niego mam przyczepione takie male gumowe kolanko, ale zadnych wezykow juz dalej nie ma:/ moze cos mi sie porąbało i do tego kolanka jeszcze jakis wezyk idzie, ktory mi nagle gdzies wcielo :shocked:

ale ja głąb kapusciany jetem, przeciez musi gdzies byc wezyk zeby plyn do spryskow lecial :wallbash:

:polew: musze go znalezc, ale i tak zostaje opcja jak rozebrac ta pompke?

Opublikowano

tkt mozesz powiedziec jak zamieniles te wezyki?

... i obok jeszcze jeden maly krociec prostopadle umieszczony i do niego mam przyczepione takie male gumowe kolanko...

zapomnialem dodać - mam Avanta :D jeden wężyk na przód, drugi na tył :)

co do rozbierania to ja miałem na myśli zdjęcie tej górnej kopułki pod którą jest silniczek

edit: doczytałem - Ty tez masz kombi... więc nie wiem dlaczego masz tylko jedno wyjście od pompki :confused4: a masz spryskiwacz na tylna szybe? moze masz osobny pojemnik na plyn na tył?

Opublikowano

hmm z tego co mi wiadomo to w avancie jest osobny zbiornik na tylna szybę więc i wychodzi na to że ma on osobną pompkę.

po nowym roku będę musiał wykręcic ten zbiornik z przodu i zobaczyć co jest grane

Opublikowano

Witam.

Widzę że problem z pompką w ostatnim okresie jest dość gorący - mam ten sam problem, w sobotę będe miał więcej czasu to zobaczę czy porada z oczyszczeniem u mnie wypali.

Pozdrówka!

Opublikowano

hmm z tego co mi wiadomo to w avancie jest osobny zbiornik na tylna szybę więc i wychodzi na to że ma on osobną pompkę.

to chyba zalezy od roku, bo ja akurat w swoim mam jeden zbiornik