Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Błąd 22.1 na klimatroniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam bład 22.1 na klimatroniku [Wyłącznik wysokiego ciśnienia gazu klimatyzacji, ciągła przerwa]

O co chodzi z tym błedem morzecie mi wytlumaczyc bo nie rozumie. :no:

Opublikowano

ja mam to samo,

czy ktos moglby mi polecic dobry serwis w Warszawie ktory usunął by ten problem??

///// Własnie dzwonilem do serwisu klimatyzacji Arkttika w Warszawie i Pan po uslyszeniu ze mam ten błąd 22.1 stwierdził ze napewno nie ma gazu w układzie. ;( Dostalem tez informację, że gaz sam nie uciekł i najprawdopodobniej układ jest rozszczelniony. W poniedzialek jade zeby to zdiagnozowac.

Opublikowano

A ja to miałem i naprawiłem. :gwizdanie:

Za zderzakiem pod prawa lapa (patrzac od przodu lewa) jest ten czujnik. U mnie zapomniałem podłaczyc wtyczki jak wymieniałem napinacz, u was może kleknął, ale wymiana jest podobno łatwa.

Opublikowano

A ja to miałem i naprawiłem. :gwizdanie:

Za zderzakiem pod prawa lapa (patrzac od przodu lewa) jest ten czujnik. U mnie zapomniałem podłaczyc wtyczki jak wymieniałem napinacz, u was może kleknął, ale wymiana jest podobno łatwa.

wiem gdzie to jest. ale czujnik kosztuje w ASO ok. 200zl, + wentylek (tj. zawór bezp. ) 10 zł.

Pojade na ten serwis klimy i zobacze. Mam nadzieje ze to ten czujnik, bo glupio bylo by jakby cos bylo pekniete i ucieklal gdzies gaz. To by byla porazka - facet powiedzial ze naprawa w setkach złotych jesli jest powaznie rozszczelnione..[br]Dopisany: 28 Marzec 2008, 20:41 _________________________________________________A wiec bylem na serwisie w Arkttice i oto wyniki:

1. Układ klimatyzacji był całkowicie pusty gdy przyjechałem.

2. Test szczelności azotem - brak ubytków - ciśnienie cały czas takie samo.

3. Test szczelności poprzez nałożenie piany - nie widać ubytków.

4. Opróżnienie układu - próżnia.

5. Nabicie klimy wraz ze środkiem świecącym w UV.

6. Kod 22.1 zniknał - klima chłodzi do 4 st.C.

7. Za 2 tygodnie mam się zgłosić, żeby Panowie obejrzeli czy nigdzie mi nic nie ucieka.

Koszt: 250 zł :thumbdown:

Troche drogo, ale cóż, miejmy nadzieje że będzie dobrze.

Sprzęt użyty: wyglądało to coś jak waga i Pan mi podgrzewając odwróconą butelkę z czynnikiem napełnił gaz :> Myślałem, że to jakieś bardziej skomplikowane urządzenia się stosuje - kasa nie mała przecież za to poszła.

Czas operacji: ok. 1 godziny.

Obsługa: bardzo mili Panowie - nie powiem :)